Palác zabalený do zlata

2010-09-24 18:30:00 |   |    | 

Dnes sa v našom článku o najexotickejších miestach planéty vydáme do hôr tibetských Himalájí. Na Červenej hore sa nachádza jedna z najdokonalejších stavieb Tibeťanov – palác Potala.



V minulom článku seriálu ste sa mohli vydať do hlbín jedného z najkrajších parkov Ameriky - Bryce Canyonu. Dnes navštívime miesto, kde v minulosti býval sám dalajláma a ktoré sa stalo jedným z najznámejších v Číne. Pozoruhodným palácom Potála seriál o najexotickejších miestach sveta končí.

 

Skvost Tibetu

Vo výške 3600 metrov nad morom, na mieste tak izolovanom a neznámom, že veľa obyvateľov Západu netuší o jeho existencii, sa nachádza Lhasa – hlavné mesto Tibetu. Lhasa mnohým ľuďom pripomína jedno veľké trhovisko. Pokiaľ však nasmerujete pohľad hore, zbadáte ten pravý a nefalšovaný skvost Tibetu – palác Potala. V diaľke za ním môžete vidieť i vrchol posvätnej hory Pchu-tchuo, ktorý spoločne s mohutnosťou a krásou paláca tvorí nádhernú panorámu.

 

  • Rozprávkový poklad Potaly
    Do dnešného dňa sa zachovalo osem pagod, ktorým sa tiež hovorí stupy. V najkrajšej z nich nájdete nádherné mauzóleum zo santalového dreva. Práve tu je miesto odpočinku piateho dalajlámu. Stavba má štvorcovú základňu, horný diel sa nachádza vo výške 15 metrov a je guľatý. Telo celej tejto impozantnej stavby je obalené zlatým plátom, na jeho výrobu sa spotrebovalo 3724 kg zlata. Výzdoba je tvorená intarziami s 15 000 kusov vzácnych kameňov (diamanty, koraly, lazurity, zafíry a perly), ktoré sú podľa niektorých zdrojov desaťkrát cennejšie než samotné zlato. K bohatstvu prispieva i osobný majetok dalajlámov. Brokátové róby, starý čínsky porcelán, keramika, drahokamy a šperky tvoria poklad, o ktorom sa nám môže len zdať.

 

Prechádzka okolo mesta vám pripomenie, v akej časti sveta sa vlastne nachádzate. Planina s tečúcou riekou, dediny obklopené vŕbovými a topoľovými hájmi, hrach a jačmeň pestované na miestnych políčkach. V pozadí sa vypínajú mohutné štíty hôr, za ktoré sa dá dostať len cez vysoké a mnohokrát ťažko priechodné priesmyky. Cesta do Potaly je pomerne ťažká, zvyšuje však celkové kúzlo, ktorým k sebe stavba láka dobrodruhov a turistov z celého sveta.

 

1000 palácových miestností

Na Červenej hore, v samotnom srdci Lhasy, sa ako mohutný strážca vypína k nebesám palác, ktorý mal prezývku „Perla strechy sveta“. Potala  sa skladá z troch častí. Biely palác zaujíma svoju pozíciu na východnej strane (v tomto „krídle“ býval dalajláma). Červený palác nájdete uprostred. Na západe sa nachádzajú bielo natreté príbytky mníchov. Celý komplex má neuveriteľných 1000 miestností.

 

  • Ohromujúce parametre paláca
    Tento obrovský komplex postavilo niekoľko tisíc robotníkov (pramene uvádzajú 7100 robotníkov). Vypína sa do výšky 110 m, čo zvonku predstavuje 13 palácových poschodí. Z jedného konca na druhý má približne 300 m. Celá konštrukcia stavby je vytvorená z dreva a kameňa. Vonkajšia (pevná) stena je zložená zo žulových kameňov. Základy paláca sú pevne ukotvené v skale a hrúbka steny sa v najpevnejších miestach blíži k 5 metrom. V škárach vonkajších stien by ste našli aj železo, ktoré posilňovalo jednoliatosť a odolnosť budovy. To sa v priebehu storočí veľmi osvedčilo, pretože Potála prestála množstvo zemetrasení. Celý palác je zastrešený zlatou strechou.

 

Potala nevznikala ako samostatný a kompaktný celok. Mnohé časti sa budovali v priebehu dlhého veku. Všetky nadstavby však mali jedno spoločné – pevne sa držali kriviek a zaoblení horského masívu. Hlavne tento fakt zapožičal palácu nevšedný a majestátny vzhľad a dojem nedobytnosti a súdržnosti.


Srdce Červeného paláca

Jadrom Červeného paláca sa stalo mnoho budhistických svätýň. Najkrajšia z nich je však Sieň pagody duše, ktorú nechal postaviť piaty dalajláma. Pagoda sa nachádza v najväčších priestoroch Červeného paláca – vo Veľkej západnej sieni, kde okrem iného uvidíte aj 48 šesťmetrových stĺpov, drevené sochy Budhov, levov, slonov atď.. Celá západná časť Potály je vyzdobená veľmi elegantnými nástennými maľbami. Tie zobrazujú rôzne motívy nielen z histórie: Budhu, architektonické motívy, slávne postavy, ľudové zvyky, šport a zábavu.

Ak sa vydáte do Tibetu, určite tento skvost pri návšteve nevynechajte. Odmení sa vám neuveriteľnými zážitkami a ohromí vás svojou majestátnosťou. Celé miesto má naozaj jedinečnú atmosféru.

 

Praktické informácie pre cestu do Lhasy

V prípade, že poletíte z Káthmandú do Lhasy, odmenou bude pre vás veľmi nevšedný zážitok. Krátko po štarte uvidíte na ľavej strane obrys himalájskeho hrebeňa s majestátnymi vrcholmi Mt. Everest (8 848 m.n.m.), Lhotse (8 516 m.n.m) a Makalu (8 463 m.n.m). Ak budete mať sedadlá napravo, nezúfajte. Pohľad na Kanchengzangu, tretiu najvyššiu horu sveta, nachádzajúcu sa na pomedzí Nepálu a Sikkimu, je tiež úchvatný.

Celá cesta bude v zmysle NAJ. Všetko pod vami bude takmer to najvyššie, čo sa dá na svete vidieť. Hneď ako sa dostanete za zasnežené vrcholy, bude snehu ubúdať a pod vami sa rozprestrie Tibetská náhorná plošina. Najvyššia plošina sveta, ktorej priemerná výška sa pohybuje okolo 4000 metrov nad morom, je tiež známa ako „strecha sveta“.

Let vo vysokých nadmorských výškach má i svoje výhody. Nemusíte sa báť dlhého zostupu. Letisko Gongkar sa totiž nachádza v nadmorskej výške 3800 metrov. Po pristátí však cesta zďaleka nekončí, pretože Lhasa leží vo vzdialenosti ďalších 100 kilometrov.

Vstupné do Potály sa pohybuje v prepočte okolo 11 EUR (cena bola platná v roku 2007). Palác môžete navštíviť od 9:00 do 19:00. Celá prehliadka vám zaberie približne 3 hodiny.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Do mesta Patan
    V priebehu rokov sa Patan stal kultúrnou a umeleckou metropolou. Pri svojich prechádzkach môžete navštíviť patanské námestie Durbar Square, alebo Kráľovský palác (Royal Palace). Z ďalších zaujímavých stavieb stojí za návštevu Bhimsen Mandir (chrám bohatstva a obchodu), alebo najstarší chrám v Patane Kumbeshwar Mahadev Mandir. Najkrajšia svätyňa – Golden Temple (Zlatý chrám) leží len kúsok od námestia.
  • Majestátny kláštor Rongphu
    V nadmorskej výške 5000 metrov sa vypína k oblohe najvyššie postavený kláštor sveta – Rongphu. Pri jeho návšteve sa pripravte na rýdzo sparťanské podmienky. Mnísi si tu svietia sviečkami (výnimočne baterkami), voda je tu v zime zamrznutá. Žije tu asi 40 mníšok a 20 mníchov. Na tomto mieste spoznáte život mníchov, ktorí v takmer úplnej izolácii zasvätili svoj život náboženstvu.
  • Prehliadka svätého mesta Lhasa
    Lhasa, sídlo dalajlámu, sa stala srdcom a dušou Tibetu. Pri prehliadke mesta môžete navštíviť kláštor Drepung, ktorý bol vo svojej dobe údajne najväčším kláštorom na svete. Svätyňa Jokhang vás privíta sochou zlatého Budhu Šákjamuniho. Okolo svätyne vedie pútnický okruh Barkhor, kde môžete pozorovať pútnikov.

 

 

 

Tipy na zájazd do Tibetu

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Tibet:

 

  • Z Nepálu do Tibetu  Za 14 dní navštívite impozantnú Potálu, všadeprítomné modlitebné mlyny, spoznáte prívetivých ľudí a uvidíte neopakovateľné a prekrásne prírodné scenérie.
  • Perly Indonézie Cesta krajinou pagod, chrámových komplexov, rozprávkových údolí, mýtického baronga a všadeprítomných obetných darov vzbudzuje nádherné pocity jedinečnosti.
  • Thajsko-Laos-Kambodža Cesta za históriou „zlatého polostrova“ vám umožní spoznať rozkvety a pády týchto troch etník, v mnohom podobných, v mnohom rozdielnych.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa