Vyplávajte na obrovskej lodi do Karibiku

2012-04-03 14:00:00 |   |    | 

Z floridského mysu Canaveral neštartujú len vesmírne plavidlá - z neďalekého prístavu totiž denne vyrážajú na okružné plavby po Karibiku i ohromné výletné lode. Na ich paluby sa vojdú tisíce pasažierov, do ich útrob trebárs divadelná sála alebo ľadová plocha. Jeden deň kotvia pri brehoch Mexika, na druhý deň zasa zdolávajú vlny v oblasti tajomného bermudského trojuholníka. Mix toho najlepšieho z Karibiku láka stále viac Slovákov.



Karibik - pláže s pieskom takým bielym, až z toho bolia oči, najlepšie potápačské lokality sveta a milióny turistov, ktorí sem každý rok vyrážajú. Kuba, Jamajka, pobrežie Mexika - destinácie, ktoré pozná každý. Cozumel, Sv. Tomáš alebo Sv. Martin - miesta, ktoré sú zatiaľ menej známe, ale o to zaujímavejšie. Väčšinou práve tie dnes do svojich itinerárov zaraďujú lodné spoločnosti, ktoré v Karibiku pôsobia.

 

Nemôže zakotviť všade

Aby mohol ohromný kolos - zámorské lode majú veľmi často dĺžku vyše 300 metrov a výšku panelového domu - niekde zakotviť, musí mať prístav dostatočnú kapacitu. Ak ju nemá, loď zakotví neďaleko brehov a cestujúci sa na pevninu prepravia v menších člnoch.

Dvoma ohromnými prístavmi len zopár rokov disponuje honduraský ostrov Roatán. Od brehov Hondurasu ho delí len zhruba 50 kilometrov a vraj sú tu pláže patriace k tým najkrajším v Karibiku. Turistov tu občas prekvapí, že na miestne pláže nedorážajú takmer žiadne vlny. Roatán totiž lemuje prstenec  Mesoamerického koralového útesu, ktorý ho pred vlnobitím chráni.

 

Karibik - najlepšie lokality pre potápačov na západnej pologuli

„Zároveň je to najdlhší koralový útes na západnej pologuli,“ dopĺňa ďalšie informácie potápačský inštruktor. Práve potápanie je činnosť, ktorej sa často venujú účastníci karibských plavieb. Veď takmer celý Karibik je považovaný za potápačský raj a zastávky počas plavby sú veľmi často zámerne tam, kde je potápanie najlepšie.

 

  • Nepríjemnosť zvaná morská choroba

Plavbu na lodi môže znepríjemniť morská choroba - teda nevoľnosť spôsobená kolísaním lode. Príčina jej vzniku nie je úplne známa, ale predpokladá sa, že kolísavý pohyb má vplyv na aparát v strednom uchu, ktorý sa zle adaptuje na nové pohyby. Výsledkom je nevoľnosť, závrate a bolenie hlavy. Prevenciou je rozšírenie zorného poľa - preto sa na lodi pri nevoľnosti pozerajte na horizont.

 

Jedným z takých miest je i súkromný ostrovček Cococay, ktorý spadá pod Bahamy. Potápači sa tu môžu vydať k potopenému vraku lietadla, pod vodou je i potopená replika historickej lode. Tí, čo ponáraniu príliš neholdujú, tu tiež nevyjdú naprázdno. Poznávacou značkou ostrova je totiž kokteil coco loco z tmavého a svetlého rumu, vodky, banánového krému a ananásového a kokosového džúsu. Popíja sa tu vo veľkom v plážových baroch.

 

Za pirátmi na ostrov Sv. Martin

Ďalšou z tradičných zastávok býva ostrovček Sv. Martin. Mimochodom, ostrov je najmenším územím na svete rozdeleným medzi dva štáty. Ohromné parníky kotvia v prístave, ktorý spadá pod Holandské Antily. Sever ostrova zasa patrí Francúzsku. „Vo francúzskej časti si na svoje prídu gurmáni, v tej Holandskej zase milovníci večierkov,“ zhŕňa rozdiely lodný personál.

Svätý Martin patrí do súostrovia Malé Antily, konkrétne do skupiny Záveterných ostrovov. Len kúsok odtiaľ sú filmárske lokality, kde vznikal prvý zo série pirátskych filmov s Johnym Deppom.

 

  • Natáčali sa Piráti z Karibiku skutočne v Karibiku?

Odpoveď je áno i nie. Prvý diel tejto série sa z veľkej časti natáčal na ostrove Sv. Vincent, ktorý je súčasťou karibského súostrovia Malé Antily. Natáčanie ďalších dielov však už filmári presunuli prevažne na Havaj a do losangeleských filmových ateliérov. Vyrobiť v nich karibský ostrov vraj bolo jednoduchšie, než nakrúcať priamo na ňom.

 

Piráti v oblasti Karibiku predtým skutočne pôsobili (vlastne tu pôsobia i dnes, rozprávať by o tom mohol práve filmový štáb - ten prišiel pre novodobých pirátov o časť vybavenia), jednou z ich bášt bol ostrov Sv. Tomáš. Niet dňa, kedy by v miestnom prístave nezastavil niektorý z luxusných parníkov. Ročne sa v hlavnom meste ostrova - Charlotte Amalia - vylodí asi milión a pol turistov. Samotné mesto má pritom len necelých dvadsať tisíc obyvateľov.

Podobne obľúbené sú v posledných rokoch i Kajmanské ostrovy. Slováci im zatiaľ ešte príliš neprišli na chuť, ale zvyšok sveta ich krásu už niekoľko sezón objavuje. Aj ich devízou sú, podobne ako pri všetkých karibských ostrovoch, krásne pláže a svetoznáme potápačské lokality v okolí.

Každý deň nové miesta, každý deň množstvo nových zážitkov, navyše odpadá potreba čokoľvek baliť alebo kamkoľvek prechádzať - plavby sú ideálnou kombináciou poznávacej a pobytovej dovolenky. Turisti si len občas povzdychnú, že na niektorých obzvlášť pekných miestach by loď mohla kotviť dlhšie než len jeden deň.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky plavieb po Karibiku:

 

  • Plavba po východnom Karibiku: Port Canaveral, Bahamy, Svätý Martin a Svätý Tomáš - vydajte sa na palube super luxusnej lode za poznaním menej známych lokalít v Karibiku.
  • Mexická riviéra - plavba: Zo San Francisca pozdĺž západného pobrežia Mexika. Štrnásť dní na palube zámorského parníku, ktorý poskytuje všetok komfort. Každý deň v inom letovisku.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Prierez životom "matičky Rusi" umožňuje spoznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa