Ostrov slobody sa mení: Kde ešte zostáva atmosféra starej Kuby?

2016-06-08 00:00:01 |   |    | 

Z domčekov, kde si ľudia potajomky zarábajú peniaze navyše výrobou domácich cigár, vonia tabak. Nad pôvabnými zapadnutými uličkami v Havane sa vznáša hemingwayovsky uvoľnená atmosféra, v diaľke znie salsa pouličných muzikantov. Zlepšené vzťahy s USA a rokovania o zrušení hospodárskych obmedzení to paradoxne môžu ohroziť. Čo budú súčasné zmeny znamenať pre turistický ruch na étericky krásnej Kube?



 

Čo také zvláštne sa vlastne na Kube deje? Pozrime sa na niekoľko udalostí, vďaka ktorým sa na najväčšom ostrove Strednej Ameriky pomaly mení atmosféra:

V decembri 2014 sa zišli prezidenti Raúl Castro a Barack Obama, podali si ruky a oznámili, že budú postupne zlepšovať desiatky rokov napäté vzťahy medzi USA a Kubou. Vodcovia týchto dvoch krajín sa zišli po dlhých 88 rokoch.

V januári 2015 Kuba na dôkaz dobrej vôle prepustila 53 politických väzňov.

V júni 2015 obe krajiny slávnostne otvorili veľvyslanectvá v Havane a Washingtone.

Na jeseň 2015 podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sprevádza premiéra SR Roberta Fica na oficiálnej návšteve Kuby, ktorá  vyvrcholila prijatím u prezidenta Raúla Castra.  V priebehu návštevy došlo k podpisu ekonomických dohôd medzi Slovenskou republikou a Kubou, ktorých súčasťou je aj vyrovnanie kubánskeho dlhu. Tým sa začalo politické zbližovanie a ekonomická spolupráca medzi Kubou a Slovenskou republikou.

Na Kube pomaly stúpa podiel amerických turistov – vďaka uvoľneniu pomerov teraz viac než tri štvrtiny návštevníkov krajiny prichádzajú zo Spojených štátov.

Krajina práve prechádza veľkými zmenami a ďalšie ju skoro čakajú. Ostrov slobody už nikdy nebude ako predtým. Kto ho chce spoznať v tej podobe, ako ho dnes v cestopisoch popisujú cestovatelia, mal by sa poponáhľať a vydať sa tam. Hlavne do rozprávkovo vyzerajúcich hôr Sierra del Escambray porastených palmami alebo do jaskýň v Piňar del Rio. Tieto nádherné kúsky prírody rozvojom masovej turistiky stratia časť svojho čara.

Kubánska kuchyňa

Čo vlastne ľudia na Kube jedia? Cigary a rum sa síce vyrábajú na ostrove vo vysokej kvalite, to však nikoho nezasýti. Omnoho viac výživy poskytujú mnohé druhy ovocia vyskytujúceho sa na ostrove. Ovocie sa často využíva i v kuchyni, predovšetkým ananás, kokos, divo rastúce banány alebo grepy.

K tradičným jedlám patrí trebárs arroz morro, zmes ryže, fazúľ a zeleniny. Ďalej napríklad polomilla steak – smažené bravčové mäso podávané s cibuľou, petržlenom a čiernymi fazuľami. Vzhľadom na polohu štátu sa ponúka hojné využitie morských rýb a kôrovcov, obľúbené sú homáre, ako príloha sa podáva najčastejšie ryža alebo niektorý z troch druhov miestnych zemiakov.

Čo sa týka nápojov, Kuba ponúka naozaj pestrý výber. Pije sa tu veľmi silná káva, kokosové mlieko, kto chce niečo ostrejšie, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších mestách a na dedinách určite uvidíte grepovú šťavu s medom a rumom.

Ak chcete za jedlo čo najviac ušetriť, zalezte si pred odletom na dva týždne do solária a naučte sa plynule po španielsky. V obchodoch totiž existujú dvojaké ceny: pre Kubáncov a pre turistov.

 

Je isté, že zmeny sa nedotknú len menej navštevovaných miest vo vnútrozemí ostrova, pôjde tiež o tie najväčšie atrakcie ako Havanu, Varadero a Trinidad. Ako sa vyrovnajú s veľkým počtom amerických turistov?

Vďaka väčšej kúpnej sile Američanov je pravdepodobné zdraženie služieb. Fotenie atraktívnych miest, ktoré v mnohých kútoch krajiny stálo doteraz jeden dolár, pravdepodobne zdraží. Hovorí sa i o sumách okolo piatich dolárov.

Zvýšený podiel návštevníkov z USA tiež logicky znamená menej miest pre turistov z Európy – vybrať si termín už nebude také jednoduché a ľahšie sa to bude zabezpečovať skôr prostredníctvom väčších cestovných kancelárií špecializovaných na Ameriku. Ostrov totiž nie je nafukovací, pokiaľ ide o počet návštevníkov, má svoje limity.

 

Ako to vlastne dnes vyzerá na najkrajších miestach Zeme?

Havana: Vyfotiť si slávnu budovu El Capitolio, ktorú nájdeme na väčšine pohľadníc, je tu nutnosť, ľudia tiež radi navštevujú továreň na cigary alebo reštauráciu Bodeguita del Medio, do ktorej chodil Ernest Hemingway.

Varadero: Vyše 20 kilometrov pláží s jemným pieskom, to samo osebe úplne stačí. Keď k tomu pripočítame zázemie luxusných hotelov priamo na pobreží, dostávame odpoveď na to, prečo majú ľudia Varadero tak radi.

Trinidad: Napriek tomu, že má Havana tridsaťkrát viac obyvateľov, kultúrny život je v Trinidade na rovnakej úrovni. Nádherné mesto s domami zo 16. storočia a množstvom umeleckých galérií patrí na zoznam UNESCO.

Cienfuegos: Mesto v blízkosti Trinidadu v roku 1819 založili francúzski usadlíci. Francúzska atmosféra tu je dodnes viditeľná. V okolí nájdeme báječné miesta pre relaxáciu v prírode, napríklad fantasticky vyzerajúce vodopády El Nicho.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Spoznajte svet!

Precestujte Kubu

Od prvého prebudenia v Havane do toho posledného počas niekoľkodenného pobytu na plážach Varadera prežijete 10 dní a nocí v prírode plnej paliem a tabakových plantáží a v mestách, kde na uliciach hrá salsa a v baroch nalievajú ten najlepší miestny rum.

Stihnete si vychutnať vytrácajúcu sa atmosféru revolučnej Kuby, uvidíte nádherný Trinidad, dostanete sa do cukrovarov, vďaka ktorým má celý svet sladší život. To všetko s českým sprievodcom.

 

Banány, futbal a šťastie

Kuba je jednou z najznámejších destinácií Karibiku, v tejto oblasti sa však nachádza oveľa viac perál, ktoré stoja za návštevu. Viete, ktorou krajinou sa inšpirovali autori termínu „banánová republika“? Kto dokáže rozpútať vojnu pre futbal? A kde nájdete najšťastnejších obyvateľov? To všetko sa dozviete prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Krížom krážom po ostrove slobody

Zakončite štýlovú dovolenku na Kube na plážach Varadera! Predtým precestujete celú Kubu krížom krážom s českým sprievodcom.

Dostanete sa až na východ ostrova a zažijete kultúrnu explóziu v Santiagu a spoznáte nádhernú prírodu v okolí Trinidadu. Splňte si svoj karibský sen!

 

Vyberte si z ponuky last minute zájazdov do celého sveta. Vybrala ich pre vás cestovná kancelária ESO travel, špecialista na cestovanie za exotikou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa