V Petrohrade navštívte slávnu Jantárovú komnatu alebo Ermitáž

2011-09-26 10:40:00 |   |    | 

Petrohrad je modernou svetovou metropolou, kde sa schádzajú vo svetoznámej Ermitáži milovníci umenia z celého sveta. Ak túžite stráviť niekoľko dní obliehaním zhruba troch miliónov exponátov, nie je lepšej voľby.



Presýtení kultúrou potom môžete rovno prejsť k legendárnej Jantárovej komnate, ktorej novodobou replikou sa pýši Cárske selo.

Ak chcete slávnu galériu len „prebehnúť“, budete na to vraj potrebovať minimálne štyri hodiny – tak dlho podľa sprievodcov trvá návšteva tých najslávnejších z 300 výstavných sál. Sú však i ľudia, ktorí chcú Ermitáž preskúmať naozaj dôkladne a do piatich budov, v ktorých sú zbierky umiestnené, sa vracajú po dobu niekoľkých dní. Ani vtedy však nemôžu povedať: „Videl som všetko!“

Poďme si zľahka započítať. V zbierkach slávnej galérie je vyše tri miliónov artefaktov a keby si návštevník každý z nich prezeral len desať sekúnd, strávil by tým asi tri roky života. A to ešte nepočítame s tým, že množstvo exponátov upúta pozornosť milovníkov umenia na niekoľko minút. No povedzte, stačilo by vám na skvosty zo štetca Leonarda da Vinciho, Rubensa alebo Rembrandta van Rijna 10 sekúnd?

Súčasťou komplexu Ermitáže je i Zimný palác, kolos, v ktorom bývalo v tisícke izieb viac než 6 tisíc ľudí. Práve odtiaľ viedli ruskí cárovia celé impérium a útokom na budovu začala októbrová revolúcia. Vznikla ako zimné sídlo cárov a stojí na brehu jedného ramena rieky Nevy.

 

Petrohradské Benátky východu

Petrohrad vznikol na počiatku 18. storočia z popudu Petra Veľkého. Pre impérium akým Rusko bolo a stále je, bolo podstatné získať prístup k moru. Peter Veľký preto rozhodol o tom, že uprostred močariska pri pobreží Baltu nechá vystavať novú ruskú metropolu. O tom, že výstavba nebola jednoduchá, svedčí i fakt, že si kruté podmienky vyžiadali životy mnohých robotníkov. Dnes sa ale vďaka výnimočnej polohe môže Petrohrad chváliť označením „Benátky východu“ – mesto totiž leží na 40 ostrovoch, ktoré spája zhruba 300 mostov.

V dobe od apríla do novembra nie je rieka Neva zamrznutá a tak môžu pod nízkymi mostnými oblúkmi prechádzať lode z Fínskeho zálivu do Ladožského jazera a potom ďalej do Moskvy. Po jednej hodine po polnoci sa postupne na týchto mostoch zastavuje premávka, ramená mostov vážiacich 20-30 tisíc ton sa na niekoľko minút zdvihnú do výšky a pod nimi prechádzajú nákladné lode. V kombinácii s povestnými petrohradskými bielymi nocami je to neuveriteľný pohľad a rozhodne stojí za to jednu noc počas pobytu v Petrohrade nespať.

 

  • Biele noci

Petrohrad leží na rovnakej rovnobežke ako južný cíp Grónska a je okrem iného najsevernejšou miliónovou metropolou na Zemi. Výnimočná poloha je tiež hlavnou príčinou slávnych petrohradských bielych nocí, kedy slnko svieti ešte krátko pred polnocou. Biele noci trvajú od konca mája do septembra a počas nich sa zošerí len na 3 hodiny. Hojne to využívajú majitelia výletných plavidiel, ktorí vyplávajú na Nevu a ponúkajú turistom vychutnať si nevšedný pohľad z ich paluby.

 

Kam sa podela Jantárová komnata?

Tisíce hľadačov, stovky lokalít po celom svete, desiatky „zaručených“ informácií a žiadny nález. Tak by sa dalo stručne zhrnúť dianie okolo slávnej Jantárovej komnaty viac ako 60 rokov po jej zmiznutí. Skvost, ktorý bol právom považovaný za ôsmy div sveta, sa do Ruska dostal na začiatku 18. storočia ako dar Fridricha Viléma I. cárovi Petrovi Veľkému. Komnatu tvorilo niekoľko desiatok štvorcových metrov jantárovej mozaiky, jantárom vykladaný nábytok a okamžite sa stala pýchou ruského impéria.

V roku 1941 ju však pri obliehaní Petrohradu ukradli Nemci, rozmontovanú do 27 debien ju previezli do Královce a tu jej stopa na jar 1945 končí. Ostávajú len dohady a špekulácie. Vraj bola v potopenom parníku Wilhelm Gustloff, ktorý zničilo sovietske torpédo, ale potápači našli v potopenom trupe len dieru po „vyvádzaní“ autogénu a prázdny nákladný priestor. Hľadalo sa i na hrade Königstein neďaleko Drážďan a hľadači pokladov nejaký čas obliehali i štôlne v okolí krušnohorskej obce Hora sv. Kataríny.

I tak však môžete Jantárovú komnatu v Cárskom sele neďaleko Petrohradu navštíviť. Rusko, pravdepodobne zmierené s tým, že slávny artefakt už nikdy nenájde, nechalo vytvoriť kópiu na nerozoznanie od pôvodnej. Slávnostné otvorenie prebehlo v roku 2003 a na tvorbu padlo viac než 6 ton jantáru. Ak sa raz originálna komnata nájde, vznikne celkom kuriózna situácia a zároveň bude zaujímavé porovnať precíznosť práce majstrov svojho remesla v 18. storočí a dnes.

Čítajte ďalej: … Omnoho viac informácií o Petrohrade a jeho okolí môžete získať i na stránkach www.petrohrad.cz.

 

Tipy na zájazd do Ruska a okolia:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Rusko:

 

  • Petrohrad – Moskva: Dve bývalé zapadnuté pýchy komunizmu sa zmenili na nepoznanie. Vykonané rekonštrukcie pamiatok a modernizácia mnohonásobne zvýšili záujem turistov.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Prierez životom "matičky Ruska" umožňuje spoznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.
  • Transsibírska magistrála:  Moskva - Yekaterinburg - Krasnoyarsk - Irkutsk - Jazero Bajkal – Ulan-Ude (Burjatská republika) - Ulánbátar (Mongolsko) – Peking (Čína).

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa