Topky z Ázie: Toto sú najkrajšie mestá žltého kontinentu

2020-02-25 08:00:01 |   |    | 

Prečo je Ázia pre Európanov tak lákavá? Pretože stačí vojsť do prvého mesta, ktoré hýri farbami, rušným životom a vôňami ich korenistých jedál, aby ste sa do nich hneď zamilovali. Je to úplne iný svet, ktorý nám ukazuje pre nás exotickú kultúru a my sa jej nevieme nabažiť. Každá z týchto lokalít navyše prináša niečo jedinečné, čo vám ihneď prirastie k srdcu.



 

George Town, Malajzia

Na západnom pobreží Malajzie sa nachádza štát Penang, ktorého hlavným mestom je George Town. Táto oblasť sa medzi cestovateľmi teší veľkej obľube, pretože si získala dobré meno v gastronomickom svete. V skvelých reštauráciách sa môžete tešiť na kombinácie originálnych nezvyčajných chutí. George Town nazývajú malým samostatným svetom uprostred Malajzie. Nachádzajú sa tam etnické štvrte, ktoré vás privedú na návštevu do úplne iných prostredí a taktiež tam uvidíte množstvo zaujímavej architektúry, ktorá nadväzuje na viaceré ázijské štýly. Okrem iného ponúka skvelú zmes tradičného umenia a moderného street-artu.

 

Bandar Seri Begawan, Brunej

Hlavné mesto Bruneja je prehliadkou luxusu a úcty k tradičnej kultúre. Bandar Seri Begawan je preto veľmi obľúbenou destináciou aj pre influencerov, ktorí tam nachádzajú množstvo nádherných miest na vytváranie skvelých fotografií pre svoje sociálne siete. Jednou z najkrajších pamiatok je mešita, ktorá má hlavnú kupolu zdobenú zlatom. V blízkosti mesta sa nachádza divoká príroda, pričom do džungle a malých dediniek sa dostanete miestnym vodným taxíkom. Aj v tomto prípade sa môžete tešiť na dokonalý gastronomický zážitok. V Bandar Seri Begawan sa nachádza niekoľko podnikov, ktoré prezentujú kuchárske chute z celého sveta.

 

Rangún, Mjanmarsko

Najväčšie mesto v Mjanmarsku malo v tomto regióne vždy veľmi významné postavenie. Nachádzalo sa tam ekonomické, náboženské a politické centrum krajiny. V Rangúne môžete navštíviť jednu z najkrajších pagod v Ázii. Shwedagon má nádherné zdobenie a celý komplex pozostáva z niekoľkých budov, ktoré sa sústredia okolo hlavného chrámu. Ten je celý zdobený zlatom a patrí tiež k najvyšším budovám v tejto svätyni. Budhistický svätostánok vybudovali na vrchu nad mestom, vďaka čomu sa tam už z diaľky nádherne vyníma. Pre turistov majú pripravené vyhliadkové trasy miestnym vlakom, ktorý vás prevedie tými najkrajšími štvrťami. Pomocou neho sa dostanete aj k obrovskému trhu, kde predávajú ovocie, zeleninu, kvety, ryžu a ručne robené výrobky od domácich obyvateľov.

 

Chiang Mai, Thajsko

V Thajsku sa turisti hneď po príchode hrnú k moru a na niektorý z ich úžasných ostrovov. Jednu medzizastávku si urobia v Bangkoku, ale do ostatných väčších miest sa už pozerajú len zriedka. Pritom na severe krajiny sa nachádza nádherný Chian Mai, ktorý tie najväčšie tromfy ukrýva vo svojom okolí. Tam môžete navštíviť až 30 chrámov, väčšinou budhistických. Dva najkrajšie uvidíte na vrchu Inthanon. Tie sú situované do rozsiahleho parku s malým jazierkom. Na rozdiel od iných pagod nie sú zdobené zlatom a zameriavajú sa skôr na pokorné modlenie sa. Skvelým zážitkom je tiež návšteva ryžových polí, ktoré sa nachádzajú hneď za predmestiami.

 

Tokio, Japonsko

Na zozname najkrajších ázijských miest nemôže chýbať ani Tokio. To je najlepším svedectvom toho, ako na tomto kontinente dokázali skombinovať moderný život s tradičnou kultúrou. Pri prechádzkach po hlavnom meste Japonska sa môžete presúvať medzi jednotlivými štvrťami, ktoré predstavujú vždy iný pohľad na Tokio. Uvidíte obchodné ulice, cez ktoré sa dostanete k historickým chrámom, až prídete k trhom, ktoré ulahodia všetkým gurmánom a váš deň zavŕšite pokojnou prechádzkou v niektorom z nádherných parkov. Ak sa tam navyše budete nachádzať počas jari, zažijete aj úžasnú nádheru v podobe rozkvitnutých čerešňových stromov.

 

Hoi An, Vietnam

Jedno z najstarších vietnamských miest Hoi An je zapísané aj medzi dôležité UNESCO pamiatky. Na tento zoznam sa dostalo vďaka zachovanému historickému centru. Nádherná je oblasť okolo rieky, ktorú lemuje niekoľko nízkych farebných domčekov. V minulosti bolo dôležitou obchodnou lokalitou. Obchodovalo sa tam najmä s koreninami, ktoré sa v okolí pestujú dodnes. Viaceré podniky sú založené na dlhoročnej tradícii, keď sa dedia po niekoľko generácií v rámci jednej rodiny. Vo viacerých z nich dostanete suveníry a tovar od majstrov, ktorí vyrábajú svoje výrobky stále tradičnou ručnou metódou bez moderných pomôcok.

 

Hongkong

Ázia nie je iba o starobylých tradíciách a pôvodnej kultúre. Mnoho miest je moderných a ukazujú, ako by mali vyzerať úspešné metropoly. Jedným z dôkazov je Hongkong, ktorý neustále prekvapuje tým, akým štýlovým miestom sa stal. Napriek tomu tu stále nájdete aj množstvo historických umeleckých podnetov, ktoré vás inšpirujú pri snovaní plánov na vaše cesty. A keď už budete mať dosť tohto rušného miesta, nasadnite na trajekt a vyberte sa na výlet na niektorý z blízkych ostrovov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa