Sýrska Rakka bola baštou islamských extrémistov, svoje pamiatky si však uchránila

2022-11-27 00:00:00 |   |    | 

V Sýrii sa nachádza množstvo cenných historických pamiatok a vzácnych miest. Tie však trpia kvôli islamským extrémistom, ktorí ich nielen obsadzujú, ale aj systematicky ničia. Jednou z ich bášt bola v minulosti aj Rakka. Pohľad na zničenú lokalitu je často veľmi bolestivý, no našťastie sa tam napriek tvrdým bojom podarilo uchovať aj niekoľko významných pamiatok.



 

Len donedávna boli vo vojnovom stave

Osídlenie oblasti súčasnej Rakky sa datuje do obdobia helenizmu, z ktorého sa v celom regióne podarilo uchovať množstvo vzácnych pamiatok. Na mesto však prišli pred niekoľkými rokmi ťažké časy. Po rozpútaní vojny v Sýrii radikálni islamisti obsadili centrum a neskôr aj jeho ďalšie časti. Následne ho označili za hlavné mesto Islamského štátu a podnikali odtiaľ útoky do ostatných regiónov. Odvtedy nastali pre jeho obyvateľov ťažké časy. Mesto začali bombardovať aj vojská iných krajín, ktoré sa pokúšali zničiť teroristické základne. Kvôli tomu odtiaľ utiekli tisíce obyvateľov, z nich väčšina skončila v utečeneckých táboroch. Islamisti obliehali Rakku v období medzi rokmi 2014 a 2017. Po oslobodení sa ľudia začali vracať späť, ale život tam je stále náročný. Viaceré časti mesta nie sú obnovené, obyvatelia žijú uprostred rozbombardovaného územia a život sa vracia do starých koľají len veľmi pomaličky.

 

Veľká mešita

V meste sa nachádza niekoľko mešít, ale najznámejšia pochádza z roku 772. Od jej vzniku ju niekoľkokrát rekonštruovali a taktiež k nej pridali nové časti. Na začiatku mešitu tvorila len jednoduchá modlitebňa s vysokým minaretom. Postupne sa premenila na jednu z najkrajších stavieb v krajine. Neskôr pribudli nové časti ako budovy pre veriacich, ale aj väčšie mauzóleum. Veriaci skrášľovali okolie mešity a fasádu vyzdobili v orientálnom štýle. I keď sa už z pôvodnej stavby podarilo uchovať len malú časť, napriek tomu sa pokladá za dôležitú súčasť ich dejín. Preto keď do mesta prenikli členovia ISIS, pamiatkari sa obávali, aby nezničili práve túto mimoriadne cennú pamiatku. Ich obavy sa potvrdili, ale našťastie mešitu nezruinovali úplne. Počas náletov zasiahli svätyňu, ktorá sa nachádzala v centrálnej časti a mala zelenú strechu. Taktiež bolo zničené nádvorie, ktoré však zrejme islamisti z nejakého dôvodu prekopávali.

 

Múzeum tunajšej kultúry

V centre mesta sídlilo už od roku 1981 múzeum, v ktorom vystavovali viacero vzácnych vykopávok a uchovaných predmetov z histórie tejto oblasti. Umiestnili ho do budovy, kde sa nachádzala aj štátna správa a ktorá pochádzala z konca 19. storočia. Po vojne ju objavili značne zničenú a žiaľ, prišli aj o časť zbierky. Na fasáde bolo vidieť len jednu veľkú dieru, vnútorné škody však boli oveľa väčšie. Jedno poschodie bolo kompletne vykradnuté. Dodnes sa nevie, či veci zobrali členovia ISIS, vandali, alebo ich ukryli zamestnanci múzea. Zvyšná časť zbierky je však opätovne prístupná pre verejnosť. Nachádza sa tam napríklad rôzna keramika, historické úžitkové predmety a tiež šperky, aké v minulosti používali ženy.

 

Qasr al-Banat

Názov Qasr al-Banat v preklade znamená „ženský palác“. Postavili ho v 12. storočí, ale už sa z neho podarilo uchovať len ruiny. Nachádza sa na území, kde bol situovaný predchodca Rakky. Išlo o opevnenú mestskú časť, z ktorej sa podarilo odhaliť niekoľko vykopávok. V súčasnosti sa tam nachádza jeden z významných archeologických komplexov. Na niektorých pozostatkov domov môžete ešte dodnes vidieť ozdobné fasády, ktoré sa odlišovali podľa rôznej éry ich výstavby.

Tuttul,tombs.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bertramz" title="User:Bertramz">Bertramz</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Tuttul

Neďaleko Rakky sa kedysi rozprestieralo aj náboženské centrum Tuttul, ktoré zaberalo plochu 38 hektárov. Považovali ho za významné mesto, ktoré zažilo najlepšie časy najmä v dobe bronzovej. Významne ovplyvnilo vývoj tunajšej civilizácie. Do súčasnosti sa však podarilo zachovať iba pár pozostatkov budov a mohylu, ktoré napovedajú o tom, ako tam v minulosti žili pôvodní obyvatelia. Na celom území Tuttulu môžete vidieť aj jednotlivé vykopávky v pomerne dobrom stave. No je medzi nimi badať veľké diery, ktoré zrejme vznikli počas ostreľovania.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa