Na návšteve Bornea: Smutný ostrov zmení váš postoj k planéte

2018-06-18 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie „Borneo“, väčšina ľudí si predstaví džungľu a množstvo orangutanov a kahau nosatých. Slovenskí cestovatelia Baška a David alias Hippie Panda Couple na ostrov prichádzali s podobnými predstavami. Veľmi rýchlo však zistili, že realita je úplne iná.



 

Borneo sú palmové plantáže a džungľu tam tak ľahko nevidíte,“ vravia Baška a David. Kým z jedného štvorcového kilometra slnečnicových polí vzíde 5 ton oleja, z tých palmových je to až trojnásobok. S požehnaním vlády preto padá čoraz väčšie územie džungle za obeť palmovým plantážam.

Stretli sme jedného ornitológa z Kanady, ktorý prišiel v roku 1987 na Borneo a vravel, že kedysi musel ísť z dediny do dediny s mačetou. Teraz je všade plantáž,“ vraví David. „Oni tam všetko vypaľujú a palmové plantáže sú mŕtve. Idete po ceste, na jednej strane les, na druhej plantáž a zvuky počujete len z jednej strany.“

Zvieratá prichádzajú o svoje prirodzené prostredie a hrozí ich vyhynutie. Kým kedysi žilo na ostrove 10 000 kahau nosatých, dnes je ich len 500. Počas ceste videli Slováci len jediného orangutana, ktorý bol tak výnimočný, že si ho na mobil fotografovali aj ich domáci sprievodcovia. „Mal veľmi smutný výraz tváre,“ vravia Baška a David.

Nás to veľmi bolí a sme z toho smutní,“ spomínajú na Borneo cestovatelia, ktorí sa už palmovému oleju, ktorý je v sladkostiach, kozmetike aj polotovaroch, zďaleka vyhýbajú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Hippie Panda Couple
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa