Najväčší ľadoborec sveta pláva na Severný pól: Na palube môžete byť aj vy

2017-07-12 12:00:01 |   |    | 

A máme ho! Kúsok od nás beží majestátny ľadový medveď. Je to krásne zviera. Vydali sme sa za ním poriadne ďaleko od domova, ale spoznať tento nádherný kút sveta za to stálo. Plávame k severnému pólu!



 

Počas leta sa obvykle vydávame z tepla za ešte väčším teplom, ale kto má rád miesta, kam sa len tak niekto nedostane, môže vyraziť napríklad k Severnému pólu. Koncom júla sa k nemu vydáva legendárna ruská loď, ktorej názov by sa dal preložiť ako „50 rokov víťazstva“.

Výhodou cesty je, že sa nemusíte ponáhľať pre západ slnka – to tu zapadá len jedenkrát za rok. Na prelome júla a augusta, kedy plavba k severnému pólu prebieha, vládne polárny deň, a tak je zdroj prírodného svetla stále nad obzorom. Ale nepredbiehajme a začnime pekne od začiatku.

 

Vydajte sa po stopách veľkých polárnikov

Výpravy drsných mužov, psie záprahy ťahajúce sane so zásobami, neobyčajné fyzické výkony – mnohí z nás podobné príbehy niekedy čítali. Predstava, že sa na niečom podobnom niekedy zúčastníme, sa pre nejedného stala nesplneným detským snom. Snom, ktorý sa dá vďaka unikátnemu projektu teraz prežiť.

Všetko začína na letisku, z ktorého sa účastníci cesty dostanú do Murmanska. I tu už panuje leto, ale príjemne severské, svieže. Účastníci cesty sa zoznamujú spolu navzájom, ale i s tým, čo všetko ich na trase čaká.

A prichádza nalodenie na čierno-červený ľadoborec, ktorého meno sa dá preložiť ako „50 rokov víťazstva“. Ide o moderné plavidlo s jadrovým pohonom, ktoré spustili na more v roku 2007.

Vydajte sa do očarujúcej krajiny večného ľadu – na Severný pól. Povezie vás najväčší ľadoborec sveta. Uvidíte na vlastné oči veľryby a ľadové medvede. Spoznajte s nami jeden z najpokojnejších a najkrajších kútov sveta.

Detaily cesty

 

Za tuleňmi a medveďmi do voľnej prírody

Nasleduje plavba po Barentsovom mori, na hladine sa zjavujú prvé ľadové kryhy. Ich množstvo sa postupne zvyšuje a zvyšuje sa aj šanca, že sa na nich občas objaví tuleň alebo ľadový medveď. Cieľom je dostať sa k pólu. Z Murmanska to ľadoborec zvládne za štyri dni.

Keď sa to podarí, príde prípitok, oslava a potom cesta naspäť. Tá vedie cez Zem Františka Jozefa, kde pasažieri majú možnosť pozorovať skupiny odpočívajúcich mrožov, ľadové medvede a desaťtisíce arktických vtákov. A tiež sa môžu nechať pokrstiť bohom Poseidónom (prípadne hercom v jeho kostýme, ak práve nemá pravý boh voľno), ktorý počas cesty zavíta na večeru i s trojzubcom.

Mimochodom, v Zemi Františka Jozefa nesie množstvo kútov českú a  slovanskú stopu. Nájdeme tu napríklad Teplický záliv alebo tiež Stoličkův ostrov, pomenovaný po geológovi, paleontológovi a prírodovedcovi svetového významu Ferdinandovi Stoličkovi, ktorý sa narodil pri Kroměříži.

S niekoľkými desiatkami turistov na palube sa dá pri dobrých podmienkach z Murmanska k pólu obvykle docestovať na štvrtý až piaty deň. Desiatky hodín predtým sa loď prebíja ľadovým príkrovom. Vyzerá to, ako keby kĺzala po ľade a snehu. Skrátka, zážitok na celý život!

 

Čo ľudia robia na palube

Tráviť čas na ľadoborci sa dá rôzne. Keď praje počasie, trávia niektorí hodiny a hodiny na palube pozorovaním okolitej krajiny. V prvých dňoch po vyplávaní možno na voľnom mori vidieť veľryby, potom sa objavia prvé kryhy a nakoniec je ľadový príkrov takmer súvislý. Pri troške šťastia sa tu a tam mihne tuleň, inokedy medveď. Ľadoborec má i heliport, z ktorého pravidelne vzlieta vrtuľník – na obhliadku okolia, na ktorú piloti berú i cestujúcich z lode. Všetko spríjemňuje komentár českých sprievodcov.

A keď počasie vonku nie je vhodné pre pobyt na palube, prebiehajú v prednáškovej sále viac či menej odborné prednášky. A okrem toho ukrýva ohromný trup lode i bazén, saunu, fitness centrum, masážny salón alebo knižnicu, takže je postarané i o ďalšie vyžitie pasažierov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Text: ESO travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa