Ostrov Grenada: Karibik s vôňou korenia

2016-07-27 12:00:00 |   |    | 

Ostrov Grenada často prezývajú korenistým ostrovom alebo korením Karibiku. Nie je to len kvôli muškátovému orechu, ktorý sa tam pestuje v hojnom počte a jeho prenikavú arómu môžete zacítiť na každom kroku. Dôvodom je aj množstvo atrakcií, ktoré vám ponúkajú na tak malom území a vďaka tomu menia dovolenku v týchto končinách na nezabudnuteľný zážitok.



 

Kolumbovo „Zrodenie“

Ostrov objavil pri svojej tretej plavbe moreplavec Krištof Kolumbus, preto najskôr prešiel pod správu Španielska. Veľký objaviteľ sa ho rozhodol nazvať poeticky Concepción. Neskôr sa oňzačali zaujímať Francúzi, s ktorými je spojené najčernejšie miesto v dejinách Grenady. Pôvodní obyvatelia s nimi bojovali do posledných síl. No keď už boli zahnaní do úzadia, dobrovoľne sa radšej rozhodli spáchať samovraždu skokom z jedného z útesov. Ostrov potom postupne prechádzal správou viacerých štátov, až nakoniec v roku 1974 konečne vybojoval svoju nezávislosť.

 

Vodopády Annandale

Druhou prezývkou Grenady je „ostrov vodopádov“. Po celom území ich nájdete niekoľko, no ten najznámejší sa nachádza severne od hlavného mesta St. George`s. Rieka kaskádovito prechádza väčšinou územia pralesu, až nakoniec vytvára 10 metrov vysoký vodopád Annandale. Špecialitou domácich, ale aj turistov hľadajúcich adrenalín, je skákanie z jeho okrajov a následné potápanie v menšej lagúne.

 

St. George`s

Hlavné mesto Grenady je zároveň najväčším prístavom v krajine. Rozprestiera sa od mora až do kopcov, kde sídlia luxusnejšie vily. St. George`s bol vybudovaný v oblasti bývalej sopky. Tá už nie je aktívna a je obľúbeným miestom pre pešie túry. Z jeho končiara je totiž najlepší výhľad na celé okolie.

Priamo v meste sa nachádza stará historická kamenná pevnosť a obranné múry, na ktorých ešte stále zachovávajú ako symbol ochrany starobylé delá. V mori sa nachádza zaujímavosť v podobe podmorského múzea sôch. Tie sú inštalované na morskom dne a turisti sa k nim môžu potápať. V prístave sa nachádza aj veľká botanická záhrada.

 

Sobotný trh plný farieb a vôní

V St. George`s si nenechajte ujsť ani ďalšiu zaujímavosť. Každú sobotu sa v centre pravidelne koná trh s domácimi výrobkami. Miestni tam donesú dopestované ovocie a zeleninu, môžete si vyberať z množstva rýb a morských plodov, ale aj mliečnych výrobkov. Niekedy tam objavíte aj remeselníkov, ktorí ponúkajú vlastnoručne vyrobený tovar. Na trhoch nechýba ani muškátový oriešok, pre ktorý je Grenada rodným domovom. Tešiť sa môžete aj na rôzne ochutnávky domácich jedál a veľmi príjemnú živú atmosféru.

 

Najkrajšia pláž Grand Anse

Blízko hlavného mesta nájdete najkrajšiu pláž na ostrove. Grand Anse predstavuje tú typickú gýčovú idylku z dovolenkových katalógov. Zlatisté pláže, priezračná voda, kokosové palmy, lehátko a osviežujúca kokosová šťava vo vašej ruke. Ak by vám do tejto idylky niečo chýbalo, prejdite sa po pláži, občerstvite sa v tunajšej veľmi obľúbenej reštaurácii a potom choďte pohľadať malé morské korytnačky, ktorých je tam niekoľko. Pláž je ideálna na plávanie a predstavuje skôr pokojnejšiu lokalitu, kde sa nestretnete s divokými večierkami.

 

Muškátový orech nechýba ani v kuchyni

Pestrý vzhľad a vône prechádzajú aj do domácej kuchyne. Muškátový orech je často hlavným dochucovadlom, ktorý im dodáva na intenzívnej a výraznej chuti. Najtradičnejším jedlom je pomaly dusené kuracie mäso, ku ktorému sa postupne pridáva koreňová zelenina, oriešky, paradajkový pretlak a iné pochutiny. Na tanieri často nájdete ryby a morské živočíchy. Dezerty pripravujú najmä z čerstvého ovocia. Ich kuchyňa je ľahko stráviteľná, obľubujú svieže ovocné limonády a kvalitné víno.

 

Tipy a triky:

Doprava: Letenky na Grenadu sú drahšie. Spiatočná cesta vás vyjde aj na 1000 a viac eur. Vždy však treba pozerať akcie a poskladať si lety s menšími spoločnosťami a s väčším časovým odstupom od plánovanej dovolenky. V prvom rade sa musíte dostať do Londýna, odkiaľ sa dopravíte buď do Venezuely alebo na niektorý z karibských ostrovov. Tam už prestúpite na let do Grenady.

Víza: Slovensko má s Grenadou jednostranný bezvízový styk. Pre vstup do krajiny potrebujete platný cestovný pas a zostať tam môžete maximálne 90 dní.

Mena: Platobnou menou je východokaribský dolár. Za sto dolárov zaplatíte aktuálne 33 eur. Na ostrove sa dá na viacerých miestach platiť kartou.

Počasie: Suché obdobie vládne od januára do konca mája. Potom hrozia možnosti zrážok, no nemusíte sa báť monzúnov. Pre našincov je vtedy teplotne prijateľnejšie počasie.

Ubytovanie: Aj na Grenade môžete využiť možnosť ubytovania v súkromí. Na stránke Airbnb.com ponúkajú viacero zaujímavých možností, keď si môžete objednať luxusnú vilu pri mori pre viacerých ľudí, ale aj ubytovanie v izbách v domoch domácich obyvateľov. Sledujte pozorne hodnotenia návštevníkov, aby ste mohli skontrolovať ich odozvu a zabezpečiť si nocľah presne podľa vašich predstáv.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa