Býval peklom, stal sa rajom: Spoznajte Nefritový ostrov, kam sa dnes cestuje za luxusom

2017-03-23 00:00:01 |   |    | 

Prezývka „Nefritový ostrov“ znie rozhodne lepšie než označenie „kokosové väzenie". A lepšie je aj tým, ktorí na vietnamský ostrov Phu Quoc prichádzajú. Sú tu totiž dobrovoľne a väčšinou ich čaká minimálne týždeň luxusného rozmaznávania v niektorom z dovolenkových stredísk . Ale štyridsaťtisíc príslušníkov Vietcongu tu kedysi v zajateckom tábore dobrovoľne nebolo. Túto históriu už má však ostrov za sebou. Z pekla sa stal raj.



 

Zajatecký tábor pre príslušníkov Vietcongu tu kedysi založili Američania. Po ich odchode sa ostrov premenil na ospalé miesto mimo akéhokoľvek záujmu turistov. Časy sa však menia – v posledných rokoch už aj tu vyrástli malé, štýlové a poriadne luxusné strediská. Nefritový ostrov sa stal jednou z alternatív pre tých, ktorí chcú vyraziť do juhovýchodnej Ázie, ale zároveň sa vyhnúť davom turistov.

 

Buďte tu skôr než davy kričiacich turistov

Túžite po niečom podobnom? V tom prípade sa poponáhľajte. Pretože o pár rokov i tu môžu vzniknúť veľké neosobné strediská a pláže sa môžu preplniť kričiacimi turistami. Zatiaľ je tu však božský pokoj a pláže vyzerajú ako gýče z katalógu.

Phu Quoc je najväčší vietnamský ostrov v Thajskom zálive, z ktorého to však človek má najbližšie do Kambodže. K jej pobrežiu je to po morských vlnách len pár kilometrov. Turisti sem však prilietajú z vietnamského Saigonu – po päťdesiatich minútach letu hladko dosadnú na jedinom miestnom letisku.

Väčšina stredísk sa nachádza na pláži Long Beach na západnom pobreží ostrova. Názov už tak trochu prezrádza, že ide o pláž skutočne dlhú, a Long Beach svoje meno ešte prekoná – je totiž najdlhšou plážou na ostrove. Ubytovať sa bez väčších problémov môžete priamo na nej – pokiaľ ste ekologicky uvedomelí, napríklad v niektorom z eko komplexov, ktoré tu sú.

 

V ekorezortoch bez televízie a telefónu

„Teplú vodu nám tu ohrievajú solárne panely, v bungalovoch z prírodných materiálov nie je zavedená klasická klimatizácia, nie je v nich televízia ani telefón. Potraviny berieme len od lokálnych výrobcov a baliť si ich dávame najčastejšie len do papiera,“ tvrdí o sebe napríklad stredisko Mango Bay na svojich webových stránkach. Že vás tento „alternatívny bio a eko“ popis tak trochu desí? Nie je na to dôvod.

Štyridsiatke bungalovov, ktoré sú rozťahané v palmovom háji pozdĺž kilometer dlhého úseku pláže, totiž prírodné materiály viac než pristanú. Zariadené sú jednoducho, ale krásne – a dominuje im rozprávková posteľ s nebesami. A prečo mať na dovolenke televíziu? Potraviny od lokálnych výrobcov sú zas zárukou toho, že všetko bude čerstvé. Navyše miestne plody mora a ryby sú skvelé. A tunajšia rybia omáčka a čierne korenie z miestnych malých fariem si obzvlášť v posledných rokoch získavajú celosvetovo dobrú reputáciu. Prívlastky eko a luxusný sa tu rozhodne nevylučujú.

Ostrov čierneho korenia

Čierne korenie, ktoré se vypestuje a zozbiera na ostrove Phu Quoc, je považované za jedno z najkvalitnejších na svete. Gurmáni tvrdia, že jeho chuť je mierne sladkastá, čo ho odlišuje od ostatných čiernych korení. V niektorých obdobiach zabezpečoval ostrov Phu Quoc až 60 percent svetovej produkcie.

 

Na západnom pobreží ostrova leží ešte pláž Cua Can, takmer opustená s minimom ľudí, ktorí na nej chytajú bronz. Nikto sa neprekrikuje, neobťažujú vás plážoví predavači, jediný zvuk - i to len veľmi slabý - vydáva pokojné more, ktoré v pravidelných intervaloch miernym vlnením atakuje biely piesok.

Za návštevu stojí i Sao Beach na juhovýchodnom pobreží. Sprievodcovia ju často označujú za jednu z najkrajších pláží Vietnamu a tento potenciál chcú logicky využiť i hotelieri. Zatiaľ je na nej rajský pokoj, ale developeri majú obrovské plány. „Pokiaľ ju chcete zažiť ešte v jej pôvodnom stave, mali by ste sa s návštevou ostrova Phu Quoc poponáhľať,“ radia skúsení cestovatelia.

 

Keď sa priplavia lode… vzniká improvizovaný trh

Okrem osamotených pláží sú však na ostrove samozrejme i podstatne živšie miesta – veď tu žije asi osemdesiattisíc obyvateľov. Skoro ráno a podvečer to žije napríklad v meste Duong Dong, konkrétne v prístave, kam v túto dobu prichádzajú lode s úlovkami. Hneď na mieste v tej chvíli vyrastá improvizovaný trh, kde se ľudia prekrikujú, kde je živo, kde na človeka útočí množstvo pachov. Časť úlovku, konkrétne určitý druh sardel, potom končí v miestnej továrni na rybiu omáčku, vraj najlepšiu na svete. Mimochodom, ochutná ju tu každý, kuchári ju pridávajú snáď do všetkého.

Od piatej hodiny popoludní do polnoci zas len o kúsok ďalej prebiehajú nočné trhy. Trhy s parádnou atmosférou, kde človek za večeru nenechá balík a má istotu, že grilovaná ryba, ktorú mu „pouliční“ kuchár naservíruje, je skutočne čerstvá. Neholdujete mäsu? Žiadny problém, výber vegetariánskych pokrmov je obrovský.

Ostrov Phu Quoc patrí Vietnamu, nároky si naň však robila i Kambodža. A svoje záujmy tu pred rokmi malo i Francúzsko. Napokon na Francúzsko sa dnes tak trochu odvolávajú v niektorých strediskách vystavaných v štýle francúzskych prímorských víl. Atmosféra je štýlová, takmer európska, len výhľad z terasy izby je iný. Omnoho exotickejší a krajší…

Ďalšie zaujímavosti ostrova Phu Quoc

  • ostrov meria na dĺžku zhruba päťdesiat kilometrov a od severu smerom na juh sa výrazne zužuje

  • ide o jedno z najlepších miest pre potápanie vo Vietname

  • veľkosť ostrova je porovnateľná s veľkosťou Singapuru

  • na ostrove leží biosférická rezervácia UNESCO – môžete ju navštíviť, ale nečakajte udržiavané turistické cesty, skôr primitívne cestičky

  • zhruba 90 percent ostrova je zalesnených

  • hlavným zdrojom príjmov sa v posledných rokoch stáva cestovný ruch

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Ana Mandara Resort, Vietnam

Vydajte sa s nami do letoviska Nha Trang vo Vietname! Päťhviezdičkový luxusný komplex leží priamo na pláži a je vystavaný s citom k prírode i tradičnej vietnamskej architektúre. Vychutnajte si skvelé jedlo, masáž priamo na pláži, potápanie alebo len to, že ste na nádhernej pláži ,ktorá nie je preľudnená. Vychutnajte si Vietnam! Stojí to za to!

 

Sea Horse Resort, Vietnam

Vydajte sa s nami do raja! Elegantný a štýlový komplex Sea Horse leží v letovisku Phan Thie a to priamo na pláži. Stredisko tvorí 40 veľkých súkromných bungalovov a 50 izieb s výhľadom do rozľahlej záhrady. Vychutnajte si z terasy východ slnka, večeru v jednej z troch skvelých reštaurácií alebo trebárs pobyt v relaxačných kúpeľoch a v salóne krásy!

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Facebook, ESO travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa