Lákadlo pre dobrodruhov: Ostrov mládeže ukrýva pirátske poklady

2017-01-20 00:00:01 |   |    | 

Indiáni, revolucionári, mládež, piráti. Na „Ostrove borovíc“, ako sa v minulosti Isla de la Juventud hovorilo, sa vystriedalo mnoho rozdielnych skupín obyvateľov. V tamojších jaskyniach sa našli staré indiánske maľby, takže život tu má dlhú históriu. Skrátka romantika všade, kam sa pozriete.



 

Kedysi  to bol turistický raj. Väčšinu tamojšej pôdy kúpili bohatí Američania a jazdili tam na luxusnú dovolenku.  Potom však vládu nad ostrovom prevzal Fidel Castro a jeho verní a v 60. rokoch 20. storočia sa pôda vyvlastnila. Dnes s rozmachom turistiky na Kube sa cudzinci vracajú.

Necestujú však len na klasické plážové dovolenky. Na ostrove je prístav schopný odbaviť obrovské výletné lode s niekoľkými tisícmi pasažierov, takže tam ľudia cestujú aj na luxusných plavidlách s toboganmi, nákupnými centrami, biografmi a telocvičňami.

Radi sa tam tiež potápajú. Nielen s cieľom vidieť nádherné pestrofarebné ryby, ale aj vraky na dne mora. V tejto oblasti v 16. a 17. storočí slávni kapitáni Drake, Morgan a ďalší európski piráti potápali lode nepriateľov. A zásoby dopĺňali práve na tomto ostrove. Bol to pre nich taký veľký prírodný sklad s množstvom ovocia, vody a zvierat.

Túto úlohu má ostrov dodnes. Okrem turistiky totiž veľkú časť obyvateľov živí rybolov a poľnohospodárstvo. Prírodných surovín tu nájdeme stále veľa. Masová turistika ešte neprepukla a príroda si z veľkej časti zachováva po stáročia nezmenený ráz.

 

Ostrov mládeže bez mladých

Isla de la Juventud, ako sa nazýva v origináli, je druhý najväčší ostrov pri pobreží Kuby. A prečo sa mu hovorí Ostrov mládeže? V roku 1978 chcel Fidel Castro vytvoriť univerzitný ostrov plný vzdelaných mladých ľudí. A tak Ostrov borovíc premenoval na Ostrov mládeže.

Novú funkciu ostrov neplnil dlho a univerzitné budovy sú dnes z veľkej časti opustené, niektoré obrastajú vegetáciou. Mládež tu už nenájdeme.

Ostrov mládeže sa nachádza asi 50 kilometrov od juhozápadnej časti Kuby. Na východ od nej sa tiahne pás niekoľkých ďalších menších ostrovov, z ktorých je najpopulárnejší Cayo Largo. Ostrov je ako najväčší kus zeme v okolí správnym centrom tejto skupiny.

Majú tu teda veľmi dobre rozvinutú infraštruktúru. Hlavne na severe, kde nájdeme špičkové zázemie pre turistov. Juh, to je absolútna divočina a hlavný poklad ostrova – neporušený Národný park Parque Nacional Marino de Punta Frances Punta Pedernales.

Možno tu však nemajú len prírodný, ale i pravý poklad. Vzhľadom na bohatú pirátsku históriu nie je vylúčené, že je niekde na ostrove ukrytá truhla plná zlata. Nechcete sa pozrieť na tamojšie pláže a do jaskýň?

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Poznajte exotiku!

CK ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku vyberá z ponuky zájazdov:

 

Silvester v Karibiku

Prežite prelom roku na zaoceánskej lodi plaviacej sa po Karibiku. Spoznajte krásy Hondurasu, Mexika, Belize a Kuby.

 

 

Futbal a banány

Každá z krajín Strednej Ameriky sa hrdí inými špecifikami a zaujímavosťami. Dočítajte sa, kde sa takmer začalo bojovať pre futbal, a odkiaľ pochádza termín „banánová republika“, v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Loďou za teplom

Loď MSC Opera sa po celý rok vydáva na jedinečné plavby po ostrovoch Strednej Ameriky. Spoznajte Ostrov mládeže a ďalšie tamojšie raje.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa