Osaka – druhé najnavštevovanejšie mesto Japonska s 1400-ročnou históriou

2018-10-06 12:00:00 |   |    | 

Prístavná Osaka v mnohom pripomína ostatné japonské metropoly, ktoré sa predbiehajú v modernom pohľade na svet a technologických novinkách. Popritom si však stále zachováva svoju jedinečnosť a aj vďaka tomu je druhým najnavštevovanejším mestom krajiny. I keď musela prekonať pár náročných skúšok, jej obyvatelia sa vždy opäť postavili na nohy a smelo kráčali ďalej.



 

Ťažila zo svojej výbornej polohy

Osaka sa nachádza priamo pri mori, vďaka čomu brala počas svojich dejín najmä výhody. Prví obyvatelia sa tam usadili okolo 5. storočia pred Kristom. Tých tam prilákali dobré podmienky pre rybolov, ktorý sa stal hlavným spôsobom ich obživy. Základy samotného mesta založili v polovici 7. storočia. Počas vyše 1400-ročnej histórie zažili lepšie i ťažšie časy. Tie pekné roky sa spájajú s postavením prístavu, ktorý znamenal veľký ekonomický rast mesta. Vďaka tomu začali obchodovať so svetom a boli o krok vpred pred krajinami, ktoré v tých časoch riešili len efektívny presun tovaru po súši. Z toho prišlo do Osaky veľa peňazí, ktoré investovali do jej rozvoja a rozširovania. Tie ťažšie chvíle sa spájajú s novodobými dejinami. Počas 2. svetovej vojny mesto zdevastovali počas amerického bombardovania, z ktorého sa spamätávala dlhé roky. Potom prišla nová éra, keď platili daň za modernizovanie, ktoré prinieslo do ulíc veľké množstvo smogu a vytvorilo tak škodlivé ovzdušie.

 

Hrad Osaka

Na mieste mestského hradu stál kedysi chrám. No ten nechal jeden z panovníkov zničiť a neskôr tam postavil svoje obrovské sídlo. Výstavba hradu Osaka začala v roku 1583 a toho času bol najväčšou stavbou tohto druhu v krajine. Po smrti vtedajšieho majiteľa však začal chátrať a v polovici 17. storočia navyše do neho udrel blesk.

Rozsiahlej rekonštrukcii sa dočkal až po roku 1997, keď ho postupne renovovali, modernizovali jeho interiér a sprístupnili ho verejnosti. Súčasťou hradného objektu sú zachovalé hradby a rozsiahly park s desiatkami čerešňových stromov. Ak si chcete odniesť typickú jarnú fotku plnú týchto kvietkov, Osaka je pripravená na vašu návštevu.

 

Dotonbori

Pokiaľ vás nelákajú historické pamiatky a ste skôr za návštevu modernej časti Osaky, potom si nenechajte ujsť štvrť Dotonbori. Počas dňa pripomína živé mravčie hniezdo s množstvom uponáhľaných ľudí. Tú pravú atmosféru dostane až podvečer, keď sa rozžiaria všetky svetlá, zapnú všetky reklamy a vy sa budete cítiť ako v jednej veľkej reality šou. Dotonbori je hlavným nákupným miestom v meste. Nachádzajú sa tam predovšetkým butiky prestížnych značiek, no nájdete tam aj obchody pre bežných ľudí. Na hlavnej triede je niekoľko obchodných domov a navštíviť môžete tiež prestížne sushi reštaurácie alebo podniky s tradičnou kuchyňou.

 

Kuromon Ichiba Market

Akoby z iného sveta je mestský trh Kuromon Ichiba. Ten sa stal najlepším miestom pre nákup čerstvých potravín. Nájdete tam sekcie s čerstvými rybami, rôznymi morskými živočíchmi, tunajším ovocím a zeleninou, ale aj domácimi potravinami. Trhovisko slúži prioritne pre podnikateľov a chodia tam nakupovať najlepší šéfkuchári z mesta. No práve vďaka jeho typicky japonskej atmosfére ho časom začali vyhľadávať turisti, čomu sa prispôsobila aj ponuka. Medzi jednotlivými stánkami tak už nájdete viacero tých, kde priamo pripravujú rôzne jedlá so znamenitou chuťou, ktorú im môžu dať len čerstvé suroviny.

 

Akvárium Kaiyukan

Podmorský svet v Osake patrí k najväčším atrakciám tohto druhu na svete. V jeho priestoroch sa nachádza 15 obrovských akvárií, pričom najväčšie z nich je hlboké deväť metrov. To je určené pre veľké žraloky. Počas prehliadky si môžete pozrieť najmä morské živočíchy z okolitých japonských vôd. Do niektorých častí sa im podarilo priniesť vzácne druhy rýb, ktoré pochádzajú z Veľkej korálovej bariéry pri Austrálii. Budova má osem poschodí a vy budete počas prehliadky schádzať postupne dole. Niektoré akvária prechádzajú niekoľkými podlažiami, takže môžete postupne sledovať, v akej hĺbke žijú ryby prirodzene v oceáne. Najväčšia vodná nádrž je úplne na konci a je zlatým klincom prehliadky. V blízkosti Kaiyukanu nájdete veľké vyhliadkové koleso, z ktorého máte výborný výhľad na prístav a centrum mesta.

 

Prvý budhistický chrám Shitennoji

V Osake sa nachádza chrám, ktorý pochádza ešte z obdobia, keď sa nezačalo budovať samotné mesto. Shitennoji postavili na konci 6. storočia a je prvým oficiálnym budhistickým stánkom v krajine. Smutným faktom však je, že napriek tomu sa k nemu nesprávali s patričnou úctou. Počas histórie bol viackrát zničený a raz vyhorel. Napriek tomu sa ho podarilo uchovať v takmer identickej podobe, akú mal na úplnom začiatku. V súčasnosti je len časť priestorov určená na prehliadky a okrem toho sa tam nachádzajú úžitkové priestory ako rôzne obchody, lekáreň a reštaurácia. Počas jesene sa tam koná najväčší blší trh v krajine, ktorý milujú starožitníci kvôli vzácnym kúskom, ktoré tam zoženiete.

Shitennoji03s3200.jpg

By 663highland, CC BY 2.5, Link

 

Národný park Minoo

Druhým dôvodom, prečo navštíviť Osaku počas jesene, je Národný park Minoo. Vtedy košaté stromy hýria farbami a podobajú sa pestrej palete. Park sa nachádza len 30 minút jazdy vlakom od centra mesta. Zrazu ste ďaleko od ruchu jeho pulzujúcich ulíc a obklopuje vás len nádherná príroda. Park pôsobí v niektorých miestach ako upravená záhrada. Má niekoľko vzácnych drevín, nechýbajú typické japonské mostíky, ktoré prechádzajú ponad rieky a zovšadiaľ sála pokoj a harmónia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa