Skvelé správy zo Saudskej Arábie: Ženám svitá na lepšie časy

2018-03-17 00:00:01 |   |    | 

Na cestách po svete si vždy treba dávať pozor na miestne zákony a zvyklosti a pre ženy platí toto pravidlo dvojnásobne. Nielenže sú často vystavené väčšiemu nebezpečenstvu zo strany mužov, ale navyše musia rátať s tým, že nie všade majú práva, na aké sú zvyknuté z domova. Našťastie však v ostatnom čase dochádza v tomto smere k zlepšeniu a viaceré krajiny ohlásili kroky smerom k nastoleniu rodovej rovnosti.



 

Ešte v januári obehla svet informácia, že v Iráne prestanú zatýkať ženy, ktoré sa neobliekajú podľa predpisov islamu. Tie v Iráne platia od revolúcie v roku 1979 a zahŕňajú napríklad zahalené vlasy a krk či  voľné dlhé šaty. Nariadenia však treba dodržiavať naďalej, mravnostné jednotky bude stále dozerať na verejnú morálku a presadzovať islamské zásady obliekania.

Dobrá správa prišla začiatkom roka aj zo Srí Lanky, kde  zrušili 38 rokov platiaci zákaz, v súlade s ktorým si ženy nemohli kupovať alkohol ani pracovať v zariadeniach predávajúcich alkoholické nápoje.  Srílanské ministerstvo financií uviedlo, že minister Mangala Samaraweera podpísal zrušenie zákazu, aby prispel k nastoleniu rodovej rovnosti i k rozvoju cestovného ruchu v tejto ostrovnej krajine.  Bohužiaľ však už o tri dni prišla studená sprcha - prezident Maithrípála Siriséna nariadil opätovné zavedenie dlhoročného zákazu, lebo sa vraj zaviazal vybudovať kultúrnu spoločnosť s hodnotami, akými sú sloboda, morálka a demokracia.

Tie našťastie v iných krajinách vnímajú odlišne, a to sa týka aj konzervatívnej Saudskej Arábie. Korunný princ Muhammad bin Salmán sa usiluje o väčšiu sociálnu rozmanitosť krajiny, ako aj otváranie kráľovstva zahraničným investorom. V rámci tejto snahy už zaviedol viacero vítaných reforiem zameraných na väčšie práva žien.

V januári mohli ísť ženy v Saudskej Arábii vôbec po prvý raz navštíviť futbalový zápas, v ktorom sa na štadióne v meste Džidda stretli dva tímy saudskoarabskej futbalovej ligy. Od väčšiny mužských divákov však boli oddelené - sedeli v tzv. rodinnej sekcii hľadiska, ktorá je vybavená ženskými toaletami, samostatnými vchodmi aj parkovacími miestami. Futbal je v Saudskej Arábii vôbec najpopulárnejším športom.

V rámci sociálnych reforiem bol tiež v kráľovstve zrušený zákaz šoférovania žien, ktorý do platnosti vstúpi v júni. Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií tiež v decembri oznámilo, že v krajine sa po viac ako 35 rokoch otvoria prvé kiná pre verejnosť, pričom stať by sa tak malo v marci.

Jednou z oblastí, ktorých sa týkajú postupné reformy mladého korunného princa Muhammada bin Salmána, je aj návšteva koncertov. Občania Saudskej Arábie majú po novom možnosť navštevovať koncerty populárnych spevákov, ako však informuje francúzska spravodajská televízia France 24, nemôžu na nich tancovať. Na lístkoch na koncert egyptského speváka Tamíra Husního, ktorý vystúpi 30. marca v Džidde, je veľkým písmom nápis "tancovanie je zakázané" a na každom lístku je tiež vyznačené, či jeho vlastník je muž alebo žena, keďže obe pohlavia majú vyhradené v hľadisku osobitné sektory.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, TASR/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa