Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: To najlepšie zo západného Gruzínska

2018-09-24 17:00:01 |   |    | 

V júni tohto roku sme sa ako skupinka štyroch Slovákov vybrali spoznať 3 krajiny Kaukazu za 3 týždne. A že to bola veru veľká výzva, o tom niet pochýb. Prvou navštívenou krajinou bolo Gruzínsko.



 

Gruzínsko je pre Slovákov relatívne ľahko dostupná krajina, nakoľko na vstup do krajiny vám postačí občiansky preukaz a nepotrebujete vopred vybavovať žiadne víza.

Naše dobrodružstvo sa začalo poobede v meste Kutaisi, kam sa viete dostať z Budapešti, z Viedne, Prahy či Katowíc využitím leteckej spoločnosti Wizzair. Kutaisi bolo kedysi hlavným mestom Kolchidského kráľovstva, avšak dnes má mesto skôr priemyselný význam. Stále si však môžete pozrieť katedrálu Bagrati, kláštor Motsameta, Gelati či Kolchidskú fontánu v centre mesta.

Prvou naozajstnou turistickou zastávkou bolo prímorské mesto Batumi, ktoré sa nachádza na pobreží Čierneho mora. Batumi má kompletne zrekonštruované centrum, postavené nové luxusné domy, hotely, kasína, lunapark, vysadené nové stromy a nový bulvár.

Napriek tomu však mesto nebýva preplnené turistami, a preto je ideálnou dovolenkovou destináciou pre susediacich Arméncov, Turkov a Rusov. Odporúčame tiež okúsiť nočný život v Batumi v jednom z klubov, ktoré sa tiahnu popri plážach.

Ďalej sme sa vybrali do okolia dedinky Gordi, kam nás zlákali vodopády Kinchka a kaňon Okatse. Cesta ku kaňonu prechádza cez rozsiahle letné sídlo Dadianovcov, miestneho vládnuceho rodu a ťahá sa približne 2 kilometre.

Tí lenivejší si môžu cestu skrátiť a nechať sa odviezť terénnym autom. Naprieč 100 metrov hlbokým kaňonom je postavený visutý most vo výške asi 50 metrov a je z neho nádherný výhľad na okolitú prírodu.

Ak však máte strach z výšok, odporúčame Vám radšej navštíviť kaňon Martvili, prípadne Prometeovu jaskyňu. Martvili kaňon dávnejšie slúžil ako kúpele pre vládnucu rodinu, avšak dnes sem ľudia chodia vychutnať si nádhernú scenériu, ktorú gruzínska príroda ponúka. Okrem pešieho chodníka môžete kaňon preskúmať aj na nafukovacích člnoch po tyrkysovej riečke.

Nasledujúcou destináciou bola historická provincia Svaneti na severe Gruzínska, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Svaneti je turistami často vyhľadávané miesto, najmä vďaka alpinizmu a hlavnej časti kaukazského hrebeňa, ktorý sa tu rozprestiera.

My sme sa vybrali do horského mestečka Mestia, ktoré sa rozprestiera v nadmorskej výške 1500 metrov. Mestečku dominujú obranné veže a je obklopené horami vysokými 3000 až 5000 metrov nad morom. Ak sa však necítite na vysokohorskú túru, môžete využiť lanovku, ktorá vás vynesie až do výšky 2347 m.n.m na horu Zuruldi.

Napriek tomu, že sme naše výlety orientovali viac-menej na západ Gruzínska, predsa len sme nemohli vynechať hlavné mesto Tbilisi, ktoré je mixom rôznych kultúr, nakoľko počas svojej histórie mesto obsadili rôzne ríše - arabská, perzská, turecká a svoj vplyv tu v 19. a 20. storočí mali aj Rusi. Okrem toho cez Tbilisi kedysi viedla aj známa hodvábna cesta.


Ak plánujete v hlavnom meste pobudnúť pár dní, určite využite možnosť bezplatného pešieho výletu po meste, počas ktorého uvidíte tie najdôležitejšie pamiatky ako napríklad moderný Most mieru, Námestie slobody, Kostol Svätého Juraja, majestátny Kostol najsvätejšej trojice, uličku k bizarnej hodinovej veži, ale sa tiež dozviete, prečo drží 20-metrová socha Matky Gruzínska vo svojej ľavej ruke misku s vínom.

Pre menej tradičných odporúčame navštíviť Stalinovu podzemnú tlačiareň alebo vyskúšať tradičné kúpele, ktoré si pochvaľoval aj ruský spisovateľ Alexander Puškin.

Na našej ceste za ďalšou krajinou v poradí sme sa ešte zastavili pri unikátnom jaskynnom kláštornom mestečku Vardzia, ktoré bolo vytesané do stien hory Erušet v 12. storočí. Pôvodne v tomto skalnom mestečku bývalo až 50 tisíc ľudí, pričom v skalnom komplexe sa nachádzala aj knižnica, kostol či pekáreň. Po zemetrasení sa zachovalo okolo 750 miestností a dodnes tu žije niekoľko mníchov, ktorí tu fungujú ako sprievodcovia.

 

Už o týždeň prinesieme reportáž z pokračovania cesty.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa