Ostrovy Komodo – domov malých drakov

2021-03-10 12:00:00 |   |    | 

Na svete máme niekoľko miest, kde ešte stále žijú rôzne exotické zvieratá, vyzerajúce akoby prichádzali z dávnej minulosti. Najmä Galapágy sú známe vďaka ich obrovským korytnačkám, ale rovnako veľké dobrodružstvo zažijete na ostrovoch Komodo, ktoré sa nachádzajú v Indonézii. Tam sa môžete tešiť na malé draky, ktoré tam našli skvelé podmienky pre život.



 

Komodské draky

Originálny názov týchto živočíchov je varan komodský. No keďže sú najväčšími žijúcimi jaštermi, mnohým ľuďom pripomínajú drakov, preto im viac prischla táto prezývka. Majestátne pôsobiace zviera vzbudzuje v turistoch veľký rešpekt, pretože vo svojich ústach skrýva jed, ktorým pri zahryznutí otrávi korisť a až tak ju zje. Najviac kusov vo voľnej prírode žije na priľahlom ostrove Rinca. Malé draky sa stali obľúbeným artiklom na čiernom trhu. Mnoho milovníkov plazov ich túžilo chovať u seba doma v zajatí, preto na Komodo prichádzalo veľa pytliakov, ktorí ich tam nelegálne lovili. Z toho dôvodu na niekoľko mesiacov uzavreli ostrovy pred turistami, aby tieto živočíchy chránili najmä v čase ich rozmnožovania.

 

Ostrov Padar

Varany taktiež nájdete aj na Padare, ktorý je kompletne opustený. Dostanete sa tam pomocou lodnej prepravy - domáci robia pravidelné výlety, ale na požiadanie turistov prevezú aj rybári. Druhý najväčší z tohto súostrovia je súčasťou miestneho chráneného prírodného parku. Takmer celé jeho územie pokrývajú kopce s trávnatou plochou. Vyjsť môžete na niekoľko menších alebo väčších končiarov. Z toho najvyššieho máte úžasnú vyhliadku aj na susedné ostrovy. Cesta naň nie je veľmi náročná, trvá od dvoch do troch hodín v závislosti od vašej kondície. Terén je pomerne dobrý, stačí vám lepšia turistická obuv. No domáci upozorňujú na to, aby ste nezabudli na pokrývku hlavy, opaľovací krém a veľké množstvo vody, pretože na ostrove nie sú žiadne stromy a je tam veľmi horúce počasie.

 

Pozorovanie hviezd

Komodo je taktiež ideálnym miestom na pozorovanie hviezd. Nie je žiadnym tajomstvom, že vo viacerých svetových regiónoch je už veľký problém užiť si takýto romantický zážitok. Hlavným dôvodom je podľa odborníkov to, že mestá sú čoraz viac osvetlené a svetlá sú zabijakom pohľadu na hviezdnu oblohu. No zatiaľ čo kedysi to bol len problém niekoľkých metropol, teraz je už ťažké nájsť nejaké miesto, ktoré je ponorené do takej tmy, že si tam môžete užiť pohľad na hviezdnu oblohu. N ostrove Komode však sídlia najmä menšie dedinky so skromným verejným osvetlením, takže ak si chcete užiť naozaj krásne pozorovanie hviezd, nemali by ste si tento zážitok nechať ujsť počas dovolenky v tejto lokalite. Hlavne ak sa vyberiete na ostrov Padar, ktorý je celý ponorený do tmy.

 

Ružová pláž

Na svete nájdete len sedem pláží, ktoré majú zaujímavý ružový piesok. Jedna z nich sa nachádza aj na ostrove Komodo. Pantai Merah získala svoje unikátne sfarbenie vďaka koralom, ktoré sa postupne rozpadávajú a zmiešavajú s pieskom. Odtieň tohto pobrežia vynikne aj vďaka tomu, že sa v okolí nachádza veľa zelene. V kombinácii s tunajšou flórou vytvára nádhernú scenériu, ktorá je top atrakciou na ostrovoch. Ľudia sa tam veľmi radi chodia prechádzať, majú tam tiež skvelé podmienky na vodné športy a keď sa radi potápate, v blízkosti Pantai Merah je množstvo nádherných podmorských  s pestrým podmorským svetom.

 

Tradičné dedinky

Dovolenka na ostrovoch Komodo nepatrí medzi tradičné rezortové pobyty, ktoré máte k dispozícii v iných destináciách. Nájdete tam len pár malých hotelov, ktoré ponúkajú najmä bývanie v samostatných chatkách. Na ostrovoch sa nachádzajú malé mestečká a väčšina obyvateľstva býva v dedinkách v skromných domčekoch. Práve tie sú magnetom pre turistov, pretože tam môžu vidieť pôvodný spôsob života. Tunajší obyvatelia si stavajú najmä príbytky z dreva, ktoré majú na vysokých koloch, aby sa tak chránili pred veľkými prílivovými vlnami. Každý z nich má fasádu inej farby, vďaka čomu sú pestrejšie a vnášajú do ich ulíc viac energie. Na súostroví nenájdete bežné obchody, len pri rezortoch sa nachádzajú malé stánky, ktoré ponúkajú ručne vyrobené suveníry od domácich obyvateľov. Často sú to najmä šperky a oblečenie.

 

Potápanie sa s pestrými rybkami a korytnačkami

V okolí ostrova sa darí veľkej rybe mante obrovskej. I kvôli tomu je pre turistov veľký lákadlom vyskúšať tam potápanie. Už pri pobreží vám stačí pozrieť sa pod vodou pomocou šnorchlovania, pretože tam žijú malé farebné rybky, ktoré sú dobre viditeľné. Hlbšie pod hladinou už môžete stretnúť spomínané manty a veľmi obľúbené sú tiež obrovské vodné korytnačky. Pre všetkých je to obrovský zážitok, ktorý si môžete vychutnať v rôznych častiach Komoda.

 

Vodopád Cunca

Z hlavných ostrovov sa môžete vybrať aj do rybárskeho mestečka Labuan Bajo. Odtiaľ sa dostanete na viacero zaujímavých výletov. Jeden z nich vedie do malej džungle, kde sa nachádza nádherný vodopád Cunca. Cesta k nemu nie je dlhá a navyše vedie dobre dostupným terénom. Keďže sa v týchto miestach nachádza aj hlavné letisko, mnohí ľudia tam zostávajú na pobyty v miestnych hoteloch, ktoré sú podstatne väčšie ako na ostatných ostrovoch.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa