Na návšteve Vietnamu: Ho Či Minovo mesto dýcha históriou aj chaosom

2017-11-25 00:00:01 |   |    | 

Vietnam, to je skvelé jedlo, príjemní ľudia, ryžové polia, ale aj hluk a chaos na cestách. Ho Či Minovo mesto, ktorý mnohí poznajú pod starším názvom Saigon, nie je výnimkou.



 

Ho Či Minovo mesto, tiež známe pod názvom Saigon (po vietnamsky Sài Gòn), leží na juhu krajiny. Turistov príjemne šokuje, pokojne totiž môže konkurovať našim európskym mestám. Vysoké moderné budovy sa tam striedajú s historickými a medzi nimi sa kde-tu objavia aj rôzne pagody (budhistické chrámy).

V centre, pred známou Ho Či Minovou halou sa rozprestie námestie plné ľudí, ktorí si plnými dúškami užívajú príjemný teplý večer v spoločnosti svojich najbližších. Námestie je pokryté modernými reštauráciami a kaviarňami, kde si zaručene každý nájde to svoje.

S Vietnamom sa bezpochyby spájajú polievky známe pod názvom PHO. Nájdete tu tisícky rôznych variácií. Sú také výborné, že ani po mesiaci jedenia vás neomrzia. Vplyvom francúzskej kolonizácie si na každom rohu môžete pochutnať aj na bagetách plnených rôznym mäsom, zeleninou či vajíčkom, ktoré sa nazývajú banh-mi-ba.

Netypické pre nás, ale typické pre Vietnam, sú reštaurácie vonku na ulici v podobe malého plastového stolíka a malých plastových stoličiek (u nás skôr určených pre deti). Po výdatnom obede či večeri Vietnamci obľubujú aj niečo sladké. Ich typickým dezertom je rôzne želé, ktoré zalievajú kokosovým nálevom.

Pred cestou do Ho Či Minovho mesta sa pripravte na poriadnu premávku. Je tu totiž viac motoriek ako ľudí! Na jedného človeka prislúchajú aj dve motorky, prejsť cez cestu si teda žiada poriadnu dávku adrenalínu.

A čo ľudia? Vietnamci sú veľmi milý národ. Výborní predajcovia, veľmi pracovití, vďaka čomu sa ich krajina rýchlo rozvíja a za pár rokov predbehne aj Thajsko.

Ho Či Minovo mesto, ale aj jeho okolie však ponúka neskutočne veľa miest, ktoré stoja za vašu návštevu:

Notre Dame katedrála – vedeli ste, že nielen Paríž, ale aj Vietnam má svoju katedrálu Notre Dame? Táto bola postavená Francúzmi v 19. storočí počas kolonizácie Vietnamu. Pred katedrálou je socha Panny Márie, o ktorej sa traduje, že v roku 2005 vypustila slzu, odvtedy sa tisícky turistov chodpa na sochu pozerať v nádeji, že opäť uvidia jej slzy.

Hlavná pošta – nachádza sa len cez cestu od katedrály. Hneď po vstupe vás zaujme obraz bývalého prezidenta Ho Či Mina. Poštu denne navštívia stovky turistov, ktorí si ju prídu odfotiť a tiež poslať pohľadnicu svojim známym. Nie je pošta ako pošta a túto sa určite oplatí vidieť.

Lokálny market Ben Thanh Market - keď v Ho Či Minovom meste dostanete chuťna čerstvé alebo sušené ovocie alebo typické vietnamské jedlo, určite zájdite do lokálneho marketu. Okrem jedla a oblečenia vás tam zaujme aj množstvo stánkov s kvetmi. Vietnam má totiž výborné klimatické podmienky na ich pestovanie.

Tunel Cu Chi– z mesta sa organizujú výlety do známych tunelov Cu Chi, ktoré si vietnamci vykopali počas vietnamskej vojny. Nielen vietnamskí vojaci, ale aj ich rodiny v nich v tomto nebezpečnom období bývali. Od pohodlia to zrejme malo ďaleko, pre turistov je však veľkým zážitkom prechádzať cez úzke tunely plné histórie.

War Remnants Museum – toto múzeum vám poodhalí pohľad Vietnamcov na vietnamskú vojnu. Fotografie vystavené v múzeu každého chytia za srdce.

Ho Či Minovo mesto má určite čo ponúknuť. Po tom, ako si zvyknete na bláznivú premávku, sa vám odtiaľ ani nebude chcieť odísť.

 

- Zuzana Lukáčová -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, autorka

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa