Kde oficiálne žije Santa Claus? V grónskom Nuuku, v domčeku na pobreží

2013-12-20 11:30:00 |   |    | 

GRÓNSKO - V januári tu priemerná teplota padá až k mínus 34 stupňom. V Grónsku doba ľadová ešte zďaleka neskončila. Možno aj to je dôvod, prečo je práve tu oficiálne doma Santa Claus. Jeho červeno natretá dielňa a obrovská poštová schránka pred ňou sú najväčšou atrakciou hlavného mesta Nuuk, ktoré je, mimochodom, najmenším hlavným mestom sveta.



Dielňu a oficiálny domov Santa Clausa nie je možné v Nuuku minúť. Červeno natretá budova ostro kontrastuje s bielym snehom, navyše pred ňou stojí obrovská poštová schránka. S výškou vyše troch metrov je najväčšou na planéte. Navyše tu celý rok stojí vianočný stromček - keby azda predsa len ešte niekto pochyboval o majiteľovi domčeka.

Časť roka tu môžete vidieť aj sobie záprahy. "A čo Santa," pýtate sa? Toho nie. Keď tu však necháte pohľadnicu s adresou, potom vám na ňu napíše odkaz v grónštine a pošle vám ju späť.

 

Nuuk - najmenšie hlavné mesto sveta

Santov dom ale nie je jedinou atrakciou Nuuku. Aj keď má grónska metropola len pätnásť tisíc obyvateľov, vyplatí sa tu stráviť pár hodín. Nuuk vznikol v roku 1728, založil ho nórsky misionár Hans Egede a práve v jeho dome dnes sídli grónska vláda. Od roku 1987 v Nuuku sídli aj Grónska univerzita. So svojimi 150 študentmi patrí k najmenším na svete.

Nuuk leží len necelých tristo kilometrov od polárneho kruhu. More tu preto v zime zamŕza a v decembri tu svieti slnko len štyri hodiny denne, zvyšok dňa je tma. Na druhej strane ale oblohu v zime čas od času rozžiari unikátne divadlo - polárna žiara.

 

  • Svetelná šou v podaní polárnej žiary

Ako vzniká polárna žiara? Vo chvíli, keď dôjde k erupciám na Slnku, vzniká takzvaný slnečný vietor. Teda prúd protónov, elektrónov a alfa častíc, ktoré „vyletia“ do vesmíru. Časť ich doletí až do magnetického poľa a do atmosféry Zeme, kde sa zrazia s atómami plynov v atmosfére a „rozsvietia sa“ - na červeno, pokiaľ dôjde k zrážke s kyslíkom, na zeleno, s dusíkom.

 

Nad mestom Nuuk sa týči hora Sermitsiaq, ktorá je po väčšinu roka pokrytá snehom a pre návštevníkov oblasti prichádzajúcich do miestneho prístavu je prvým dôkazom toho, že Grónsko je krajina, kde príroda človeku ešte stále vládne. Drvivú väčšinu najväčšieho ostrova planéty totiž pokrýva mohutný pevninský ľadovec a Nuuk je jedným z mála miest na celom ostrove, kam dorazila civilizácia.

 

Zem večného ľadu a snehu

Väčšina z 56 tisíc obyvateľov Grónska žije na západnom pobreží - buď práve v Nuuku, Ilulissate alebo v Sisimiute. Na južnom pobreží je zas niekoľko menších osád - Paamiut, Narsaq nebo Qaqortoq. Človek sa sem dostane buď loďou alebo na snežnom skútri, s autom tu neuspejete. Cesty tu totiž nie sú. I preto sa tu ešte stále „nosí“ chov ťažných psov.

To, čo sa inde na severe prevádzkuje už len ako šport v podobe takzvaného musherstva, v Grónsku je ešte stále právoplatným spôsobom prepravy. Svorka sa zapriahne do sánok a môže sa vyraziť. V Nuuku si to môžu vyskúšať i turisti - samozrejmé ale je, že si to chovateľ nechá riadne zaplatiť.

 

  • Grónsky ľadovec

Ľadovec pokrýva asi 85 percent povrchu Grónska a zaberá plochu s rozlohou zhruba 2 400 x 1 100 kilometrov. V priemere je hrubý asi 2 500 metrov, nájdu sa ale i miesta, kde jeho hrúbka dosahuje hranicu 3 410 metrov. Vedci odhadujú, že keby sa roztopil, stúpla by hladina svetového oceánu zhruba o sedem metrov, čo by bola skaza  pre stovky ostrovov, vrátane slávnych Maldív, a značnú časť pobrežných oblastí. Najstaršie kusy ľadu v ľadovci pamätajú dobu pred 100 tisíc rokmi.

 

Tí, čo sa chcú nechať zovrieť ľadovou krásou Grónska, najčastejšie vyrážajú do mestečka Ilulissat. To leží na ľadovcovom fjorde kúsok od archeologického náleziska a hlavne len kúsok od miest, kde sa odlamuje pevninský ľadovec a s typickým rachotom sa rúti do hlbokých vôd fjordu.

 

Na lodi za ľadovcami

Turisti tu môžu v prístave nastúpiť na loď a vyraziť ďalej do vnútra, bližšie k ľadovcu. Modrá voda tu vytvára kontrast s bielym snehom a modrastou krásou ľadovcov. Tie prúd donesie až priamo do mestečka, ktorým preplávajú a zmiznú v oceáne. Hlavne vďaka tejto atrakcii sa Ilulissat objavil v roku 2004 na Zozname UNESCO.

Mimochodom - i napriek tomu, že ani v lete neprekročí priemerná denná teplota v Grónsku päť stupňov, znamená názov ostrova v dánčine „Zelená zem“. V roku 985 ho tak pomenoval objaviteľ Erik Červený - vraj preto, aby sem nalákal čo najviac osadníkov.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do Grónska a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Grónska a okolia:

 

  • Grónsko - cesta na sever: Týždeň v zajatí ľadu a snehu. Unikátna krajina, kúpanie v Modrej lagúne, zastávka v Reykjavíku, plavba loďou k ľadovcom. Najbližší termín vo februári.
  • Plavba: Špicbergy - Nórsko: 10 dní na palube lode, ktorá láme ľady. Poznávacia plavba po najkrajších miestach severu Európy.
  • Plavba na severný pól: Unikátna cesta k severnému pólu. Štrnásť dní na palube ľadoborca. Unikátne miesta, postrehy odborníkov na palube, zážitok na celý život.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa