Ostrov čiernych perál a dokonalých pláží. Vitajte na Tahiti

2016-04-08 08:00:00 |   |    | 

I keď patríte medzi fanúšikov aktívneho cestovania, počas ktorého radi spoznávate veľa pamiatok a zaujímavých atrakcií, istotne aspoň niekedy zatúžite po krátkom oddychu v exotike. Čo tak Tahiti? Ide o najväčší ostrov Francúzskej Polynézie, kde žije takmer 70 percent obyvateľov oblasti. Zároveň patrí k najkrajším kútom tohto malého raja na svete a ponúka jednu z najlepších dovoleniek.



 

Praktické informácie na cestu

Na cestu na Tahiti potrebujete platný pas a obojsmernú letenku. S týmito dvoma vecami sa preukážete po prílete na ostrov, kde môžete požiadať o cestovateľské víza. Tie platia nanajvýš 90 dní a potom sa musíte vrátiť späť do vlastnej krajiny alebo vycestovať niekam inam. Na Tahiti môžete platiť aj eurami a dolármi. Nie sú akceptované všade, no vo väčších turistických oblastiach nebudete mať problém. Musíte však počítať s tým, že pokiaľ nebudete platiť kartou, kurz bude podstatne nevýhodnejší ako pri zmene peňazí ešte na Slovensku. Preto je vhodnejšie používať tahitský frank. Sprepitné obyčajne nie je akceptované, no vo väčších strediskách sa už pomaly začali učiť i tomuto trendu. Leto tam trvá od novembra do apríla, no pre Európanov sú často tieto teploty neprijateľné a tak tam radšej cestujú práve v období ich zimy, ktorá navyše býva aj suchšia. Úradným jazykom je francúzština a tahitština, no v turistických lokalitách sa už pohodlne dohovoríte aj anglicky.

 

Vodopády Faarumi

 

Tahiti sú okrem iného známe aj tým, že tu môžete objaviť veľa vodopádov. Tie sú pre nich príznačné a skrášľujú už i beztak úžasnú exotickú prírodu. Najkrajšie nájdete vo Faarumi. Ide o trojicu vodopádov, ktoré sa nachádzajú blízko seba. Aj keď nie ste zdatní turisti, túto menej ako hodinovú trasu zvládnete bez väčších problémov. Navyše prvý z nich sa nachádza takmer priamo pri hlavnej ceste, takže ho istotne neminiete. Vodopády sa nachádzajú v obklopení nádhernej prírody a pokiaľ sa vám tam bude páčiť, môžete si urobiť aj dlhšiu turistickú prechádzku.

 

Pape`ete

 

Ak by vás predsa len nezlákali takéto pokojnejšie oblasti, máte ešte stále k dispozícii Pape`ete, čiže hlavné mesto Francúzskej Polynézie vôbec. To sa svojim charakterom viac podobá našim európskym mestám. Nájdete tam rušný nočný život, múzeá a najmä kvalitných reštaurácií. Nemusíte chodiť jesť len do veľkých podnikov. Mnoho turistov si chvíli práve tie malé a pouličný predaj jedál, ktoré hýria pestrosťou a zlákajú vás už len pri pohľade na ne.

 

Ostrov čiernych perál

 

Hlavným suvenírom ostrova sú nepochybne čierne perly. V okolitých vodách ich majú neúrekom a tak sa stali hlavným centrom tohto netradičného šperku. Čierne perly však nenájdete len v obchodoch a klenotníctvach v podobe luxusných šperkov. Obzrieť si ich môžete aj v špeciálnom múzeu, ktoré sa nachádza v Pape`ete, kde sa dozviete všetko dôležité o ich získavaní a dejinách ich spracovania na Tahiti.

 

Pobrežná tour

 

Jednou z najkrajších atrakcií na Tahiti je nepochybne pobrežná cesta. Vedie okolo celého ostrova a má takmer 100 kilometrov, takže ju môžete pohodlne zvládnuť počas jednodenného výletu. Z hlavného mesta sa dá pripojiť k spoločnému výletu, ktorý vás prevedie celou lokalitou. No výhodnejšie je prenajať si vlastné auto, prípadne auto s vodičom a nechať a previesť vlastným tempom, pozrieť si všetky zaujímavostí v okolí a vykúpať sa na všetkých fantasticky vyzerajúcich plážach, ktoré sa vám budú tak páčiť.

 

Heiva festival

 

V exotickom šate dokáže i folklór vyzerať oveľa atraktívnejšie. Presvedčiť sa o tom môžete každý rok v júli, keď sa na Tahiti organizuje slávny festival Heiva. Ten vzdáva poklonu bývalej kultúre, je plný tanca, hudby, dobrej nálady a najmä sa snaží spojiť ľudí celej polynézskej oblasti. Taktiež si tam môžete pozrieť pôvodné oblečenie, ktorým bývalí obyvatelia pobúrili misionárov. Podľa nich bolo v spojení s ich tancom priveľmi erotické a teda i neprístojné. Preto na pár rokov zakázali i tento festival s tak dlhou tradíciou. Nakoniec však tradície zvíťazili nad konzervatívnosťou a aj teraz sa môžete potešiť na návšteve tohto skvelého podujatia.

 

Papeari

 

Na Tahiti nenájdete žiadne typické pamiatky. Ak chcete zažiť nejakú kultúru, musíte zájsť do múzeí, no ani tých nie je príliš veľa. Jednou z historicky cenných oblastí je Papeari. Ide o najstaršiu pôvodnú dedinku na ostrove, ktorá sa snaží udržať pôvodný kolorit. Často sa stáva, že tam stretávate aj obyvateľov v tradičnom oblečení. Papeari je známe ako rybárska dedinka, kde si i vy môžete vyskúšať svoje zručnosti. Okrem iného tam môžete zájsť taktiež aj do Gauguinovho múzea.

 

Zdroj: tahiti-tourisme.com, thetahititraveler.com, fodors.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa