Vulkanický park Rotorua: pestrofarebné jazierka a desiatky metrov vysoké gejzíry

2013-10-20 12:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND - Smrdí to tu - to je prvá veta, ktorú vysloví väčšina návštevníkov národného parku Rotorua. Hneď tou druhou vás ale presvedčia o tom, že návšteva tejto vulkanickej oblasti Nového Zélandu sa rovná výletu na cudziu planétu. Všade okolo syčí para, bublú bahenné sopky a jazierka tisícich farieb sa každú chvíľu zmenia na niekoľkometrový gejzír horúcej vody.



Asi najznámejší sopečný národný park Nového Zélandu NP Rotorua leží na severnom ostrove a rozhodne ho nie je možné minúť. Zápach sírovodíku, ktorý mnohí cestovatelia prirovnávajú k zápachu pokazených vajec, sa vinie krajinou a človek ho zacíti z veľkej vzdialenosti. Neomylne vás zavedie do mesta Rotorua, východiskového bodu väčšiny výprav za vulkanickými pokladmi Zélandu.

 

Všetko pre turistov: zaručene pravý maorský tanec

Okrem vulkanickej činnosti je 70-tisícová Rotorua tiež centrom Maorskej kultúry - s tou je tu spojená asi tretina všetkých obyvateľov. Tiež preto môžete byť na každom kroku svedkami zaručene pravého maorského tanca, maorského obradu alebo maorskej večere. Rotorua do veľkej miery žije z turistického ruchu a tak sa i maorská kultúra stala predmetom zárobku.

Tých ozajstných po starom žijúcich Maorov môžete ešte stále na Zélande stretnúť - nie však v NP Rotorua. Sem sa stále cestuje hlavne pre iné atrakcie - spolu s Yellowstonom a Islandom patrí Rotorua k najaktívnejším geotermálnym oblastiam sveta. Tam, kde sa zem farbí do oranžova, budete v údive prechádzať okolo zelených horúcich jazierok, oranžových vodopádov a lávových polí, alebo žiarivo žltých bahenných sopiek.

 

Zelené šampanské jazierko a mydlový gejzír

Všetky tieto prírodné divy má na svedomí neďaleký vulkán Taupo, z ktorého dnes zostala len kaldera zaplnená vodou - jazero Taupo. Vulkanická činnosť však pod zemou neustále pokračuje, a tak v okolí Rotoruy nájdete neuveriteľné množstvo sopiek, horúcich prameňov, gejzírov a jazierok. Zrejme najaktívnejšia je v tomto smere oblasť Wai-O-Tapu nachádzajúca sa niekoľko kilometrov od Rotoruy, kde nájdete asi najfotogenickejšie jazierko sveta Champagne pool.

 

  • Vulkány ako zdroj energie

Využiť silu vulkánu ako zdroj energie vyzerá ako skvelý nápad. Stavba geotermálnych elektrární sa preto nevyhla ani Novému Zélandu, ale bohužiaľ nepriniesla len úžitok. Znamenala zánik mnohých gejzírov, z ktorých niektoré patrili k najväčším na svete. To je prípad gejzíru Waimangu, najväčšieho gejzíru sveta, ktorý bol činný v rokoch 1900 - 1904. Mohutný stĺpec vody dosahoval až neskutočných 500 metrov. Dnes už bohužiaľ tento klenot obdivovať nemôžete - z gejzíru sa vplyvom výstavby elektrární stalo jazero.

 

So šampanským má toto vulkanické jazero spoločné zrejme len bublinky - jazero je tyrkysovo zelené a má zúrivo oranžové okraje, ktoré ešte lemuje biely okraj. Permanentne stúpajúca sírna para je samozrejmosťou, takže sa tu príliš dlho vydržať nedá. O kus ďalej je však ďalší unikát - gejzír Lady Knox, ktorý strieka do výšky 15 metrov zakaždým, keď do neho vhodíte kus mydla.

Niet divu, že Rotorua bola dlhú dobu populárnym kúpeľným mestečkom - ani dnes, keď sa sem namiesto chorých schádzajú turisti, mnohí neodolajú kúpeľu v horúcom jazierku alebo rieke. Veľa horúcich prameňov je navyše voľne prístupných, pretože sú tu jednoducho na každom kroku, takže za relax v nich nemusíte ani platiť.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichý oceán a Afriku, vyberá z ponuky dovolenka Nový Zéland:

 

  • Nový Zéland - severný ostrov: Jeden ostrov, tisíce miest! Vydajte sa spoznať to najlepšie zo severného ostrova Nového Zélandu! Navštívite krásny Auckland, NP Rotorua i NP Tongario a poplávate za delfínmi!
  • Nový Zéland v kocke: Dva v jednom: Dobrodružná cesta po najkrajších miestach oboch ostrovov Nového Zélandu. Nádherný Auckland, nespútaná Rotorua i divoká plavba k Milford Sound!
  • Austrália a Nový Zéland: Vydajte sa na druhý koniec sveta a preskúmajte najmenší z kontinentov - divokú Austráliu - a potom tiež oba ostrovy Nového Zélandu. Užite si naozaj veľký poznávací zájazd.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa