Postrehy z Filipín: 4 veci, ktoré musíte vidieť na ostrove Bohol

2017-07-23 00:00:01 |   |    | 

Filipíny tvorí viac ako 7000 ostrovov, ktoré sú známe svojimi úžasnými plážami a priezračne azúrovým morom. Málokto však hovorí o krásnej prírode, ktorou sa môže táto krajina pýšiť. Či už máte chuť ležať na pláži alebo stráviť čas v prírode, na ostrove Bohol je možné oboje a dokonca oveľa viac!



 

1. Čokoládové hory - fascinujúca práca prírody

S ostrovom Bohol sa bezpodmienečne spájajú Čokoládové hory, v angličtine Chocolate Hills. Nie, nerastie na nich čokoláda. Svoje pomenovania „čokoládové“ dostali z dôvodu, že v období sucha majú krásnu čokoládovú farbu. Keď sa dostanete na vyhliadku, naskytne sa vám úžasný pohľad a uvidíte okolo seba stovky čokoládových kopcov rovnakých tvarov. V skutočnosti sú ešte krajšie ako na obrázku. Nečudo, že sú zapísané do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Skutočne fascinujúce, čo vie príroda vytvoriť!

 

2. Kohútie zápasy – krutý, avšak obľúbený šport

S Filipínami sa takisto spájajú kohútie zápasy, nazývané sabong, ktoré sú staré už 6000 rokov. Na Filipínach sa tento druh športu teší veľkej popularite a postupne sa z neho stal obrovský biznis. Kohúty sú špeciálne trénované na farmách na to určených.

Práve na ostrove Bohol som mala možnosť kohútie zápasy vidieť na vlastné oči. Stala som sa súčasťou burcujúcich tribún plných Filipínčanov,“ spomína Slovenka Zuzana. V ringu, v strede tribúny, stál rozhodca spolu s dvomi majiteľmi kohútov. Nad ringom bola umiestnená veľká tabula, kde sa zapisovalo skóre. „Atmosféra na tribúne bola šialená, páni medzi sebou prijímali stávky, vykrikovali a ja som so zatajeným dychom čakala, čo sa bude diať.“ Kohútov postavili oproti sebe a začal súboj. Každý kohút má o nožičku upevnený nožík, zápas vždy končí tým, že jeden alebo obaja kohúti sa dobodajú k smrti. Po zápase si muži medzi sebou rozdávali stavené peniaze, doslova tam lietali bankovky.

Nejde len o zápas kohútov, Filipínčania v tomto športe vidia oveľa viac. Keď postavia do ringu vlastného kohúta, berú to, akoby oni sami stáli v danom ringu. Pre nás sa tento šport môže zdať ako šialenosť, pre nich je to súčasť ich kultúry.

 

3. Návšteva roztomilého zvieratka okáľa skackavého

Pri príchode na Bohol na vás z každej strany budú číhať obrázky rozkošného zvieratka s veľkými očami, okáľa skackavého (v angličtine nazvaného tarsier). Možno toto zvieratko poznáte z rôznych videí, kedy si ľudia okáľa zoberú domov a vychovávajú ako domáceho miláčika. Avšak ani len netušia, ako tým okáľ trpí. 

Na ostrove Bohol môžete navštíviť jednu z prírodných rezervácii, kde tieto zvieratká chovajú. Pri prvom stretnutí vás prekvapí, aké sú maličké. Držia sa na strome svojimi dlhými prstami a keďže sú to nočné zvieratá, niektoré spia alebo pozerajú na okoloidúcich turistov. Všade naokolo sú tabule, ktoré upozorňujú, aby ste okolo nich prechádzali potichu. Tieto zvieratá majú totiž veľmi citlivý sluch a hluk v nich vyvoláva stres. Zaujímavosťou je, že kvôli nemu dokonca dokážu spáchať samovraždu.

 

4. Bilar - les vyrobený človekom

Ďalšou zo zaujímavostí na Bohole je Bilar - Man-made forest, teda les vyrobený človekom. Vedie cez neho 2 kilometre dlhá cesta, stromy svojimi korunami vytvárali príjemný tieň a vďaka tomu tam cítiť príjemný chladný vzduch,. Tento les je skvelým útočiskom a skrýšou pred slnkom, najmä v období najväčších horúčav.

 

Autor: Zuzana Lukáčová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa