Nová letecká linka do Izraela: Tel Aviv ponúka kúpanie aj pamiatky

2017-04-10 12:00:00 |   |    | 

Počtom letov zatiaľ košické letisko nemôže konkurovať tomu v hlavnom meste. Vďaka novým dopravcom sa však postupne otvára celému svetu a ponúka viacero výborných liniek. Jednou z nich je izraelský Tel Aviv, do ktorého môžete lietať od konca júna.



 

Dvakrát týždenne a bez víz

Lety do Izraela začnú lietať z Košíc od 23. júna, pre cestujúcich sú pripravené dva lety týždenne. Do Tel Avivu sa dostanete v pondelok a v piatok a v rovnaké dni sa bude lietať aj naspäť. Z Košíc sa bude odlietať v oba dni o 5:00 a po takmer tri a pol hodinovom lete pristanete v Izraeli o 9:20. V krajine je hodinový posun a pre vstup do nej nepotrebujete žiadne víza. Tie sa vyžadujú iba od cestujúcich, ktorí v krajine zostanú viac ako 90 dní. Každý dovolenkár musí mať cestovný pas, ktorý je platný minimálne ďalších šesť mesiacov. Z Tel Avivu sa bude odlietať v rovnaké dni o 10:10, pričom doma budete už krátko pred 13:00. Akciové ceny leteniek sa pohybujú za spiatočnú letenku od 80 eur vyššie, no keďže je o túto destináciu veľký záujem, odrazilo sa to i na vyšších sumách, ktoré momentálne zaplatíte za jednu cestu.

 

Ako je to s bezpečnosťou?

Kvôli napätým vzťahom medzi Palestínou a Izraelom mnohí pokladajú cestovanie do týchto končín za rizikové. V skutočnosti tam nie sú útoky až tak časté a práve kvôli ich obmedzeniu panuje na letisku, ale aj v uliciach miest vysoká bezpečnosť. Všade nájdete pozorných policajtov, ktorí udržujú poriadok a zabezpečujú pohodlie aj pre turistov. Posledné upozornenie MZV SR bolo vydané pred dvoma rokmi a krajina nie je zaradená medzi rizikovými. Buďte však obozretní, zbytočne sa nepohybujte po rizikových oblastiach a pokiaľ je to možné, spoľahnite sa na služby sprievodcu. Nemusíte sa však obávať pohybovať po meste ani sami.

 

Jaffa

Z historického hľadiska je najvzácnejším miesto v Tel Avive prístav Jaffa, ktorý bol kedysi samostatným mestom pod arabským vplyvom. Časom sa stal len súčasťou väčšieho mesta, no nikdy neprišiel o svoje čaro a atraktivitu pre turistov. Okrem typických budov v starobylom štýle, ktoré lemujú celý prístav, si môžete pozrieť aj niekoľko zaujímavostí. Medzi ne patrí blší trh, veľké trhovisko, doky a kostol sv. Petra.

 

Kúpanie v Stredozemnom mori

Tel Aviv sa vám možno prvoplánovo nejaví ako typická letná destinácia, opak je však pravdou. Ich piesočné pláže vás ľahko zlákajú k tomu, aby ste sa pridali k domácim a tiež si trošku oddýchli pri Stredozemnom mori. Najobľúbenejšími časťami sú pláže Banana a Gordon, kde sa často stretávajú aj mladí ľudia a organizujú väčšie party. Ak nemáte radi, keď počas leňošenia pri mori okolo vás pobehuje veľa ľudí a vy si nemôžete poriadne oddýchnuť, v tom prípade sa vyhnite víkendom, keď je na plážach najviac domácich. To platí aj počas mimosezóny.

 

Neve Tzedek

Starú architektúru a typickú izraelskú atmosféru nájdete vo štvrti Neve Tzedek. Tá je známa svojimi úzkymi uličkami, ktoré dýchajú umením. Prezývajú ju tiež domovom židovských umelcov, ktorí sa tam s obľubou stretávajú v podnikoch a konzultujú, kam posunúť svoju prácu. Krásne domčeky sú doplnené množstvom zelene, čo všetkému dodáva živší ráz. Vo štvrti nájdete tiež známe divadlo, tanečnú školu, umelecké dielne, ale aj menšie súkromné galérie.

 

Fontána Oheň a voda

Z novodobých atrakcií zaujme najmä fontána Oheň a voda, ktorá sa nachádza v centre mesta. Jej autorom je izraelský umelec Yaacov Agam a postavili ju v roku 1986. Fontána je majstrovským dielom optickej ilúzie a kinetického umenia. Vytvorená je z niekoľkých farebných valcov, ktoré vytvárajú z každého uhla iný obraz. Tieto valce sa navyše v pravidelných intervaloch automaticky obmieňajú, čím vytvárajú nielen opäť nové farebné koláže, ale taktiež sa mení spôsob striekania vody.

 

Izraelské múzeum Eretz

Najvzácnejšie izraelské vykopávky už z byzantskej a rímskej éry nájdete v najväčšom telavivskom múzeu Eretz. Časť z neho je venovaná histórii, no mapuje tiež dôležité vedecké informácie. Veľmi obľúbené je aj tunajšie planetárium, jeden z pavilónov sa zas venuje histórii poštárskych služieb a známkam.

 

Jeruzalem

Pobyty v Tel Avive turisti využívajú aj na výlety do Jeruzalema, posvätného historického mesta, ktorého hlavnými atrakciami sú Múr nárekov a údajný Ježišov hrob v Bazilike Svätého hrobu. Mesto má vo veľkej miere historický ráz a môžete si tam najlepšie pozrieť pôvodnú architektúru. Z Tel Avivu tam robia pravidelne denné tour, keďže Jeruzalem sa od neho nachádza len hodinku cesty. Turisti sa potom vracajú späť k moru a môžu prenocovať niekde v blízkosti promenády, vďaka čomu kresťanské putovanie spoja tiež s letnou dovolenkou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia, Flickr / Benjamin
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa