Podmorské parky a koralové záhrady Thajska

2010-11-05 18:00:00 |   |    | 

Prírodné bohatstvo Thajska je preslávené po celom svete, nie nadarmo sa za ním každoročne vydávajú státisíce turistov zo všetkých kútov sveta. Miestami obzvlášť známymi sú predovšetkým nádherné thajské národné parky, ktoré ponúkajú žiadaný únik z ruchu veľkomesta a uponáhľaného životného štýlu.



V predchádzajúcom článku ste sa mohli dočítať o parkoch, ktoré sa zaraďujú medzi ozajstné skvosty Thajska – precestovali sme parky Erawan, Sai Yok a Nam Nao. V ďalšej časti budeme pokračovať a predstavíme si parky trochu odlišné. Zavítame totiž nielen na pevninu za slonmi do parku Phu Kradung, ale predovšetkým k moru a pod jeho hladinu. Dostaneme sa napríklad do Koralových záhrad v Mu Ko Surin, alebo do morského parku Tarutao.

 

Za slonmi do parku Phu Kradung

Začneme teda na pevnine. Tento park nájdete v Amphur Phu Kradung, ktorý je časťou thajskej provincie Phu Kradung. Ak sa pozriete na park z diaľky, uvidíte vysokú horu, ktorá je celá z pieskovca a na jej vrchole je obrovská plošina obklopená menšími pahorkami. Najvyšší vrchol sa týči do výšky 1316 metrov nad morom.

 

  • Najkrajší vodopád v Ázii
    Týmto titulom sa honosí vodopád Mae Lee Wa, ktorého vody padajú cez 9 úrovní z výšky 200 metrov. Po 10 hodinách chôdze sa dostanete až na jeho vrchol, naskytne sa vám odtiaľ ojedinelý pohľad na hučiace masy vody a nádhernú okolitú krajinu. Vodopád sa nachádza v provincii Kanchanaburi.

 

Priemerná teplota v parku sa pohybuje okolo 15°C. Táto teplota je pre thajské parky jednoznačne unikátna, preto sem prichádza veľa turistov stanovať a kochať sa nádhernými scenériami. Dávajte si však pozor, ak zavítate do Thajska v období dažďov. Hrozia tu totiž prívalové povodne valiace sa z hôr, navyše park je pre turistov v tomto období uzatvorený (jún - august).

 

Potulky parkom

Na náhornej rovine nájdete borovicové lesy a pastviny, množstvo kvetín rôznorodých tvarov a farieb. Nájdete tu tiež potoky a vodopády, ktorých vody sa rútia do priezračných jazierok rozkladajúcich sa na ich úpätí. Medzi turistami sú však najobľúbenejšie tunajšie skalnaté oblasti. Môžete tu preliezať temnými chodbami, vyhrievať sa na horských úbočiach, alebo sa po horskom chodníku dostať na kopce s nádherným výhľadom na okolie. V parku navyše môžete naraziť na slony, medvede, jelene, veveričky, líšky, ale tiež na divé psy, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Pre chvíle odpočinku (ale i poznania) je tu Anodad Pool – malý bazén krytý borovicovým lesom. Na jednom konci bazénu je skala, ktorá je ako stvorená pre piknik a malé posedenie. V blízkosti je chodník, po ktorom sa dostanete do dvoch jaskýň. Ak zavítate do časti Pha Lomsak, budete odmenení nezabudnuteľným výhľadom zo skalných útesov pri západe slnka. Potom sa môžete vydať k vodopádu Tatrong, kde uvidíte hrmiace kaskády v plnej kráse a divokosti.

 

Koralové záhrady v Mu Ko Surin

Park Mu Ko Surin tvoria dva veľké ostrovy – Surin Nua (sever) a Surin Tai (juh). Pri svojich prechádzkach tu narazíte na nádherné zátoky, v ktorých sa nachádzajú koralové záhrady alebo plytké kanály s najpozoruhodnejšími príkladmi života na morských koraloch. Pozorovať podmorský svet môžete takmer kdekoľvek, stačí vám len šnorchel a maska.

V čase odlivu môžete prechádzať medzi jednotlivými ostrovmi a ostrovčekmi, ktoré sú súčasťou parku, a skúmať tak ostatné krásy ostrova, napríklad rastliny, ktoré rastú len na úrodnej a plytkej pôde koralových útesov.

Pre návštevu si nevyberajte obdobie február - máj, kedy je tu najviac zrážok a vlhkosť vzduchu sa pohybuje okolo 83%. V ostatných mesiacoch je tu však príjemne a vy sa tak môžete ponoriť do krásnej prírody tvorenej dažďovým pralesom, „plážovým“ lesom, alebo porastom mangrovov. Môžete tu naraziť na mnohé druhy vtákov, cicavcov, plazov (skink), koralov, rýb a tiež na morské korytnačky, ktoré sa tu vyskytujú dokonca v štyroch druhoch.

V rámci svojich potuliek po okolí sa môžete vydať napr. na Ao Chak, kde nájdete nádherné koralové línie vinúce sa po morskom dne. Neďaleko inej línie koralov Ao Tao môžete pozorovať miesto, kde sa „schádzajú“ morské korytnačky a pritom sa kochať nádhernou okolitou prírodou s priezračnou vodou. Za trochou kultúry sa vydajte do dedinky Mu Ban Chao Le,  kde nájdete asi 130-150 obyvateľov, ktorí stále perfektne udržiavajú predchádzajúci spôsob života.

 

Do morského parku Tarutao

Ak sa budete chcieť vydať ešte hlbšie pod morskú hladinu, skúste národný park Tarutao. Toto slovo znamená v malajzijskom jazyku staré, tajomné a primitívne. Ide o prvý morský park v Thajsku, založený bol v roku 1974. Skladá sa z 51 ostrovov, ktoré zaberajú oblasť 1490 km2 a miestni obyvatelia ho rozdeľujú na dve hlavné časti – Koh Tarutao, nachádzajúci sa 20 kilometrov od dedinky Paak Bara, a Mu Ko Adang-Rawi.

 

  • Morskí cigáni
    Morskí cigáni sú kočovníci žijúci v dedinkách postavených na vode. Hovoria vlastným jazykom, ktorý rozhodne nie je thajčinou. Predávajú sušené krevety, rybie omáčky, alebo lastovičie hniezda. Thajčania ich považujú za úplnú spodinu a o ich živobytie sa starajú predovšetkým prívaly turistov, ktorí si nenechajú túto raritu ujsť.

 

Park Tarutao hostí 25% existujúcich druhov morských rýb (žraloky, lososy, sumce, úhory, morské raje, delfíny, atď.), preto sa stal aj rajom pre nadšených rybárov, ktorí sem prichádzajú za „ľahkými“ úlovkami. Na pevnine by ste našli opičky, vtáky, ale tiež hady ako kobry a koralovce, preto je potrebné dávať pozor kam šliapete. Na plážach môžete uvidieť tri druhy korytnačiek, ktoré tu kladú svoje vajcia. Navyše tu zriadili „korytnačiu nemocnicu“, v ktorej korytnačky vyrastajú v bezpečí až do doby, keď sú dostatočne veľké, aby mohli čeliť predátorom.

 

Tipy na zájazd do Thajska

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Národné parky Thajska  Prírodná krása nedotknutej džungle a malebných ostrovov v kontraste s historickou Ayutthayou, nerestnou Pattayou a rušným Bangkokom.
  • Thajsko - Laos - Kambodža  Cesta za históriou „zlatého polostrova“ Vám umožní spoznať rozkvety a pády týchto troch etník v mnohom podobných, v mnohom rozdielnych.
  • Veľký okruh po severnom Thajsku  Vyberiete sa po stopách thajského národa. Bývalé hlavné mestá Ayuutthaya a Sukhothai patria k míľnikom thajskej histórie. Putovanie zavŕšite oddychom pri mori.

 

Autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa