V iránskom Teheráne sa mieša starobylé s moderným, ponúka aj perfektné možnosti na lyžovačku

2022-12-06 10:00:00 |   |    | 

Metropola Iránu stojí v jednej z najstaršie osídlených oblastí v krajine. Archeológovia tam našli dokonca vykopávky z doby kamennej. Neskôr tam vznikla prvá osada, ktorá sa postupne rozrastala. Teherán potom posilnil svoj hospodársky vplyv a zaradil sa medzi najdôležitejšie sídla. V roku 1786 sa stal hlavným mestom a s tým sa spája ďalšia éra jeho rozmachu. V súčasnosti ponúka to najlepšie z histórie, ale zároveň odkrýva aj svoju modernú tvár.



 

Veža Azadi

Keď prichádzate do Teheránu zo západnej strany, naskytne sa vám skutočne výnimočný pohľad. Už z diaľky vás upúta veža Azadi, ktorú postavili v roku 1971. Jej názov v preklade znamená „veža slobody“. Hlavným stavebným materiálom bol mramor, ktorý vybrali kvôli jasnému kontrastu s oblohou v pozadí. Príďte sa tam pozrieť počas západu slnka, ktorý sa nádherne odráža od kameňa a vytvára krásny efekt. Vežu postavili na oslavu výročia 2500 rokov vzniku Perzskej ríše. V jej interiéri sa nachádza múzeum so zaujímavosťami o iránskej histórii a z najvyšších poschodí, kam vedie výťah, je nádherný výhľad na námestie a jeho okolie.

 

Golestánsky palác

I keď je vstupné do Golestánskeho paláca najdrahšie zo všetkých iránskych pamiatok, je zároveň najnavštevovanejšou atrakciou v krajine. Lístok pre dospelého človeka z cudziny tam vyjde na niečo vyše 20 eur. Po jeho zaplatení sa už dostanete do komplexu, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Pozostáva zo sedemnástich budov a pomedzi ne sa rozprestierajú pekné záhrady. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala pevnosť, ktorá patrila k najstarším budovám v meste. Neskôr sa palác od 18. storočia stal hlavným sídlom a oficiálnou panovníckou rezidenciou. V tomto období tiež nastal najväčší rozmach celého areálu. Jednotlivé budovy sú nádherne zdobené mozaikami v perzskom štýle. Predstavitelia krajiny palác pravidelne využívajú na rôzne oficiálne akcie.

 

Most Tabiat

Za jednu z najvýnimočnejších moderných stavieb v meste sa pokladá most Tabiat. Ten otvorili v roku 2014 a vďačíme za neho architektke Leile Araghian, ktorá mala v čase jeho projektovania len 26 rokov. Naplánovala ho tak, aby dokonale ladil s okolitou prírodou a zapadol do nej. Po jeho oficiálnom otvorení získal niekoľko ocenení. Most prepája dva veľké parky v Teheráne. V najvyššom bode dosahuje výšku 270 metrov a pozostáva z troch úrovní. Využívajú ho chodci, ale aj autá. Keď sa vyberiete na prechádzku po ňom, naskytne sa vám jeden z najkrajších pohľadov na mesto a niektoré jeho dominanty. Priamo pri moste sa nachádzajú aj známe reštaurácie. V noci je nádherne osvetlený a stretávajú sa tam najmä mladí ľudia z okolia.

 

Historický komplex Sa`dabad

Aj komplex Sa`dabad pozostáva z niekoľkých budov, ktoré sú prepojené veľkým parkom. Rozprestiera sa na ploche 300 hektárov a pôvodne tam bývala panovnícka rodina. Do roku 1980 tam žil aj Mohammad Rezá Šáh Pahlaví, ktorý sa rád obklopoval luxusom a kvôli tomu niekedy strácal kontakt s realitou. Kedysi bol celý areál neprístupný verejnosti, teraz si už môžete pozrieť väčšinu palácov. Jeden z nich je biely a nachádzajú sa pred ním bronzové čižmy, ktoré boli pozostatkom sochy Mohammadovho otca. Zelený palác je zase známy vďaka jeho bohatej výzdobe. V parku pravidelne organizujú koncerty a zaujímavé podujatia.

Hlavné mesto Iránu vám rozhodne učaruje svojimi pamiatkami a zaujímavými uličkami. Prečítajte si o ďalších nezabudnuteľných miestach Teheránu, ktoré odporúčame navštíviť.

Tochal

Málokto vie, že Irán ponúka aj perfektné možnosti na lyžovačku. V blízkosti Teheránu sa nachádza vrch Tochal, ktorý dosahuje výšku takmer 4000 m n. m. Vďaka dobrým poveternostným podmienkam ponúka dobré možnosti na lyžovanie až počas siedmich mesiacov v roku. Na jeho vrchol sa môžete vyviesť aj lanovkou, odkiaľ sa vám naskytne nádherný pohľad na celé mesto a jeho okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa