Antigua a Barbuda: na každý deň v roku iná pláž!

2013-01-13 14:00:00 |   |    | 

Staré kamenné veterné mlyny v morskom vánku príjemne vŕzgajú, vlny omývajú ružový piesok koralových pláží, ktorých je tu 365 - na každý deň v roku jedna. A pod hladinou priezračného mora ticho odpočíva asi 150 vrakov starých lodí, ktorých posádky stratili z tej krásy hlavu. Antigua a Barbuda sú členité karibské ostrovčeky omamné ako rum, ktorý sa tu odpradávna vyrába.



Veľké slnko na oblohe a kilometre pláží s hebkým pieskom, to je ten hlavný dôvod, prečo sa do Karibiku cestuje. Malé súostrovie Antigua a Barbuda túto charakteristiku spĺňa dokonale - pláží totiž majú toľko, že by ste tu museli zostať minimálne rok, aby ste navštívili všetky. Len samotná Antigua, väčšia z ostrovov, ich má 365.

Miestni obyvatelia sú navyše neskutočne milí, väčšina z nich sú potomkovia otrokov, ktorí tu pracovali na plantážach s cukrovou trstinou. Preto na ostrove nájdete staručké veterné mlyny a opustené cukrové plantáže - trebárs v areáli Betty´s Hope, kde v roku 1650 založili vôbec prvú tunajšiu plantáž. Cukrová trstina sa tu ale pestuje stále, vyrába sa z nej totiž miestny vynikajúci rum.

 

  • Rumové večierky v Karibiku

Predstavte si, že i na Antigue sa varí pivo. Jeho názov je Wadadli a vraj je celkom dobré. Za pivom sa sem však rozhodne nechodí. To, čo sem láka nejedného turistu, je trstinový rum, ktorý sa tu vyrába tradične už niekoľko stoviek rokov. Vďaka niekoľkoročnému vyzrievaniu v dubových sudoch vzniká lahodný mok značky Cavalier, ktorý zoženiete svetlý i tmavý v rôznych chuťových variantách. Tunajším viacročným rumom je English Harbour Rum.

Aby ste celé dni len neležali opití na pláži, požičajte si auto alebo nasadnite do mikrobusu a preskúmajte celý ostrov. V mnohých zátokách nájdete napríklad také skvosty ako Diablov most - mystický oblúk skaly nad morom, ktorého tajomnú silu objavili už pradávni Indiáni. Karibská atmosféra na vás tiež dýchne v hlavnom meste St. John´s, kde okrem anglikánskej katedrály, múzea a pevnosti nesmiete minúť tunajšie nábrežie, pretkané malými reštauráciami a obchodíkmi v pôvodných kamenných a drevených domčekoch.

To najdôležitejšie vás však ešte len čaká - časť prístavu English Harbour s názvom Nelson´s Dockyard. Za 7 USD sa totiž dostanete o niekoľko storočí späť a objavíte sa v starej georgiánskej lodenici, jedinej funkčnej na svete. Komplex historických budov britského námorníctva, záliv posiaty jachtami a na obzore Herkulove piliere - obrovské stĺpy, ktoré tu do skál vymlelo more.

 

  • Plážové skvosty Antiguy

Ak vás nebaví stále kúpanie sa na tej istej pláži, tak Antigua je miestom presne pre vás. Až 365 rozmanitých pláží vyslovene vábi k výletu po ostrove. Medzi tie najkrajšie patria napríklad Runaway Bay, pokojná zátoka s bielym pieskom a relatívne lacnými hotelmi. Čulý ruch zase panuje na Dickenson Bay s možnosťou rôznych vodných športov a hromadou reštaurácií. Plážovým unikátom je Deep Bay, malá zátoka zaujímavá vďaka 100 rokov starému vraku lode, ktorý „kotví“ v jej strede necelých 100 metrov od brehu.

Barbuda je vzdialená 40 kilometrov od Antiguy a práve preto je turistami takmer zabudnutá, pre milovníkov prázdnych pláží teda ideálna. I keď ich nemá 365, môže sa zase pochváliť unikátnym ružovým pieskom, ktorý vzniká zo schránok ružových lastúr. Z Antiguy sa sem dostanete buď miestnymi aerolíniami alebo katamaránom za 90 minút, čo je síce dlhšie, ale omnoho romantickejšie.

Plochý  koralový ostrovček má len jedinú obec, hlavné mesto Codrington. Nájsť úplne súkromnú pláž tu preto nie je problém, hlavne mimo sezóny. Jediný, s kým sa možno budete musieť deliť o priestor, sú fregatky - vtáci, ktorých tunajšie kolónie sú najväčšie na svete. Po západnej časti ostrova sa tiahne 14 kilometrov dlhá pláž, na východe zase nájdete divoké pobrežie s jaskyňami a vulkanickými skaliskami.

 

  • Ako sa dostať na Antiguu a Barbudu?

Najlepšie sa na tieto ostrovčeky lieta zo Severnej Ameriky, slušné spojenie však funguje i s Európou. Dostanete sa sem z Londýna, Francúzska, Nemecka. Na Barbudu ale len z Antiguy a to buď letecky alebo trajektom. Po ostrovoch samotných sa najlepšie (a lacno) cestuje miestnymi mikrobusmi, je tu samozrejme i požičovňa áut, ale pozor - jazdí sa vľavo. Ubytovanie je tu pomerne drahé, za noc zaplatíte i niekoľko stoviek USD, takže pri cestovaní po vlastnej osi príliš neušetríte.

Krištáľové more sa tu priamo ponúka k výletu loďou. Dáte prednosť zapožičaniu jachty alebo neprebernému množstvu okružných plavieb spojených so šnorchlovaním okolo koralových útesov? A čo trebárs potápanie k niektorým zo 150 lodných vrakov na tunajšom dne alebo snáď vyhliadkový let helikoptérou nad ostrovmi? A to ešte neviete o Seaton Village, kde si môžete zaplávať s morskými rajami... Nuda tu rozhodne nemá šancu!

A za teplých nocí, kedy sa slaným vzduchom nesie šum vĺn, môžete krásy mora skúmať i inak - miestne reštaurácie pripravujú najrôznejšie morské špeciality, zaručene čerstvé. Ochutnávku typickej karibskej kuchyne začnite trebárs s roti - karibskou verziou burrita, ktoré je plnené zemiakmi a mäsom. Pokračovať môžete národným jedlom Antiguy - fungi, mäsom so zeleninou a dyňou. Ako bodku skúste goat water - dusené kozie mäso so škoricou. Jasná voľba dezertu je čierny ananás.

Antigua a Barbuda sú výbornou voľbou, ak hľadáte odpočinkovú dovolenku na krásnych plážach s luxusným zázemím. Tunajší domorodci zároveň veľmi dobre vedia, že neustále opaľovanie nikoho dlho nebaví, takže ponuka rôznych aktivít je tu naozaj pestrá. Od samozrejmého potápania až po takzvané game fishing, športové rybolovné safari, zamerané na mečúne alebo obrovské tuniaky.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Karibiku a na ďalšie romantické ostrovy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Karibiku:

 

  • Antigua a Barbuda : Staré kamenné veterné mlyny a hojnosť historických pamiatok z koloniálnej éry sú hlavnými atrakciami ostrova Antigua. Susedná 40 kilometrov vzdialená Barbuda s jedinou obcou je obľúbeným výletným miestom pre turistov vďaka jej odľahlým plážam a priezračnej vode.
  • Dominikánska Punta Cana: Ďalšia z obľúbených karibských destinácií. Slávna a luxusná Punta Cana v Dominikánskej republike. Milujete golf? Chcete si užiť ozajstný luxus? Áno? Potom sa vydajte práve sem!
  • Jamajka - dovolenka v rytme reggae: Jamajka - netradičná karibská destinácia, ktorá ale rozhodne nezaostáva za ostatnými. Luxusné hotely, hojdavá pohoda, krásne pláže a netradičná kultúra. Utečte pred masami turistov!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa