Seychelský Praslin si kedysi plietli s rajskou záhradou, dnes je cieľom dovoleniek

2013-06-19 16:00:00 |   |    | 

Seychelský ostrov Praslin je jediným miestom na svete, kde rastú najväčšie kokosové orechy coco de mer. Susedný La Digue zase pravidelne boduje v anketách o najromantickejšie miesto planéty. Možno i preto, že na ňom nie je žiadne pouličné osvetlenie. Mladým párom to však rozhodne nevadí. Ak ste si dodnes mysleli, že Seychely sú len pláže, hotely a bary, presvedčíme vás o opaku.



Stredom celých Seychel je nesporne hlavný a najväčší ostrov Mahé s hlavným mestom Victoria. Menšie ostrovčeky Praslin a La Digue však za ním v ničom nezaostávajú - naopak, v mnohých ohľadoch sú na tom lepšie.

 

Na Prasline sa neponáhľa!

Druhý najväčší ostrov Seychel Praslin je od brehov Mahé vzdialený len necelých päťdesiat kilometrov. Miestni obyvatelia ho charakterizujú ako kompromis medzi turistami najnavštevovanejším a teda najživším Mahé a pokojným ostrovčekom La Digue, ktorý možno z jeho pláží vidieť.

„Nikto sa tu neponáhľa, preto tiež spomaľte a nechajte sa unášať rytmom ostrova!“ To je najčastejšia odpoveď na upozornenie, že niečo dlho trvá. Našťastie sa neozýva zase tak často. Seychelania sú si dobre vedomí toho, že drvivá väčšina ich príjmov pochádza od turistov, ktorí sem chodia.

 

Rajská záhrada a coco de mer

Hlavnou atrakciou Praslinu je okrem neuveriteľne čistých pláží príroda. Miestne pralesné rezervácie Valleé de Mai sú jediným miestom na svete, kde divo rastú kokosové orechy coco de mer. Hovorí sa im i Šalamúnove orechy, môžu vážiť do tridsať kilogramov a svojím vzhľadom vraj pripomínajú ľudské pozadie alebo ženské lono. Možno i preto kolujú legendy o účinkoch, ktoré tento orech má.

Keď na tento palmový háj prvýkrát narazili námorníci, mysleli si, že objavili biblickú Rajskú záhradu a že plody coco de mer sú práve to zakázané ovocie, pre ktoré vyhnali Adama s Evou z raja.

 

  • Coco de mer ako suvenír

Pokiaľ si chcete odniesť obrovský coco de mer ako suvenír, pripravte si minimálne 250 eur. Zber orechov na Seychelách kontroluje štát, výťažok z predaja potom ide na obnovu prírody. Ročne sa orechov zozbiera len okolo troch tisíc a záujem o ne je obrovský. Pri odchode musíte pôvod orechu preukázať dokladom o kúpe, takže ho nevyhadzujte, a pozor si dajte i na podvodníkov. Keď vám bude niekto ponúkať nápadne naleštený exemplár, ide pravdepodobne len o drevenú napodobeninu.

 

Asi najznámejším turistickým letoviskom na Prasline je Anse Vorbert, v preklade Zlaté pobrežie. Pomerne rušno je i v letovisku Grand Anse. I tak tu však turisti nemôžu počítať s divokým nočným životom, väčšina reštaurácií zaviera pred polnocou.

K samotnému Praslinu sú pridružené ďalšie menšie ostrovčeky. A každý z nich je niečím zaujímavý. „Tak napríklad na ostrovčeku Curieuse bola vyše 130 rokov kolónia malomocných,“ ukazujú miestni obyvatelia na zhruba kilometer vzdialenú pevninu. Dnes na Curieuse turisti vyrážajú na farmu korytnačiek obrovských. Ostrov Cousin zase funguje ako vtáčia rezervácia. Na ostrovčeku, ktorého  priemer je jeden kilometer, vraj žije 300 tisíc operencov.

 

La Digue - romantika bez verejného osvetlenia

Na La Digue je to z Praslinu len kúsok. Občas sa mu hovorí „Seychely včerajška“. La Digue je zo všetkých vnútorných seychelských ostrovov najmenej rozvinutý, nie je tu ani verejné pouličné osvetlenie. Reštaurácie i preto zavierajú už okolo desiatej večer. I tak sa však La Digue pravidelne umiestňuje vysoko v rebríčkoch najromantickejších miest sveta a dovolenku v tejto lokalite si treba zarezervovať s dostatočným predstihom.

I na miestnych plážach sú ohromné žulové balvany, také typické pre všetky vnútorné seychelské ostrovy. Jediný problém, s ktorým sa niektoré z nich musia vyrovnávať, sú občasné veľké vlny. Najznámejšia je pláž Anse Source d´Argent. Zodpovedá tomu však i množstvo turistov. Za pokojom a prázdnymi plážami je potrebné vydať sa ďalej od hlavného mestečka La Passe. Trebárs na pláže Petite Anse alebo Anse Cocos. Tam sa dajú turisti často spočítať len na prstoch jednej ruky.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Seychely:

 

  • Praslin - Lemuria Praslin: Luxusné stredisko s 18-jamkovým golfovým ihriskom leží na severozápade ostrova a má prístup na dve krásne pláže Anse Georgette a Anse Kerlan. Hotel je postavený s maximálnym využitím prírodných materiálov
  • La Digue - Fleur de Lys: Obľúbené malé stredisko, pozostávajúce zo štyroch priestranných bungalovov umiestnených v krásnej tropickej záhrade, približne 200 metrov od pláže. K dispozícii je i kuchár, ktorý na objednávku pripraví jedlo, v blízkosti sú reštaurácie a bary.
  • Praslin - Indian Ocean Lodge: Menší hotel s 32 izbami postavenými v kreolskom štýle je situovaný na západnom pobreží ostrova na jeho najlepšej pláži Grand Anse a je obklopený krásnou tropickou záhradou. Na letisko sú to len dva kilometre.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa