Čína je krajina extrémov

2011-10-24 11:25:00 |   |    | 

To, že sa Čína stáva jednou z najväčších veľmocí spoznáte už pri vstupe do krajiny. Najväčšie letisko na svete v Pekingu vystrieda pohľad na originálny olympijský štadión. Nasleduje gigantický cisársky palác, Veľký čínsky múr alebo najväčšie námestie na svete.



V súčasnej dobe sa Čína nachádza na pozoruhodnej hranici - vedľa starého orientálneho puncu rastú moderné budovy a vedľa chudobných štvrtí bohaté bloky. Pozrite sa do krajiny extrémov a presvedčte sa sami.

Akým spôsobom si cestu Čínou naplánovať? Prekrásnych miest k navštíveniu je celé množstvo, pokiaľ toho ale budete chcieť precestovať čo najviac, spravte si čas na niekoľko týždňov. Inak bude treba robiť kompromisy.

Všetko sa vám totiž behom krátkej návštevy vidieť nepodarí. Preto je dobré sa inšpirovať napríklad v ponuke niektorej z cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú dobre organizované poznávacie okruhy. Pokiaľ v Európe všetky cesty vedú do Ríma, tak v Číne vedú jednoznačne do cisárskej metropole - Pekingu.

 

  • Víza do Číny
    Do Číny potrebujete vstupné turistické vízum. Jeho vybavenie trvá sedem dní  a stojí 50 eur. Pre pobyt v Tibete je okrem víza nutné aj povolenie k vstupu. Jediným miestom, kam občania SR vízum nepotrebujú, je Hongkong.

V zozname pamiatok, ktoré chce každý návštevník vidieť, je na prvých miestach vždy Veľký čínsky múr. Rozpína sa v dĺžke cez šesť tisíc kilometrov a prechádza aj čínskou metropolou. Pôvodne tento múr slúžil k obranným účelom proti nájazdom barbarov. Dnes je to jeden zo symbolov Číny, okrem toho sa traduje, že Čínsky múr je jedinou pamiatkou viditeľnou z vesmíru. Až sa pozriete z jeho vrcholu po okolí, mesto cisárov vám bude ležať pri nohách.

 

Z Nebeského pokoja do Vtáčieho hniezda

Pri zostupe do Pekingu nemožno začať nikde inde ako v Zakázanom meste s opulentným cisárskym palácom s 9000 miestnosťami. Na jeho výstavbe sa podieľalo cez milión robotníkov a pre Číňanov je znamením kultúrneho národného bohatstva. Pôvodne sem mohol vstúpiť len cisár so svojim sprievodom, ostatným bol vstup pod trestom smrti zakázaný. Dnes sa už o svoju hlavu pri vstupe báť nemusíte.

Tradičnou rikšou sa môžete potom nechať doviesť  až na najväčšie námestie na svete Tchien-an-men. Námestie Nebeského pokoja sa rozprestiera na rozlohe neuveriteľných 44 hektárov, čo je rovnako ako rozloha najmenšieho štátu, Vatikánu.


 

  • Nápoje a strava
    Pobyty v Číne bývajú väčšinou s polpenziou. Veľmi lacné jedlo si môžete zakúpiť v stánkoch na tržniciach alebo v typických reštauráciách. Voda z vodovodnej siete nie je pitná. Balenú vodu v plastikových fľašiach si môžete zakúpiť vo všetkých miestnych obchodoch.

 

Potom sa môžete presunúť nielen o niekoľko stoviek metrov ďalej, ale tiež o niekoľko historických epoch dopredu. Vedľa námestia totiž stojí ďalší moderný chrám, ale športový - teda slávny olympijský štadión Vtáčie hniezdo, ktoré pojme až 90 tisíc divákov.

 

Na smaženú kobylku

Vedľa nablýskaného Vtáčieho hniezda leží jedna z tradičných Čínskych štvrtí - tzv. hutongov. Jedná sa o úzke uličky jednoposchodových tehlových domčekov, ktoré sú často prepojené dvormi. Žijú tu obyčajný, väčšinou chudobní ľudia, starci na ulici hrajúci karty a zo skromných reštaurácii je cítiť pečená kačica. O kúsok ďalej to už vonia po menej tradičných lahôdkach. Nočný trh na Donghuamene je totiž raj pre čínske špeciality. Zoženiete tu pražené larvy, škorpiónov, morských koníkov či smažené kobylky.

 

  • Komunikácia v Číne
    Úradným jazykom je kantonština či mandarínština. Anglicky sa dohovoríte len v turistických centrách alebo v medzinárodných hoteloch.

 

Orientálny Versailles

Asi dvadsať kilometrov od metropole stojí Letný palác letné sídlo cisárov. Počas svojej vlády tu panovníci bývali a hlavne odpočívali v rozľahlých záhradách. Takmer tri štvrtiny plochy Letného paláca tvorí ručne vyhĺbené jazero Kumming, pozdĺž jeho brehu sa nachádza nádherná kolonáda. Po jazere pláva Loď čistoty a vzduchu - Mramorová loď cisárovnej Cch’-si z roku 1888. Ak ste navštívili najznámejšie európske kráľovské sídlo Versailles, verte, že jeho orientálna kamarátka v Pekingu váš údiv opäť prebudí.


 

Tipy na zájazd do Číny

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Čína:

  • Veľký okruh Čínou: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, modernej tváre Šanghaje a Hongkongu
  • Perly ríše stredu: Prejdete sa po Veľkom múre, prezriete si kedysi najbohatšie mesto sveta Xi’an so slávnou terakotovou armádou, pulzujúci Šanghaj, romantické Suzhou...
  • Malý okruh Čínou: Spoznáte centrum najrýchlejšie sa rozvíjajúcej krajiny sveta. Zoznámite sa s tisíce rokov starou kultúrou s nespočetnými historickými pamiatkami.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa