Východ Austrálie: od kozmicky gotickej Opery po najdlhší koral na svete

2013-01-25 16:00:00 |   |    | 

Majú tu diery - ozónové, ale tiež mierumilovné žraloky a, naopak, všetko ničiace králiky. A samozrejme kengury. Áno, reč je o Austrálii, najmenšom svetovom kontinente, ktorý svojou pestrosťou všetkých velikánov bez problémov položí na lopatky. Dnes sa pozrieme na východné pobrežie Austrálie na plachetnicovú Operu alebo najdlhší koral na svete, okolo ktorého sa môžete s trochou odvahy prejsť na netradičnom podmorskom taxíku.



Kolorit Austrálie patrí k tým najpestrejším na svete. Mimochodom, niet sa čo diviť, keďže ide o šiestu najväčšiu krajinu. Východ Austrálie je významný vďaka najväčšiemu mestu - Sydney, mnohým národným parkom, ale hlavne vďaka Veľkému bariérovému útesu. Ak si však budete chcieť prezrieť východné pobrežie systematicky, pripravte svoju peňaženku na nemilosrdný prievan. Cestovné kancelárie ponúkajú 14-dňový pobyt za približne štyritisíc eur.

 

  • Olympiáda kengúr

Kto vraví, že neprišiel do Austrálie za kengurami, určite klame týmto vačkovcom priamo do vaku. Kengury sú snáď najotrepanejším austrálskym klišé, odolať sa im však jednoducho nedá. Na druhej strane treba povedať, že nie je kengura ako kengura.

Ak však budete mať šťastie, môžete sa ocitnúť i pri „olympiáde“ kengúr. Kráľovskou disciplínou je tu box, v porovnaní s ktorým je ten ľudský len slabým odvarom. Okrem zúrivého mlátenia do hrude totiž majú jednu pikantnú fintu. Keď ide do tuhého, vzoprú sa na svojom chvoste a zadnými nohami udrú protivníka do brucha.

 

Pod plachtou veľkomiest

Jej stavba mala stáť 7 miliónov dolárov, ale na konečnom účte bola nakoniec čiastka vyššia než 100 miliónov. Odborníci sa domnievajú, že ide o najúžasnejšie architektonické dielo po druhej svetovej vojne. Reč je o opere v Sydney, ktorá sa stala symbolom nielen tohto mesta, ale i celej krajiny.

Strechy Opery majú pripomínať obrovské plachetnice. Vážia 161 tisíc ton, vysoké sú skoro 70 metrov a povrchové biele dlaždice sú vyrobené z materiálu, ktorý na slnku svieti. A čo sa týka interiéru, ten pripomína „kozmickú gotiku“.

Všeobecne možno povedať, že Sydney je mestom z novej éry. Starodávne pamiatky tu teda nehľadajte. Mnohé zlé jazyky síce tvrdia, že až na Operu a Prístavný most nie je v Sydney čo objavovať, ale nie je to tak úplne pravda.

K zaujímavým miestam patrí i Sydney Tower, z ktorej je úžasný výhľad na celé mesto. Technologických nadšencov určite tiež poteší virtuálny 15-minútový prelet ponad mesto. Za pozornosť stojí určite i návšteva rybieho trhu, na ktorom sa nachádza až 15 miliónov kilogramov rýb.

Neďaleko Sydney sa nachádza i hlavné mesto Austrálie - Canberra. Metropola sama o sebe príliš nenadchne, ale hypermoderná budova Nového parlamentu, na vrchole ktorej stojí mohutný 81 metrov vysoký oceľový stožiar na vlajku, stojí za pohľad. Centrálnu halu budovy tvorí 48 mramorových stĺpov pripomínajúcich eukalypty. Pod skleneným stropom tu môžeme vidieť najväčší nástenný koberec na svete so šírkou 20 metrov.

 

  • Problém zvaný králik divý

Aj keď to znie absurdne, tak obyčajný králik divý znamená pre Austráliu už niekoľko desiatok rokov deštruktívny problém. Pred zhruba 200 rokmi ho sem doviezli z Európy a od tej doby drancuje miestnu vegetáciu. Ušaté bylinožravce sa tu premnožili, a tak premieňajú krajinný ráz kontinentu doslova na púšť.

 

Netradičný morský taxík

„Celý deň medzi koralmi sa opakoval v krátkych monotónnych cykloch - niekoľko rýchlych temp, prudký nádych, ohnúť sa v páse, mohutný odraz nohami a už zase rýchlo dolu, do fantastickej ríše farieb, tvarov a ticha.“ Takto opisuje svoj prvý dojem z Veľkého bariérového útesu režisér a cestovateľ Ján Mančuška. Ako sám píše, zlatý klinec Austrálie si necháva až na koniec a rovnako tak urobíme i my.

Veľký bariérový útes sa zaraďuje k popredným exotickým skvostom prírody. So svojimi takmer 2 000 kilometrami dĺžky drží primát medzi koralovými útvarmi na svete. Útes je v Austrálii jednou z najnavštevovanejších pozoruhodností, a to vďaka pestrému kaleidoskopu rastlín a živočíchov, ktoré pozdĺž koralov žijú.

Voda je tu krištáľovo čistá. Jej priehľadnosť umožňuje vidieť až na niekoľko desiatok metrov. Koraly pod vodnou hladinou vytvárajú všemožné tvary - niektoré pripomínajú jelenie parohy, iné zase misky, kríčky, obrovské vejáre či guľovité mozgy. Medzi koralmi plávajú mohutné húfy rýb. K najobľúbenejším patrí oranžový klaun, ktorý sa stal predlohou pre animovanú rybku Nemo.

Keď budete so šnorchlom plávať medzi útesmi, možno narazíte i na takmer osemmetrového kolegu s bielymi fliačikmi na chrbte. Najskôr asi začnete prehĺtať anjelikov, pretože si uvedomíte, že ste narazili na žraloka, ale pri troche šťastia sa opäť upokojíte. Žralok obrovský je síce skutočne najväčším žralokom na svete, ale pre človeka nie je nebezpečný, pretože sa živí len planktónom. Ak teda budete mať dostatok odvahy, chyťte ho za plutvu ako Ján Mančuška a užívajte si jazdu netradičným podmorským taxíkom.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Austrália:

 

  • Najkrajšie miesta východnej Austrálie: Východné pobrežie je o kaňonoch, údoliach, horách s kobercami eukalyptov, o kúpaní na plážach Gold Coast či poznávaní životného štýlu Austrálčanov.
  • To najlepšie z Austrálie a Oceánie: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užite si pohodu na belostných plážach Fidži.
  • Metropoly Austrálie: Melbourne, Sydney, Canberra a ďalšie zaujímavé miesta v týždňovom poznávacom zájazde mapujúcom život miestnych osadníkov.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa