Moderné mestá, starobylé pamiatky aj nádherná príroda: Vitajte v Kazachstane!

2021-04-17 00:00:00 |   |    | 

Cestovanie v Ázii si skôr spájame s krajinami ako Japonsko, Thajsko alebo aktuálne populárny Vietnam. No v týchto končinách nájdete aj iné štáty, ktoré prinášajú zaujímavú kultúru a pútavú históriu. Medzi nimi vyniká aj Kazachstan, ktorý ponúka ako bonus navyše nádhernú divokú prírodu.



 

Nursultan

Hlavné mesto Kazachstanu je akoby protikladom zvyšku krajiny. Zatiaľ čo inde stále prevažuje tradičná architektúra, ale aj kultúra, metropola sa snaží prezentovať v modernejšom štýle. Zrejme najznámejšou stavbou je veža Baiterek, ktorá je vysoká vyše sto metrov a symbolizuje strom života. Nádherný je tiež Palác mieru a svornosti, ktorý má tvar pyramídy. V Nursultane môžete navštíviť aj jednu z najkrajších mešít v krajine. Pokiaľ sa vám zdá toto mesto až priveľmi moderné a radšej by ste chceli zažiť tradičnejší Kazachstan, tak sa vyberte na druhý breh rieky Išim. Tam sa nachádza pôvodná časť metropoly, ktorá bola pred objavením ropy chudobnejšia. I keď tam vládnu skromnejšie pomery, napriek tomu sa jej podarilo uchovať to pravé čaro.

 

Petroglyfy Tamgaly

Celá oblasť Tamgaly púta pozornosť turistov, ale aj historikov, ktorí stále bádajú po rôznych tajomstvách. V minulosti sa na tomto mieste nachádzalo posvätné miesto, kde sa stretávali nomádi. Kedysi tam bola svätyňa i priestor na obety. Na okolitých skalách postupne začali pribúdať petroglyfy, ktorými dávali títo ľudia na známosť svoje poznatky a pripomienky. Boli v podstate akousi alternatívou kníh. Nomádi tam robili svoje záznamy po dobu tritisíc rokov. Niektoré obrazce postupne upravovali a dopĺňali tak svoje vedomosti. Dokopy sa tam nachádza až päťtisíc petroglyfov, ktoré pravidelne skúmajú odborníci. Podarilo sa tam nájsť aj niekoľko vzácnych vykopávok, ktoré vystavujú v tunajších múzeách.

 

Jazero Kaindy

Horské jazero Kaindy sa nachádza neďaleko mesta Almaty. Vo svete je veľmi dobre známe vďaka jednému zvláštnemu úkazu so stromami. V minulosti sa na tomto mieste nachádzal les. No v roku 1911 postihlo túto oblasť silné zemetrasenie a vtedy sa tam vytvorila prírodná priehrada. Tá sa časom naplnila dažďovou vodou, ktorá vytvorila jedno z najkrajších jazier. Z jeho hladiny až dodnes vytŕčajú vrcholky množstva mŕtvych stromov. Tie sú vo vode ako zakonzervované, preto prestali rásť a taktiež úplne neodumierajú. Preto keď prídete k jazeru Kaindy, naskytne sa tam takýto zaujímavý pohľad ako vystrihnutý z avantgardného obrazu.

 

Kaňon Charyn

Ak sa do Kazachstanu vyberiete počas leta a jesene, v tom prípade si istotne naplánujte aj nejakú turistiku. V krajine je nádherná divoká príroda a keď si chcete prečistiť hlavu v obklopení hôr, toto je na to ideálne miesto. Jeden z výletov si naplánujte aj do kaňonu Charyn, ktorý prezývajú kazašskou verziou Grand Canyonu. Taktiež ho vytvárajú vysoké červené útesy, ktoré časom postupne zvetrávali a vytvorili toto jedinečné dielo prírody. Pomedzi ne preteká rieka, popri ktorej sa dá taktiež z časti prejsť a obdivovať toto miesto z úplne inej perspektívy. Dobrou správou je, že pokiaľ nemáte chuť na turistiku, autom sa pohodlne dostanete k viacerým vyhliadkam, z ktorých si vychutnáte pohľad na veľkú časť tohto kaňonu.

 

Prírodná rezervácia Aksu Zhabagly

V Kazachstane môžete navštíviť najstaršiu prírodnú rezerváciu v strednej časti Ázie, ktorá je medzi cestovateľmi obľúbená vďaka svojej rozmanitosti. Uvidíte tam ľadovce, hory, údolia, stepi, ale aj malý les, takže si môžete naplánovať túru presne podľa vašich predstáv. I keď sú niektoré turistické chodníky náročnejšie, spoznanie tejto krásnej a takmer nedotknutej prírody bude pre vás najlepšou odmenou za také úsilie. Jedným z najzaujímavejších spôsobov spoznania tohto regiónu je objednať si tour, počas ktorej si pozriete národný park na koňoch.

 

Alma-Ata

Mesto Alma-Ata (Almaty) sa nachádza v blízkosti viacerých pamiatok a prírodných atrakcií, preto ho turisti často využívajú ako základňu pre svoje výlety. No aj ono samotné je skvelým tipom na trávenie voľného času. Až do roku 1997 bolo hlavným mestom Kazachstanu a v jeho centre sa nachádzajú starobylé chrámy, viaceré nádherné historické budovy a tiež krásne parky. Najväčším bonusom je pohľad na okolité hory, ktoré uvidíte pri potulkách jeho nádhernými uličkami.

 

Aralské jazero

Slané Aralské jazero, ktoré tiež nazývajú Aralské more, je jedným zo smutných prípadov ekologickej katastrofy. V minulosti bolo štvrtým najväčším jazerom na svete, ale potom z neho začali čerpať vodu cez zavlažovacie kanály a kvôli tomu z neho mizne veľkou rýchlosťou. Keď sa dnes prejdete po časti jeho bývalého dna, vyzerá to tam ako v smutnom katastrofickom filme. Na viacerých miestach sa nachádzajú vraky starých zhrdzavených lodí, ktoré sú ďalším trpkým svedectvom tohto problému. Napriek tomu by mal každý vidieť toto miesto na vlastné oči, aby pochopil, prečo je dôležité správať sa k prírode šetrnejším spôsobom a konečne zmeniť svoj názor na svoje ekológiu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa