Wizz Air pridáva novú linku: Návšteva tajomného Uzbekistanu nebola nikdy jednoduchšia

2022-12-02 12:00:00 |   |    | 

Maďarskej nízkonákladovej spoločnosti WizzAir sa v poslednom čase darí. Od decembra 2022 začne jej dcérska spoločnosť so sídlom v Abú Zabí lietať do Samarkandu, a to je skvelá príležitosť preskúmať tajomný Uzbekistan.



 

Dvakrát týždenne

Lety už sú nahrané do rezervačných systémov, prvý je naplánovaný na 13. decembra 2022 s cenovkou 259 dirhamov SAE (72 eur). V prípade, že ste členmi programu Wizz Discount Club, zaplatíte ešte o 10 eur menej. Linku bude obsluhovať stroj Airbus A321neo, odlet z Abú Zabí je naplánovaný na každý utorok a sobotu o 6:30 ráno. Plánovaný prílet do Samarkandu podľa cestovného poriadku je o 10:45 uzbeckého času, naspäť do Abú Zabí odletí o 11:20 a po troch a pol hodinách letu je naspäť v Emirátoch.

Slovenskí low-cost cestovatelia môžu pre cestu do Abú Zabí môžu zvoliť opäť WizzAir, ktorý do arabskej metropoly lieta každý deň z Viedne a cenovka za jednosmerný let začína na čiastke 55 eur, pre členov Wizz Discount Club opäť je to o 10 eur menej. Nič nie je stratené ani v prípade, že máte Viedeň ďalej, spoločnosť do Abú Zabí lieta aj z Budapešti, a to každý pondelok, stredu a piatok, aj v tomto prípade sa cena jednosmerných leteniek začína na 55 eurách.

Celková cena za jednu cestu z Európy do strednej Ázie tak začína na čiastke 107 eur. Ako však býva pri WizzAir zvykom, zahrnutá je len príručná batožina s rozmermi 40x30x20 cm. Doba letu z Európy do Uzbekistanu bez prestupu činí osem a pol hodiny, časový posun je štyri hodiny v období zimného času a tri hodiny v období letného. V Uzbekistane sa platí uzbeckým sumom, za jedno euro dostanete približne 11.000 sumov. A na čo sa môžete v krajine tešiť?

 

Hodvábna cesta

Slávna obchodná cesta počas staroveku a stredoveku spájala Čínu a Európu a viedla aj cez Uzbekistan. Medzi jej zastávky patrili Khiva, Bukhara, alebo aj vyššie spomenutý Samarkand, kde dnes nájdeme pozostatky slávnej histórie v podobe úchvatnej architektúry a zachovaných starobylých centier miest.

 

Sovietsky zväz

Uzbekistan bol ta, ako aj iné stredoázijské republiky takmer 100 rokov súčasťou Sovietskeho zväzu. Storočie sovietskej nadvlády sa na Uzbekistane podpísala najmä v hlavnom meste Taškente, ktorý bol v 60. rokoch zničený zemetrasením a musel byť nanonovo postavený. Mix sovietskeho, staroruského a islamského štýlu dodávajú mestu špeciálnu atmosféru.

 

Aralské jazero

Poručíme vetru, dažďu!“, tak znela veta, ktorá bola súčasťou komunistického budovania. Výnimkou nebol ani Uzbekistan, kde chcel komunistický režim naplno využívať potenciál pestovania bavlny v priestore dvoch veľkých riek, Amudarja a Syrdarja, ktoré napĺňali Aralské jazero vodou. V púšti preto vybudovali vodné kanály, ktoré zavlažovali bavlnené plantáže, čo malo za následok vysychanie jazera. V súčasnej dobe tak pri ceste púšťou môžeme pozorovať vraky lodí, ktoré sú skutočne ďaleko od najbližšej vodnej plochy. Ambiciózny plán sa tak postupom času stal obrovskou ekologickou katastrofou, kvôli ktorej museli tisícky ľudí opustiť svoje domovy.

 

Autor: © Matěj Stošek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa