Zimný Bajkal - perla Sibíru

2013-12-12 15:30:00 |   |    | 

RUSKO - Najhlbšie, najstaršie a podľa mnohých, ktorí mali možnosť vidieť ho na vlastné oči, aj najkrajšie na svete. Tak Bajkalské jazero opisujú snáď všetky turistické bedekre. Pri týchto zimných záberoch sa ale superlatívom môžeme pokojne vyhnúť, stačí sa pozerať.



Bajkal je ohromná, na niektorých miestach až 1 600 metrov hlboká priepasť v tvare polmesiaca. dĺžku 640 a šírku 80 kilometrov a vlieva sa doň viac ako 300 riek, hoci iba jediná - Angara - z jazera odteká. Voda v jazere je navyše taká číra, že na mnohých miestach môžete vidieť objekty až 40 metrov pod hladinou. A keď udrú ruské mrazy, z Bajkalu sa stáva dokonalá zimná krištáľová guľa.

Už v decembri sa po okrajoch jazera začne tvoriť hrubá ľadová vrstva, ktorá je natoľko pevná, že domáci jazero používajú ako dočasnú diaľnicu. Neváhajú po jazere jazdiť so psím záprahom, ale ani s Ladou. Na prelome rokov 1904 a 1905 tu bola dokonca položená dočasná železničná trať, ktorú využívala armáda počas Rusko-japonskej vojny.

Častou zastávkou turistov v bajkalskej oblasti je mesto Irkutsk so svojimi katedrálami, drevenou architektúrou, klasickými fasádami a cibuľovitými strechami. Typické znaky imperiálnej éry pripomínajú aj v naoko nehostinnom ľadovom kráľovstve pohodu a pohostinnosť ruských domácností.

Tým, že jazero je ďaleko staršie ako ostatné zavodnené územia na svete, žije tu vyše 1 000 živočíšnych druhov, ktoré nenájdete nikde inde na Zemi. Medzi najunikátnejšie patrí nerpa, bajkalský tuleň, ktorého pôvod vedci lokalizujú do Severného ľadového oceánu. Znečistenie a pytliactvo si, bohužiaľ, vyberajú daň, ktorú platia najmä ohrozené druhy.

V bajkalskej oblasti je veľmi rozšírenou menšina Burjatov. Tí v minulosti od svojich mongolských susedov prevzali budhistickú vieru, no sovietske zákony sa ich snažili prekonvertovať. Burjati teda v oblasti zakorenili šamanizmus a mnohí turisti fascinovaní sakrálnymi lokalitami dodnes vyhľadávajú šamanské útočiská známe ako ovoos, kde nechávajú kúsky látky ako obete duchom.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa