Jamajka je srdcom Karibiku

2013-01-21 16:00:00 |   |    | 

Keď do Karibiku, tak na Jamajku. Pri šnorchlovaní môžete obdivovať bohatstvo pod vodou, pri prechádzkach zase nad hladinou. Jamajská príroda je opojná ako jej rum alebo konope, ktoré sa tu pestuje. Rovnako ako prostredie je zaujímavá i história.



Prešlo ňou niekoľko významných osobností, medzi ktorými bol kapitán Morgan alebo Bob Marley.

Predtým ako sa z Jamajky stal najväčší anglicky hovoriaci ostrov Karibiku a ešte predtým ako ho objavil Krištof Kolumbus, obývali ho Indiáni. Zostalo po nich len pár artefaktov v múzeách a meno. Xaymaca je totiž indiánsky výraz pre „krajinu dreva a vody“. Tej už ale od indiánskych dôb uplynulo mnoho a dnes je Jamajka krajinou reggae, konope, rumu, pláží a kultúrnych i prírodných pamiatok. Turisti za nimi prichádzajú do všetkých kútov ostrova a navštevujú miesta opísané v sprievodcoch. Jedným z nich je i Ocho Rios.

 

Pamiatky každého druhu

Bývalá rybárska dedinka sa postupom času premenila na prístavné mesto. Často tu kotvia obrovské výletné lode a ich pasažieri potom rozhadzujú peniaze v obchodných domoch alebo reštauráciách, ktoré boli postavené ako bezcolné zóny. Ocho Rios však nie je cieľom turistov len pre možnosť výhodných nákupov. Väčšina ich sem jazdí za jedinečným okolím. Nad exotickou prírodou okolo Ocho Rios jednoducho nestačíte žasnúť.

 

  • Kapitán Morgan - pirát, korzár, guvernér

V dobách, keď bola Jamajka korunnou kolóniou Veľkej Británie, tu bol guvernérom Henry Morgan, legendárny pirát, ktorý vstúpil do služieb Spojeného kráľovstva a s poverením plienil španielske mestá v Južnej a Strednej Amerike. Za svoje zásluhy si kapitán Morgan vyslúžil povýšenie do šľachtického stavu. Jeho meno žije dodnes na každej fľaške slávneho rumu, ktorý sa tiež predtým vyrábal na Jamajke.

 

I pre tých, ktorí sú unavení večným komerčným honom na zákazníka a chcú na svojej dovolenke spoznať pre zmenu miesta nedotknuté turistickým ruchom, je Jamajka správnym miestom. Keď sa vydajú do východnej časti ostrova, na severné pobrežie, narazia na pokojné rybárske mestečko Port Antonio a neďaleko sa rozprestierajúcu pláž Frenchman´s Cove. Pre cestovateľov, ktorí oceňujú turizmom nepoznamenanú krásu, je práve táto pláž ideálnym miestom.

 

Hlavné mesto

Kingston je správne centrum Jamajky a leží na úpätí Modrých hôr. Na ich kopcoch sú rozosiate kávové plantáže, kde miestni obyvatelia pestujú údajne najlepšiu kávu na svete. Okrem toho môžete v meste navštíviť Devon House. Dom umiestnený v záhrade vyzerá ako malý palác a jeho zvláštnosťou je, že ho postavil prvý černošský milionár na Jamajke. Dnes slúži ako múzeum.

Pretože každý má Jamajku spojenú s Bobom Marleym, je v hlavnom meste samozrejme jeho múzeum. Vidieť sa tu dajú zlaté a platinové platne, kabela s Bibliou a pasom alebo záznamy rozhovorov a koncertov. Jamajčania takisto vzdávajú hold umelcovi, ktorý sa už za svojho života stal ich národným symbolom.

Pri Kingstone tiež ležia zvyšky legendárneho prístavu Port Royal. Býval centrom obchodu a častým útočiskom pirátov až do sedemnásteho storočia, kedy ho zničilo zemetrasenie. Dodnes tu je možné navštíviť niekoľko pamätihodností - pevnosť Fort Charles alebo Giddy House, ktorý je naklonený, pretože jedna jeho časť zapadla pri zemetrasení do piesku.

Do koloniálnej a pirátskej histórie Jamajky možno nahliadnuť vo vnútrozemskom mestečku Mandeville, ktoré je plné domov postavených v anglickom štýle. Mesto malo predtým veľký ekonomický význam a stojí tu i jeden z najstarších hotelov Karibiku.

V južnej časti ostrova je ďalšia pamiatka, ktorá každoročne priláka davy. Bamboo Avenue je cesta husto lemovaná bambusmi. Tie boli zámerne vysadené pri komunikácii tak, aby cestovateľom zaisťovali tieň a zabraňovali erózii pôdy.

 

Kam za leňošením

Aj keď Jamajka ponúka turistom množstvo zaujímavostí, veľký počet ľudí sem chodí za nefalšovanou dovolenkou s leňošením pri mori. Cieľom ich cesty býva napríklad mestečko Negril. Jeho najväčším lákadlom je 11 kilometrov dlhá pláž. Večer je tu hlavnou atrakciou západ slnka. Na neďalekom ostrovčeku Booby Cay sa natáčal slávny film 20 tisíc míľ pod morom. Lenže ponorka kapitána Nema by tu pravdepodobne mala problémy, plytčiny v okolí sú ideálne skôr pre šnorchlovanie.

 

Zelená je tráva a golf to je hra

Jamajka je turistami vyhľadávaná tiež pre skvelé podmienky pre hranie golfu. Na 12 ihriskách si na svoje príde úplný začiatočník i skúsený profesionál. Ich zázemie a vybavenosť ich radí medzi najlepšie ihriská v Strednej Amerike. Exotická príroda, tropické počasie a vždy skvele upravený zelený trávnik robia z každej hry na Jamajke ozajstný zážitok.

Keď je reč o jamajskej zeleni, nesmieme zabudnúť na ďalšiu rastlinu, ktorá na ostrove rastie všade. Z marihuany miestni varia, šiju i pletú. A samozrejme ju tiež fajčia, aj keď tak porušujú zákon. Lenže zavierať Jamajčanov za fajčenie marihuany by bolo ako zavierať Turkov za fajčenie vodnej fajky.

Či už za to môže marihuana, rum alebo skrátka len krásna príroda a teplé počasie, majú Jamajčania neustále dobrú náladu. Tento klenot Karibiku dokáže ukojiť chute nejedného náročného turistu. Kto sa chce na dovolenke nudiť, nemal by na Jamajku chodiť.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Black River bývala považovaná za najdlhšiu rieku Jamajky, meno má po silnej vrstve rozkladajúcej sa vegetácie na jej dne. Je domovom krokodílov, vodných vtákov a rastú okolo nej mangrovníky.
  • Treasure Beach je miestom, kde predtým stála malá rybárska dedinka. Podobne ako Freanchman´s Cove je táto pláž nepoznamenaná turizmom. Môžete tu tráviť dni nerušení reklamami alebo otravnými predajcami.
  • Appleton Estate je liehovar, ktorý stojí uprostred polí s cukrovou trstinou. Práve tu sa vyrába povestný jamajský rum. Na exkurzii zakončenej ochutnávkou sa sem schádzajú návštevníci z celého ostrova.

 

 

 

Reklamný odkaz Dovolenka na Jamajke a v Karibiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Jamajka:

 

  • Jamajka: Užite si dovolenku v rytme reggae na čistej pláži s modrým morom, slnkom a koktejlom v ruke. Na Jamajku lietame celú zimu!
  • Dominikánska republika: Ďalšia z exkluzívnych karibských destinácií. Ak navyše radi hráte golf, nezabudnite si pribaliť výbavu. Dominikánska republika je Mekkou golfu.
  • Kuba: Kubánska salsa, slávne Varadero alebo pokoj a relax na ostrovoch Cayo Coco a Cayo Largo. K tomu unikátna atmosféra dávno zašlých časov.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa