Nová Kaledónia: Z drsnej trestaneckej kolónie sa stali ostrovy večnej jari

2020-10-17 10:00:00 |   |    | 

Keď v minulosti Francúz spáchal ťažký zločin, mohli ho poslať do Tichomoria na ostrovy plné paliem, šťavnatého exotického ovocia a slnkom zaliatych piesočných pláží. Takéto idylické to pre trestancov na izolovanom súostroví nebolo. Zato teraz prekrásne francúzske zámorské územie v Tichom oceáne poskytuje zázemie všetkým milovníkom pokoja.



 

Pokoj si v Novej Kaledónii návštevníci vychutnávajú na plážach so svetlučkým pieskom, obmývaných priezračnou vodou Koralového mora. Takmer na každom kroku sa kochajú nádhernými panorámami a potápači tu nachádzajú raj na zemi. Teda pod morskou hladinou.

Súostrovie sa kadečím líši od ostatných ostrovov a súostroví. Napríklad je vďaka tunajším zásobám niklu hospodársky nezávislé na Francúzsku a tiež je jeho najväčším zámorským územím. Kedysi sem Francúzi posielali väzňov za trest, dnes sa sem turisti vydávajú úplne dobrovoľne, aby videli ďalší úžasný kúsok planéty. Nová Kaledónia sa rozkladá na 20 tisícoch štvorcových kilometrov a žije tu vyše 230 tisíc ľudí.

 

Potápači sú tu v siedmom nebi

Potápači sa sem vydávajú priam húfne. Pod hladinou mora sa totiž nachádza druhý najväčší koralový útes na Zemi, ktorý si rozhodne zaslúži ich obdiv. Ukrýva totiž okrem iného jedinečné podmorské jaskyne, pestrofarebné koraly a vidieť tu môžete viac než dvetisíc druhov rýb. Navyše sa tu môžete potápať sami alebo s inštruktorom, ktorý vám ukáže to najlepšie v rámci vašich možností a schopností.

Okrem potápania sú tu vynikajúce podmienky pre windsurfing a stále obľúbenejšia sa stáva tiež jazda na kajaku. Zďaleka to však nie sú jediné aktivity, ktorými si môžete pobyt na nádherných plážach spestriť.

 

Za tropickými teplotami sem necestujte

Novú Kaledóniu príznačne prezývajú Ostrovy večnej jari. Podnebie je totiž mierne až subtropické a teplota sa tu od augusta do novembra, kedy je ideálny čas sem vyraziť, pohybuje okolo 25°C. Je teda príjemná nielen na kúpanie a opaľovanie, ale i na prípadné výlety za poznávaním najrôznejších zákutí ostrovov.

 

Čo by vám na ostrovoch nemalo ujsť? Hlavné mesto a Borovicový ostrov

Na súostroví Nová Kaledónia je toho veľa na poznávanie. Pozrime sa spoločne na to najdôležitejšie.

 

Nouméa

Hlavné a najväčšie mesto súostrovia sa nachádza v južnej časti najdôležitejšieho ostrova Grande Terre. Nájdeme tu rušný prístav, čulý turistický i hospodársky ruch. Okrem nádherných pláží, ktoré sa pri meste nachádzajú, je tu i obdivuhodná architektúra koloniálneho štýlu. Zároveň je Nouméa ideálnym miestom pre bližšie spoznávanie melanézskej kultúry, konkrétne môžete bádať napríklad v Múzeu Novej Kaledónie alebo v Kultúrnom centre Tjibaou. To sa mimochodom nachádza v úplne unikátnych guľatých drevených domoch z konca 90. rokov, ktoré príkladne spájajú modernú architektúru s kaledónskou prírodou a kultúrou kmeňa Kanakov.

Keď sa dostanete do Nouméa, určite sa prejdite po historickom centre a po prístavnej promenáde, navštívte trhy a prezrite si najvýznamnejšiu cirkevnú stavbu – katedrálu sv. Jozefa.

 

Île des Pins

Druhým miestom, ktoré rozhodne musíte zaradiť do svojho plánu hneď ako sa rozhodnete Novú Kaledóniu navštíviť, je Île des Pins (anglicky Isle of Pines), v slovenskom preklade Borovicový ostrov. Svoj názov získal od objaviteľa Jamesa Cooka, ktorého tu zaujali vyrastené borovice.

Od hlavného ostrova je Isle of Pines vzdialený asi 100 kilometrov a zaberá plochu necelých 200 kilometrov štvorcových. Najzaujímavejšie sú tu pozostatky trestaneckej kolónie v dedine Ouro a jaskyňa vo vnútrozemí, ale ostrov oslňuje i svojou prírodou, pekným pobrežím, plážami, ktoré vyzerajú ako cukrové, a vodou v najrôznejších odtieňoch modrej farby.

Na Île des Pins dodnes žijú pôvodné kmene

Novú Kaledóniu v roku 1774 objavil moreplavec James Cook, o sto rokov neskôr ju anektovalo Francúzsko a z ostrovov urobilo trestaneckú kolóniu. Proti tomu sa vzbúrili domorodí Kanakovia, ale neúspešne. V roku 1984 preto vyhlásili nezávislý štát. Nová Kaledónia však spadá pod Francúzsko. I dnes tvoria väčšinu obyvateľov Kanakovia, ktorí si tu žijú po svojom, po starom – živia sa rybolovom a poľnohospodárstvom.

 

Le Parc Provincial de la Riviére Bleue

Táto prírodná rezervácia v oblasti Mont-Dore ponúka svojim návštevníkom niekoľko peších trás, miesta ako stvorené pre odpočinok, vodné plochy a ohromné množstvo druhov zvierat i rastlín. I preto tu môžete stretnúť nejedného bádateľa či vedca. Tou najväčšou atrakciou rezervácie je štyridsať metrov vysoký a asi tisíc rokov starý strom Kauri.

V blízkosti spomínanej rezervácie sa nachádza ešte jedna – botanická rezervácia Madeleine Falls, v ktorej návštevníci obdivujú hlavne prastaré ihličnany.

 

Phare

Na obľúbenom ostrovčeku Phare neďaleko pobrežia čnie maják, z ktorého ochodze sa návštevníkom vždy naskytne nádherný pohľad na koralové útesy obklopujúce ostrov. Nenechajte si ho v žiadnom prípade ujsť!

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa