Prírodný klenot Ázie: Úchvatná scenéria ako z iných svetov

2016-06-07 00:00:01 |   |    | 

Krásne dievča prekabátilo zlého obra. Ten od zlosti hodil na zem škrupinu kokosového orecha a vznikla hora Batok, ktorú dodnes nazývajú „kokosová škrupina“. Podobných legiend plných obrov a démonov sa v okolí indonézskej sopky Bromo traduje množstvo. Úžasne vytvarovaná krajina inšpiruje ku vzniku neuveriteľných príbehov. Pozrime sa na ňu zblízka.



 

Podľa legendy sa do nádhernej ženy s menom Roro Anteng zamiloval zlý obor. Roro mala strach odmietnuť ho, pretože ovládal čary. Dala mu však úlohu. Stane sa jeho ženou, ak dokáže medzi horami počas noci vytvoriť púšť.

Dievča si myslelo, že obra prekabátilo, ale čoskoro zistilo, že nápadník je s prácou takmer hotový. Preto začalo vydávať rôzne zvuky, aby prebudilo kohútov. Tí sa prebudili, zakikiríkali a ukončili noc. Roro obra prekabátila a on od zlosti odhodil gigantickú kokosovú škrupinu, pomocou ktorej rozrýval krajinu a menil hory na púšť.

Na mieste, kde dopadla, dnes stojí hora Batok a tá s vedľajším Bromom tvorí úchvatnú scenériu, ktorú obdivujú ľudia z celého sveta. Keď za skupinu kopcov s Bromom uprostred zapadá slnko, ľudia tu len stoja v úžase a pozorujú tú nádheru.

 

V kraji pracovitých Indonézanov chrlí známa sopka oblaky dymu

Stredobodom pozornosti cestovateľov putujúcich na východ ostrova Jáva je práve Bromo, vulkán, ktorý vyzerá ako z iného sveta. Podľa neho dostal názov celý okolitý národný park Bromo Tengger Semeru. V okolí síce nájdeme o niečo vyššie hory (Bromo dosahuje nadmorskú výšku 2329 metrov), tie však nie sú také aktívne a fotogenické.

Bromo na seba strháva pozornosť tajomným dymom, ktorým zahaľuje časť okolia. Našťastie len jemne a nie vždy, takže nádherné prírodné javisko možno dobre vidieť i z diaľky.

Indonézia a najväčšie ostrovy sveta

V Indonézii nájdeme nielen veľké a nádherné sopky, ale i veľké ostrovy. Na ten úplne najväčší na svete by sme sa síce museli vypraviť na sever - do Grónska, ale druhá Nová Guinea a tretí – Borneo - už čiastočne patria Indonézii.

Na Borneu sa najľudnatejšie kráľovstvo sveta delí o územie s Brunejom a Malajziou, na Novej Guinei robia Indonézanom spoločnosť Papuánci. V pätnástke najväčších ostrovov sveta nájdeme ešte Sumatru, Celebes a Jávu. Takú koncentráciu ostrovov s rozlohou presahujúcou 100 tisíc kilometrov štvorcových nenájdete nikde inde na celej planéte.

Na Celebese (ostrovu sa tiež hovorí Sulawesi) vedcov udivujú veľmi zručne opracované žulové sochy. Za dobu ich vzniku sa považuje obdobie niekde medzi druhým a tretím tisícročím pred naším letopočtom. Ako mohli ľudia primitívnymi nástrojmi tak umne opracovať tvrdý kameň? To asi navždy zostane záhadou.

Podlhovastú Sumatru poznáme o trochu viac. Pestuje sa tu totiž známa sumatrianska káva a okrem toho ju často vidíme i v prírodopisných programoch. Žije tu totiž množstvo zaujímavých endemických druhov od cyranovskej opice s neprehliadnuteľným nosom (kahau nosatý) cez pštrosovité trpasličie kazuáre po majestátneho lovca tigra sumatrianskeho.

 

Vyššia než Bromo je Semeru (3676 metrov nad morom), ktorá tiež pridala svoje meno do názvu národného parku. Tretie z mien v názve národného parku, Tengger, patrí starobylému vulkánu, na ktorého mieste dnes stoja štyri nové, ktoré vznikli z jeho sopečnej činnosti.

Tenggerovia sú tiež ľudia, ktorí tunajší kraj obývajú. Od ostatných obyvateľov Jávy sa odlišujú značnou pracovitosťou. Keď ich krajom prechádzate, vidíte pekné domčeky s dokonale upravenými záhradkami. Práve z tenggerskej mytológie pochádza povesť o Roro Anteng a obrovi.

 

V Indonézii majú najväčší budhistický chrámový komplex na svete

Národný park Bromo nie je jediným pozoruhodným miestom na Jáve. Kto sem cestuje, nesmie vynechať návštevu Borobuduru, kláštorného komplexu postaveného pred viac než 2800 rokmi. Najväčšia budhistická svätyňa na svete sa dochovala do našich čias vo veľmi dobrom stave i vďaka tomu, že bola až niekoľko storočí úplne opustená.

Pokiaľ sa pozrieme na celú Indonéziu, nájdeme mnoho ďalších krásnych miest, do ktorých sa zamiloval nejeden cestovateľ. Pláže na Bali asi ani nemusíme predstavovať, tie znamenajú pre mnohých ľudí vysnenú dovolenku.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky  exotických poznávacích zájazdov do Indonézie:

 

Spoznajte perly Indonézie

Precestujte s nami úchvatnú Indonéziu. Strávite 14 dní a nocí v očarujúcej krajine okolo legendami opradenej sopky Bromo, spoznáte tajomný kláštor Borobudur a ďalšie perly Indonézie.

Odpočiniete si tiež na vyhriatych plážach Bali a v Yogyakarte vás zasvätia do exotickej indonézskej kultúry v hinduistických svätyniach a palácoch alebo na niektorom z večerných tanečných predstavení. To všetko s českým sprievodcom.

 

Jakarta – nazrieť a odísť

Cesta na Bali zakaždým vedie cez preľudnenú Jakartu. Čo vás v tomto ľudskom mravenisku čaká? Na čo sa môžete tešiť a čomu sa radšej vyhnúť? Zákutiami  najväčšieho mesta najľudnatejšieho ostrova na svete vás prevedie článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Bali – Lombok

Explózia vôní, farieb a chutí, to je indonézsky trh. Na ceste po Bali a Lomboku, dvoch susedných indonézskych ostrovoch budete mať tento úžasný zážitok niekoľkokrát.

Počas zájazdu sa pozriete do morského chrámu Tanah Lot a ocitnete sa pri majestátnych dvojkilometrových vulkánoch. Spoznajte s nami Indonéziu!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa