Rajská jaskyňa je najdlhšou v Ázii: Meria viac ako 30 kilometrov

2022-09-29 13:00:00 |   |    | 

Quáng Bính patrí k najkrajším regiónom Vietnamu a nachádza sa v ňom aj viacero zaujímavých jaskýň. Tou najvzácnejšou je Hang Thien Duóng, čo v preklade znamená „Rajská alebo nebeská jaskyňa“. Každý návštevník potvrdí, že toto meno dostala právom.



 

Pre verejnosť ju otvorili v roku 2010

V blízkosti jaskyne Hang Thien Duóng preteká rieka, po ktorej sa do nej v roku 1992 dostala prvá expedícia. Keďže však bola len veľmi ťažko dostupná, v tom období jaskyňu už viac neskúmali. K prvému väčšiemu objavu prišlo potom až v roku 2005. Vtedy sa po okolí prechádzal jeden Vietnamec, ktorý zrazu začul, že medzi skalami zvláštne povieva vietor.

Kvôli tomu sa dovtípil, že sa tam musí nachádzať nejaký väčší voľný priestor. Po chvíľke bádania sa dostal dnu a objavil nádherný interiér úžasnej jaskyne. Po jeho odhalení sa do Hang Thien Duóng vybrala skupina britských bádateľov, ktorí ju počas nasledujúcich štyroch rokov kompletne preskúmali a posúdili, kam by sa počas prehliadky mohla dostať verejnosť. Jaskyňu nakoniec v roku 2010 sprístupnili aj pre návštevníkov, pre ktorých sa stala top atrakciou tohto regiónu.

 

Najlepšie sú ranné návštevy

Do jaskyne sa najjednoduchšie dostanete autom alebo motorkou. Ak sa rozhodnete ísť miestnou dopravou, v tom prípade na vás čaká kratšia pešia túra. Celá jaskyňa má dĺžku 31 kilometrov, vďaka čomu je najdlhšou suchozemskou v Ázii, pre verejnosť je však sprístupnená len malá časť z nej. Celú trasu tvorí drevený chodník, takže sa po nej môžete veľmi jednoducho pohybovať a nestratíte sa.

Najlepšie prehliadky sú v ranných hodinách, keď je tam ešte málo turistov a jaskyňu si môžete obzrieť v pokojnejšej atmosfére. Po jaskyni sa dá voľne pohybovať, takže si môžete nádhernú výzdobu zo zaujímavých stalagmitov a stalaktitov vychutnať presne podľa svojich predstáv, v prípade záujmu sa však dá rezervovať aj súkromná prehliadka so sprievodcom. V období medzi septembrom a decembrom panuje v tomto regióne obdobie dažďov, preto sa odporúča naplánovať návštevu Hang Thien Duóng na iné mesiace.

 

Podzemný kráľovský palác

Hneď po vstupe vás jaskyňa prekvapí v dvoch ohľadoch. Prvým je obrovský priestor, ktorý sa pred vami odhalí. V najvyššom bode dosahujú hlavné časti výšku 60 metrov, vďaka čomu pôsobia neuveriteľne majestátne. Zatiaľ čo pred vchodom je po väčšinu roka vlhké horúce počasie, po prechode dnu vás prekvapí príjemná klíma, pretože teplota je pravidelne aspoň o 10 stupňov nižšia ako vonku.

Keď sa už aklimatizujete, pokračujte ďalej po drevenom chodníku, ktorý je najdlhším tohto druhu v Ázii. Potom sa už pred vami ukáže nádherná výzdoba. Viaceré sústavy stalagmitov a stalaktitov pripomínajú rôzne tvary, zvieratá či rastliny. Často návštevníci popustia uzdu svojej fantázii a premýšľajú o tom, čo im táto výzdoba pripomína. Kvôli týmto úžasným priestorom prezývajú jaskyňu podzemný kráľovský palác, ktorý vraj tromfne aj originálne panské sídla.

 

Phong Nha

Druhou zaujímavou jaskyňou v tejto oblasti je Phong Nha. Tú pôvodne objavili už v 16. storočí, kedy ju nazývali Duong Van An. No potom bola dlhé roky opustená a nikto o nej ani netušil. Opätovne sa ju podarilo prebádať v 19. storočí, keď sa do nej dostal francúzsky kňaz, ktorý pôsobil v tomto regióne. Pokladajú ju za jednu z najkrajších jaskýň vo Vietname. Má bohatú výzdobu a výskumníkom sa tam podarilo nájsť aj zopár archeologických vzácností v podobe hieroglyfov, kostí a kúskov keramiky. Počas vojny s USA sa Phong Nha využívala ako poľná nemocnica.

 

Aké ďalšie zaujímavé jaskyne uvidíte v tomto regióne?

Celá oblasť Quáng Bính je známa vďaka množstvu nádherných jaskýň. Niektoré sú voľne prístupné pre verejnosť, vo viacerých urobili prehliadkové okruhy, vďaka čomu uvidíte ich najkrajšiu časť. Hang En je jednou z najväčších v Ázii a turisti v nej dokonca stanujú, pričom k dispozícii majú aj malé jazierko, v ktorom si môžu zaplávať a okúpať sa. Hang Toi sa zase počas vojny s USA využívala ako obranný úkryt pre miestnych obyvateľov. V Thuy Cung sa môžete plaviť po malej rieke. Tien Son je najväčším konkurentom Phong Nha. Má bohatú výzdobu a je dobre prístupná pre verejnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa