Prístav Jepara: Domov teakového nábytku a slávnej indonézskej hrdinky

2017-12-18 12:00:00 |   |    | 

Prístav Jepara pozná väčšina turistov len ako prestupnú stanicu na ďalšej ceste po Indonézii. V skutočnosti je však v tomto mestečku naozaj čo vidieť a zažiť. My sme sa o tom presvedčili na vlastné oči.



 

V indonézskom prístavnom mestečku Jepara (vyslovuje sa „Džepara“) na severe ostrova Jáva, som sa ocitla dvakrát. A vždy kvôli prestupu na trajekt, ktorým som pokračovala na súostrovie Karimunjawa. Prvý raz to bolo iba niekoľko hodín, kedy sme v prístave čakali na nalodenie, druhý raz neplánovane dve noci – vďaka priekupníkom s lodnými lístkami a zlému načasovaniu.

Spätne neľutujem, nenavštívila by som totiž miestne atrakcie a neochutnala lokálnu špecialitu, a vyhlasovala by som tak ako mnohí iní, že tam len „skapal pes a kotia sa komáre“. S lietajúcim krvilačným hmyzom to bolo v noci dosť tristné, našťastie do mňa ale nezabodol svoj sosák žiadny exemplár infikovaný obávanou horúčkou dengue.

Piatkové rána bývajú v jeparskom prístave kritické. Na lístky sa stojí už pred svitaním, prví cestujúci sa pred okienko stavajú okolo štvrtej. My sme do mestečka dorazili na skútri vo štvrtok večer, ubytovali sme sa blízko prístavu a podľa odporúčania recepčného sme vyrazili tesne pred piatou. Trajekt mal vyplávať o siedmej. Pred pokladňou, ktorá sa otvárala o šiestej už stal neorganizovaný dav. A na nás rad nevyšiel. Rýchla loď na palubu skútre nebrala.

Mali sme zrazu pred sebou 24 hodín v meste, o ktorom sme nevedeli takmer nič. Hneď vedľa prístavu tróni obrovská betónová korytnačka a k nej viedli naše prvé kroky. Ide o múzeum podvodného sveta s názvom Kura-Kura Ocean Park, v ktorého akváriách návštevník zblízka uzrie niekoľko exemplárov žralokov aj korytnačiek. V uzatvorenom prostredí očividne spolu vychádzajú dobre. V nádržiach sa vyvaľujú prapodivné ryby dlhého aj veľkého vzrastu, výstižnejšie by bolo napísať – rybiská. Niektoré popisky sú v angličtine, čítajú sa ale s ťažkosťami, celý priestor pôsobí zaprášene a zanedbane. Na návštevu si treba vyhradiť hodinku až dve.

Keďže má Jepara strategickú polohu prístavu, na miestnom jedálničku možno nájsť mnoho pokrmov z rýb a morských plodov. Vyhlásenou lokálnou pochúťkou je Pindang Serani. V našom ponímaní ide o rybaciu polievku, chuť je však vďaka kukurme, tamaríndu, zázvoru (a galgánu, čo je obdoba zázvoru), citrónovej tráve a ďalším prísadám výrazne odlišná od čohokoľvek, čo pod týmto názvom na Slovensku poznáme. Cena tejto delikatesy je oproti iným jedlám dosť vyššia, servíruje sa však v mise, ktorá svojím obsahom bohato zasýti dvoch i troch stravníkov. Rybu pred nami mačetou na ploskom kameni naporcovali, umyli a ukuchtili v menšom kotlíku. Vo warungu v pešej vzdialenosti od múzea podvodného sveta sme strávili vyše dvoch hodín.

Turistickou atrakciou Jepary je múzeum tamojšej významnej rodáčky – Raden Adjen Kartini. V Indonézii sa kvôli jej zásluhám dokonca oslavuje jeden deň v roku. Zomrela veľmi mladá – vo veku 25 rokov na popôrodné komplikácie. Jej význam v histórii tejto ostrovnej krajiny spočíva v úspešnom boji za právo na vzdelanie pre ženy. Podarilo sa jej otvoriť jednu z prvých vzdelávacích inštitúcií pre dievčatá a po nej pomenovali ďalšie novootvorené školy. Napriek tomu, že sme ku vchodu múzea dorazili v čase, keď malo byť podľa údajov z internetu otvorené, jeho dvere boli zamknuté, ale strážnik nám dovolil pozrieť si dvor a busty.

V minulosti bola Jepara vrátane niekoľkých miest v jej blízkosti preslávená ako centrum drevorezbárov a nábytkárov. Niečo zo zašlej slávy v nej pretrváva dodnes. Ulice lemujú dielne, pred ktorými majstri vystavujú svoje najlepšie kúsky, v horúcom dni pri ceste hobľujú, pília, moria drevo, tvoria a vyrábajú umelecké aj úžitkové predmety. V štýlovejších štvrtiach natrafí návštevník aj na predajné galérie. Že ide o prvotriednu kvalitu, potvrdzuje aj fakt, že v Jepare pôsobia aj zahraničné spoločnosti a podnikatelia vyvážajúci najmä nábytok z teakového dreva.

 

Autor: Zuzana Grochalová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, autorka

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa