Herát - tretie najväčšie mesto Afganistanu bývalo centrom vzdelanosti a kultúry

2023-01-31 12:00:00 |   |    | 

Herát je tretím najväčším mestom Afganistanu. Najznámejší afganský spisovateľ súčasnosti Khaled Hosseini o ňom napísal, že si tam nemôžete ani nohu natiahnuť bez toho, aby ste nejakého básnika kopli do zadku. Mesto sa vyznačuje 2700-ročnou históriu a patrilo k najvýznamnejším kultúrnym centrám.



 

Preslávila ich produkcia vína

Herát sa rozprestiera neďaleko rieky Herírúd. V jej údolí je výborná pôda a to bol aj hlavný dôvod, prečo je táto oblasť tak dlho osídlená. Tunajší obyvatelia totiž mali nielen potravu z rieky vďaka množstvu ulovených rýb, ale taktiež kvôli výborným podmienkam na pestovanie rôznych plodín. No Herát a jeho okolie sa preslávili aj iným druhom poľnohospodárstva. Vďaka dobrým poveternostným podmienkam sa tam výborne darí pestovaniu viniča a pred mnohými rokmi tam spustili produkciu skvelého vína. Niektorí historici sa dokonca domnievajú, že aj tam mohla siahať hranica bájnej Alexandrie.

 

Veľká mešita

Tak ako sú v Európe dominantnými pamiatkami kostoly, v arabských krajinách sú to mešity. Veriaci sa totiž vždy snažili vzdať svojmu najvyššiemu čo najväčšiu úctu, preto do výstavby svätostánkov investovali veľa peňazí, času a nápadov. V Heráte je hlavnou dominantou Veľká mešita, ktorá sa nachádza uprostred najrušnejšej časti mesta. Na rovnakom mieste v minulosti stáli vedľa seba dve menšie mešity, zničené kvôli silnému zemetraseniu.

Preto sa v 13. storočí rozhodli zbúrať ich a vybudovať novú veľkolepú stavbu, ktorú neskôr ešte viac rozširovali. Na vstup do jej priestorov potrebujú mať ženy na sebe šatku a aj ostatní návštevníci nemôžu mať odhalené ramená a nemali by mať na nohách topánky. Turistov sa odporúča, aby obmedzili návštevy v čase piatich hlavných modlitieb a poskytli tak veriacim dostatok súkromia. Mešita má dokopy 12 minaretov a najvyšší z nich má 36 metrov.

 

Mestská citadela

V Heráte sa až dodnes podarilo uchovať mestské hradby spolu s citadelou, ktorá sa nachádza pri najkrajšej časti historického centra. Domáci ju nazývajú tiež Qala Ikhtyaruddin. Celá táto obranná časť sa začala stavať už v 4. storočí pred Kristom. Pevnosť, ktorá určité obdobie slúžila taktiež ako hrad, patrí medzi najvzácnejšie historické pamiatky. Časť z jej priestorov sa podarilo zrenovovať, no niektoré budovy boli opäť napadnuté počas občianskej vojny. V súčasnosti je už prístupná pre verejnosť a vstup do nej nakoniec povolili aj cudzincom. Otvorená je denne a lístok pre dospelého stojí približne 10 dolárov. Citadela sa nachádza v blízkej dostupnosti iných historicky cenných domov a taktiež viacerých tunajších hotelov.

 

Národné múzeum a múzeum džihádu

Mesto sa môže pochváliť dvomi dôležitými múzeami. Prvé je národné a venované histórii a zaujímavostiam z tohto regiónu. Druhé patrí ku kontroverznejším pamiatkam. Do jeho otvorenia totiž investoval nemalé peniaze bývalý bojovník Ismail Khan, ktorý v ňom vysvetľuje podstatu džihádu. Návštevníkov oboznamuje s jeho princípom a navyše približuje boje, ktoré sa odohrali v tomto regióne. Tieto dejiny ukazuje nielen pomocou výstavy, ale aj prostredníctvom štylizovaných diorám.

 

Gazur Gah

Len päť kilometrov od Herátu sa nachádza jedna z najznámejších svätýň – Gazur Gah. Postavili ju počas stredoveku a dnes tvorí menší komplex s viacerými historicky dôležitými budovami. Zároveň je tiež pomerne častým pútnickým miestom pre domácich. Vyznačuje sa bohato zdobeným exteriérom a ponúka pohľad na náboženskú stránku, ktorá je tak dôležitá pre tento región.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa