Keď sedemtisíc vojakov stráži spánok jedného cisára

2010-06-15 16:30:00 |   |    | 

Tajomná a mýtmi opradená terakotová armáda má za úlohu strážiť večný spánok cisára Čchin Š´Chunag-ti a strážiť jeho hrobku.



Je stelesnením čínskej idey vytvoriť kópiu sveta živých v podzemnej komnate, kde by mŕtvi žili naveky. Až 7000 bojovníkov stojí v podzemí zoradených v pravidelných šíkoch a pozerajú na jednu stranu. Každý s inou tvárou, na inom podstavci a s originálnymi maľbami, všetci však strážia vchod do hrobky.

 

Hlavné fakty o terakotovej armáde

Terakotová armáda  sa stala jednou z najnavštevovanejších pamiatok Číny. Nájdete ju 30 kilometrov východne od Sianu, z tohto mesta do nej prúdia neuveriteľné zástupy turistov. Cieľ majú jediný, pozrieť sa na ojedinelú svetovú raritu. Vybudovanie hrobky sa datuje od roku 210 pred naším letopočtom. Na jej stavbe sa podieľalo údajne niekoľko tisíc ľudí, ktorí vo dne i v noci pracovali na želanie svojho panovníka a za „odmenu“ ich tu nechal cisár zaživa pochovať (aspoň tak hovoria staré legendy). Hrobku odhalili úplnou náhodou v roku 1974, keď tu chceli poľnohospodári vykopať studňu pre zavlažovanie.

 

  • Maľovaná armáda

Pri pohľade na terakotovú armádu by len málokoho napadlo, že v dobe svojho vzniku bola i farebná. Uvideli by ste tu bojovníkov s ružovými tvárami a vkusne maľovanými uniformami. Táto nádherná výzdoba sa v dnešnej dobe dochovala len u dvoch lukostrelcov z hrobu č. 2.

 

Preskúmavanie hlavnej cisárskej hrobky

Hrobka cisára leží asi 1,5 kilometra od jeho vojakov. Historické pramene uvádzajú, že hrobka dostala podobu vtedajšej čínskej metropoly a je ukrytá pod 47 metrov vysokým násypom. Celá rozloha predstavuje 56 km2.

Aby bolo nálezisko dostatočne chránené pred poveternostnými vplyvmi, bola nad ním postavená obrovská hala podobná leteckému hangáru. Nad terakotovými bojovníkmi prechádzajú vyvýšené lávky, z ktorých môžete pokojne sledovať výrazy a nádheru hlinenej armády. Na konci jednej z lávok je aj malé múzeum pri hrobke č. 1, ktoré predstavuje bojovníkov, ich vojnové zbrane a jeden z dvoch bronzových vozov. Našli sa v roku 1980 kúsok od pohrebného násypu prvého cisára.

 

Terakotový bojovník

Celá armáda čínskeho cisára pozostávala z pešiakov, lukostrelcov a dôstojníkov s ich koňmi. Každá postava je ojedinele stvárnená, každá predstavuje reálneho človeka líšiaceho sa od ostatných vlasmi, fúzami, výrazom tváre, alebo držaním tela. Nijaké dve figúry tu nie sú úplne rovnaké, to isté platí aj pre sochy koní. Všetko je tu unikátne a jedinečné, tak ako v skutočnom svete.

 

Do vedľajšej hrobky č. 2

Druhú hrobku objavili v roku 1976 a verejnosti ju sprístupnili v roku 1994. Stále ešte nie je úplne vykopaná, ale už teraz tu môžete vidieť celé cisárske jazdectvo. Uvidíte tu 900 vojakov, 116 osedlaných koní a 356 koní zapriahnutých do 89 vojenských vozov. Kúsok od nich sa nachádza najmenšia hrobka č. 3, kde možno vidieť veliteľské stanovište so 68 dôstojníkmi v uniformách vyššej triedy.

Ak pri návšteve Číny pôjdete okolo, rozhodne si výlet k Terakotovej armáde nenechajte ujsť. V súčasnej dobe ide o jednu z najnavštevovanejších čínskych pamiatok. Jej tajomnosť a originalita láka tisíce turistov z rôznych kútov sveta. Predstavuje tiež ideálnu možnosť, ako spoznať čínsku históriu a jedinečnú kultúru.

 

Tipy na zájazd do Číny
 
Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Čína:

 

  • Čína – Perly ríše stredu  Za 12 dní navštívite najväčšie skvosty čínskej kultúry – Veľký čínsky múr, slávnu terakotovú armádu alebo mesto budúcnosti Šanghaj.
  • Malý okruh po Číne  Spoznáte centrum najrýchlejšie sa rozvíjajúcej krajiny sveta. Zoznámite sa s kultúrou starou tisícky rokov a s nespočetnými historickými pamiatkami.
  • Veľký okruh po Číne  Historické pamiatky Xi’anu (Sianu) a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu – čo najviac z Číny len za dva týždne.


 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel,reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa