Cesta za krásami Nového Zélandu, krajiny Pána Prsteňov

2011-12-11 15:00:00 |   |    | 

Majestátne veľhory, zelené pastviny, horúce pramene, tropické pláže. Ak je niekde na svete miesto s abnormálne vysokou koncentráciou krásy a nádhery na minimálnom priestore, tak je to rozhodne Nový Zéland. Ako to ale urobiť, aby ste si pre túto cestu nemuseli vybrať dovolenku na 30 rokov dopredu?



Láka vás nádherný Nový Zéland a neviete, ako s tým naložiť? Čítajte ďalej a dozviete sa ako sa na Zéland najľahšie dostať, čo je rozhodne treba vidieť a ako sa vyrovnať s neuveriteľným množstvom prírodných krás.

 

Ako, kedy a za koľko?

Na Nový Zéland sa dostanete ako inak než lietadlom. Ak tajne dúfate, že spolu so Zélandom stihnete vidieť ešte kus Austrálie, ste na omyle, ak neplánujete ročnú dovolenku. Zéland je totiž vo výskyte krásnych miest na vrchole všetkých rebríčkov.

Ak môžete v práci vynechať len 1 týždeň, bol by skoro hriech na Zéland cestovať - za týždeň stihnete len minimum miest a to len z jedného ostrova. Za 2 týždne možno stihnúť to hlavné z jedného ostrova alebo sa vydať na top miesta oboch ostrovov. Ak však máte čas a peniaze (je tu totiž dosť draho), ideálne sú zhruba 4 týždne. I tak sa však budete musieť poponáhľať. Študentom odporúčame navštíviť Zéland počas prázdnin, ani po troch mesiacoch sa tu nebudete nudiť.

 

  • Ubytovanie na Zélande

Pre dobrodruhov sú najlepšou voľbou kempy či chaty DOC (department of conservation), ktoré sú priamo v národných parkoch a na Zélande ich je asi tisíc. Za poplatok 5-10 NZD tu je k dispozícii suchý záchod, pitná voda a strecha nad hlavou alebo miesto na stan. Chaty vznikali v sedemdesiatych rokoch ako lovecké chaty a často tu nie je žiadny správca, takže peniaze sa vhadzujú do „boxov cti“. O trochu drahším variantom sú ubytovne "backpackers" (cena za noc 10-20 NZD), prípadne klasické hotelíky „B&B“ (cena za noc a raňajky 40-50 NZD). Samozrejmosťou sú i luxusné strediská.

 

S cestovnou kanceláriou alebo bez?

Otázkou zostáva, či vyraziť na vlastnú päsť alebo si kúpiť zájazd na mieru. Zéland je krajina veľmi bezpečná, takže cestovať sa tu dá ľahko i stopom. Pri cestách po vlastnej osi máte veľkú výhodu v tom, že ste naplno pánom svojho času, môže to však niekedy byť i nevýhoda - to, čo putujúci s batohom obídu za dva mesiace, dá sa so skúseným sprievodcom stihnúť v kratšej dobe vďaka tomu, že vie, kde čo zariadiť.

I na samotnom Zélande si môžete kúpiť autobusový zájazd, kedy sa v skupine so sprievodcom obchádzajú najzaujímavejšie miesta a sprievodcovia zaisťujú i ubytovanie. Výhodou je, že keď sa vám niekde nepáči, môžete tam zostať a odísť až s ďalším autobusom. Vlaky po Zélande takmer nejazdia, lokálne autobusy síce áno, ale je to dosť drahé a musia sa rezervovať dopredu. Pri individuálnom cestovaní tak zostáva najvýhodnejšie požičať si auto, pri dlhšom pobyte si ho i kúpiť a pred odchodom predať. Požičovní je všade dosť, ceny sa pohybujú od 30 do 60 NZD/deň. Rozhodne si prikúpte poistenie auta, pretože novozélandské cesty bývajú občas dosť zradné.

 

  • Čo rozhodne nezabudnúť

Na Nový Zéland je dobré pribaliť si nielen letné, ale i zimné oblečenie, pretože rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami sa môžu dosť líšiť, tiež sa tu rýchlejšie strieda počasie. Ďalšou dôležitou vecou je kvalitný repelent z lekárne, ktorý odoženie tunajšie neviditeľné mušky sandfly. Je tiež potrebné mať dostatok peňazí. Čo naopak nepotrebujete, sú mapy - je ich tu dostatok zadarmo.

 

Severný alebo južný? To je, o čo tu beží!

Dva ostrovy a každý je iný. Situácia ako z rozprávky je priliehavou metaforou - na Novom Zélande si totiž naozaj budete ako v rozprávke pripadať. Každý z ostrovov je klenot a každý vás bude zvádzať tými najrafinovanejšími spôsobmi. Južný ostrov je plný veľhôr, jazier, fjordov a ľadovcov, pričom nie je tak husto obývaný ako ostrov severný. Ten zase ponúka sopky, horúce pramene a gejzíry, tropickú vegetáciu alebo úchvatné pláže.

Pri ceste po Južnom ostrove sú veľkým lákadlom hlavne štíty hôr v nedotknutej prírode. Najvyššia hora Zélandu Mt. Cook (3 755 metrov) je súčasťou národného parku na malej náhornej plošine, kde nájdete tiež krásne smaragdové jazero Tekapo a ďalších dvadsaťjeden „trojtisícoviek“. Úžasné sú tiež ľadovce Fox a Franz Josef, ktoré sa plazia pozdĺž lesov a sú najbližšie k moru z vysokohorských ľadovcov sveta.

Palacinkové skaly, respektíve Punakaiki sú útesy na pobreží, ktoré vyzerajú ako hromady palaciniek a morská voda z nich strieka v gejzíroch. Ďalším unikátom je Milford Sound, dlhý fjord, na ktorého konci čnie vysoký vrchol, odrážajúci sa na hladine. Najlepšie je k nemu doplávať loďou. Výlety po vode sú na Zélande všeobecne veľmi populárne - v kanoe sa môžete prejsť národným parkom Abel Tasman pozdĺž pláží so skaliskami alebo trebárs v oblasti Kaikoura, kde sú lode prenasledované delfínmi a veľrybami.

Severný ostrov vás už z diaľky privíta pohľadom na vyčnievajúce sopky uprostred, ale naozaj dôkladne si geotermálnu turistiku vychutnáte v národnom parku Tongarino alebo pri jazere Taupo s horúcimi prameňmi. Okolie mesta Rotorua je potom plné lávových polí, jazier a gejzírov s horúcou parou, bublajúceho bahna a jazierok a nadpozemsky farebnej krajiny okolo. Horúci kúpeľ je tu takmer povinnosťou. Najlákavejšie sú neskutočne krásne pláže v oblasti Coromandel, kde sa v tropickej vegetácii skrývajú miesta ako Cathedral Beach, pláž, okolo ktorej vyčnievajú vysoké skaly ako katedrála, alebo Hot water beach, kde sa snúbi more s horúcimi podzemnými prameňmi.

Nový Zéland je prírodným skvostom a vysneným miestom mnohých cestovateľov. Užiť si ho môžete buď „punkovo“, stopom a s romantickými nocami pod stanom, alebo sa nechať rozmaznávať a voziť od jedného svetového unikátu k druhému. Všetkým je Zéland otvorený a každý si tu rozhodne nájde ten správny pomer dobrodružstva a luxusu.

 

Tipy na zájazdy na Nový Zéland za prírodnými skvostami a krásnymi plážami

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov na Nový Zéland:

 

  • Nový Zéland od severu na juh: Príroda tejto krajiny je nesmierne pestrá. Divoké pobrežia, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec, hory a ľadovce či azúrové jazerá.
  • Austrália - Nový Zéland: Nesmierne obľúbený zájazd kombinujúci návštevu kozmopolitných miest Austrálie a prírodných zázrakov Severného ostrova Nového Zélandu.
  • Najlepšie z Austrálie a Oceánie: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užijete si pohodu na belostných plážach Fidži.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa