Ázijský tiger Hongkong – výnimočné miesto, kde na vás dýchne minulosť aj budúcnosť

2020-01-27 12:00:00 |   |    | 

Hongkong získal čiastočnú nezávislosť v roku 1997. Odvtedy je špeciálnou administratívnou časťou Číny, ktorá najvýraznejšie ovplyvnila aj vývoj ich kultúry. Podľa odhadov bola táto oblasť osídlená pred viac ako 5000 rokmi. Počas väčšiny dejín jeho obyvatelia stále ťažili z výbornej pozícii s veľkým prístavom a neskôr aj dôležitým letiskom. To im prinieslo do rozpočtu ďalšie peniaze, ktoré im pomohli v rozvoji.



 

Vrch Victoria

Najobľúbenejšou atrakciou Hongkongu je nepochybne vrch Victoria. Odtiaľ máte ten najkrajší výhľad na celé centrum s majestátnymi mrakodrapmi. Dostanete sa tam pomocou pozemnej lanovky, ktorá odchádza zo širšieho centra. Odtiaľ prejdite na vyhliadkovú terasu, ktorá je prístupná počas dňa i noci, takže si odtiaľ môžete odniesť sériu nádherných fotografií. Na menší vrch vedie aj turistický chodník, ktorý je dlhý 3,5 kilometra. Prístupný je tiež pre cyklistov.

 

Promenáda Tsim Sha Tsui

Centrum mesta je známe vďaka množstvu výškových budov. Každý nový mrakodrap sa snaží zaujať zaujímavou architektúrou a v niečom predčiť svojich ostatných kolegov. Tie najzaujímavejšie stavby sú združené popri promenáde Tsim Sha Tsui, ktorá vedie od prístavu popri modernej štvrti Hongkongu. Prechádzková trasa je olemovaná množstvom zelene a vytvára nádherný pohľad na ponímanie modernej mestskej architektúry. V tejto časti sa nachádza tiež niekoľko múzeí, reštaurácie a viaceré dôležité inštitúcie.

 

Hviezdny trajekt

Hongkong je prepojený s okolitými ostrovmi pomocou lodnej dopravy. Malé plavidlá nesú označenie Hviezdny trajekt a ich história sa datuje už od roku 1880. Tento spôsob dopravy je veľkým zážitkom. Tunajší kapitáni sú veľmi zruční a počas hustej premávky musia často preukazovať svoje majstrovské umenie. Druhým dôvodom pre voľbu tejto atrakcie je výhľad. Z paluby lodí si užijete ten najkrajší pohľad na mesto. Nech si už potom vyberiete ktorýkoľvek z ostrovov, zrazu sa ocitnete akoby v inom svete. Oproti modernému Hongkongu vás prekvapí stará tvár tohto kraja, kde ľudia ešte stále žijú čo najužšie prepojení s prírodou. Tam sa v dobrom zmysle slova zastavil čas a konečne vám začne dovolenka v obklopení pokojnej atmosféry.

 

Ulica hviezd

Filmové štúdia v Hongkongu kedysi patrili spolu s Hollywoodom a Bollywoodom k tým najlepším na svete. Ich hlavnou témou boli akčné filmy, ktoré mali byť poctou starému umeniu kung-fu. Práve vďaka nim odštartovali skvelé kariéry Bruce Leeho alebo Jackieho Chana. Predstavitelia mesta nechceli zabudnúť na svojich hrdinov, preto pripravili atrakciu, ktorá pripomína ich veľký úspech. Na promenáde pri prístave inštalovali Ulicu hviezd, kde sa nachádzajú sochy tých najznámejších. Tie sú postavené tak, aby ste si spolu so svojimi obľúbencami mohli robiť aj selfie. V tejto časti sa nachádza aj známe filmové múzeum, ktoré zachytáva dôležité udalosti z tunajších nakrúcaní filmov. S rozprávkovými hrdinami súvisí tiež Disneyland, ktorý sa okrem iného špecializuje na obľúbený Príbeh hračiek.

 

Veľký Budha

Nielen zaujímavou pamiatkou, ale najmä dôležitým pútnickým miestom je socha Budhu Tian Tan, ktorého volajú tiež Veľký Budha. Jeho výstavba trvala 12 rokov a má majestátnu výšku 34 metrov. Na to, aby ste sa k nemu dostali, musíte prekonať 268 strmých schodov. Tie nemajú byť len výzvou pre vašu kondíciu, ale na výstup by ste si mali dopriať dostatok času a mali by ste tam ísť úplne potichu. Len tak sa vám podarí zahĺbiť do svojho vnútra a meditovať nad svojim životom. V blízkosti sochy, od ktorej je nádherný výhľad na krajinu, sa nachádza kláštor, ktorý je dôležitou hongkonskou svätyňou a taktiež budhistická dedinka, kde by ste si podľa cestovateľov nemali nechať ujsť možnosť ochutnať tunajšiu vegetariánsku gastronómiu.

 

Hodinová veža

Jednou z dominánt centra mesta je známa hodinová veža. Tú vybudovali v roku 1915 a kedysi bola súčasťou vlakovej stanice. Vežu postavili z červeného granitu a je spomienkou na časy anglickej kolonizácie. Budova zároveň predstavuje aj veľmi dôležitý pamätník. Turistom a domácim obyvateľom má pripomínať milióny čínskych imigrantov, ktorí našli v Hongkongu nové miesto pre život. Vedľa nej sa nachádza malý park s palmami a fontánou.

 

Kláštor 10 000 Budhov

Na predmestí Hongkongu leží jeden z najunikátnejších ázijských kláštorov. Kuriozitou je, že v skutočnosti tam nikdy nežil žiaden živý mních. Jeho obyvateľmi sú sochy Budhov v rôznych veľkostiach, ktoré lemujú celú cestu popri schodisku a priestory tohto komplexu. Napriek tomu, že názov hovorí o 10 000 podobizniach, v skutočnosti je ich tam ešte viac. Pritom každá z nich zachytáva tohto svätca v inej póze a s odlišným výrazom na tvári.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa