Tropické Fidži – 300 ostrovov exotickej zábavy

2018-01-24 00:00:01 |   |    | 

Fidži sa nachádza v Tichom oceáne a pozostáva z vyše tristo ostrovov. Len sto z nich je permanentne obývaných, aj ostatné však môžete navštevovať kvôli krásnej prírode alebo ak hľadáte trochu súkromia. Istá časť z nich bola ešte v 19. storočí osídlená len divochmi.



 

Romantické plavby na lodiach

Všetky ostrovy prinášajú sú charakteristické niečím iným. Niektoré pokrývajú dlhé pláže, iné vás vtiahnu do prostredia divokej džungle a zažijete na nich poriadnu exotiku, na ďalších sa nachádzajú typické rezorty s dobrými službami a zábavou. Dovolenkári preto nezostávajú na Fidži iba na jednom mieste. Snažia sa navštíviť najmä okolité ostrovy, aby videli aspoň malú časť tejto krásnej lokality. Skúsení cestovatelia uprednostňujú možnosti výletných romantických plavieb. Vybrať si môžete od trojdňovej až po týždňovú verziu. Počas tohto pobytu navštívite postupne niekoľko ostrovov, prejdete sa po dedinkách alebo si oddýchnete na pláži a potom pokračujete ďalej vo vašom skúmaní.

 

Mamanuca pre surferov

Fidži je známe aj vďaka skvelým podmienkam pre vodné športy. Vďaka pestrému podmorskému svetu tam cestuje mnoho fanúšikov potápania. Pozor si musíte dávať okolo hlavného mesta Suva, kde sa môžu vyskytovať žraloky. Ostrov Mamanuca sa vyznačuje skvelým podmienkami pre surfistov. Vysoké vlny im pripravujú vynikajúci zážitok, ktorý môžu skombinovať s ďalšou zaujímavou skúsenosťou. Z metropoly tejto krajiny organizujú vyhliadkové lety, ktoré smerujú práve k tomuto ostrovu.

 

Adrenalín v Pacific Harbour

Ďalšou dôležitou atrakciou Fidži je ostrov Monuriki. Práve tam sa nakrúcal film Stroskotanec s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Dnes tam organizujú jednodenné fakultatívne zájazdy, počas ktorých sa môžete túlať v tejto nádhernej prírode. Podobne slávny je tiež Pacific Harbour, ktorý sa nachádza neďaleko hlavného mesta. Domáci ho volajú adrenalínovým rajom na Fidži. V sedemdesiatych rokoch tam okolo kanálu vystavali niekoľko víl a malých rezortov, kde sa sústreďovali prví dovolenkári. V súčasnosti v jeho okolí ponúkajú viacero adrenalínových zábaviek. Môžete si tam vyskúšať raftovanie, potápanie za žralokmi, spúšťanie sa na lane ponad džungľu alebo jazdu na džípoch v divokej prírode.

 

Botanická záhrada, splavovanie a rozsiahly národný park

Vďaka nádhernej prírode v okolí sa môžete tešiť na pestré zastúpenie exotických rastlín. Nech sa pohnete kdekoľvek, budete sa tam cítiť ako vo veľkej voňavej botanickej záhrade. Pokiaľ máte radšej pokojnejšie splavy na lodiach, navštívte ostrov Viti Levu, kde sa nachádza rieka Navua. Vďaka nádhernej prírode v okolí ju nazývajú malou sestrou Amazonky. Najzachovalejšie dažďové pralesy nájdete na ostrove Taveuni. Národný park Bouma vás prevedie najkrajšou oblasťou na Fidži a zároveň vám ukáže niekoľko nádherných vodopádov.

 

Chodenie po rozpálených uhlíkoch

Dovolenku na Fidži môžete spojiť aj s miestnym adrenalínovým rituálom. Ten predstavuje chodenie po rozpálených uhlíkoch. Pre turistov ho organizujú počas šou vo vybraných rezortoch. Obvykle ich predvádzajú domáci obyvatelia, ale pokiaľ sa nájdu nejakí záujemcovia, môžu si to vyskúšať tiež. V ich prípade však nie sú uhlíky až natoľko horúce a trať je kratšia. Na zdolanie originálnych podmienok by ste potrebovali dlhší výcvik a najmä zvyk, ktorý by vám prispôsobil citlivú pokožku na nohách.

 

Kuchyňa s vôňou ázijských byliniek

Na domácu gastronómiu malo vplyv veľa kultúr. Tunajšiu kuchyňu poznačili rôzni prisťahovalci, ale aj národnosti, ktoré vždy určité obdobie držali nadvládu nad týmito ostrovmi. Vo Fidži sa špecializujú najmä na kuchyňu plnú čerstvých surovín, rozmanitého ovocia a zeleniny. Časom sa prispôsobili turistom a pripravujú pre nich medzinárodné pokrmy, preto keď chcete ochutnať ich pravé jedlá, zájdite si do malých podnikov a najmä ochutnávajte exotiku z pouličných stánkov. Tunajšia gastronómia je bohatá na vône, pretože do jedál radi pridávajú rôzne koreniny a bylinky. Obľúbeným jedlom je duruka. Pripravuje sa v čase sezóny špeciálneho druhu špargle. Ďalšou chuťovkou je ryba marinovaná v kokosovom mlieku a limetkovej šťave, na slávnostných hostinách zas pripravujú bravčovinu alebo ryby varené v kokosovom mlieku s lístkami kulkasu.

 

Tipy a triky:

Doprava: Do Fidži sa dostanete minimálne s jedným prestupom cez niektorú z ázijských krajín alebo ho môžete spojiť s dovolenkou v Austrálii, ktorú s Fidži spájajú pravidelné linky. Keďže tam však nelieta veľa spoločností, akcie nie sú tak časté a pripravte sa na vyššie náklady. Cesta trvá v závislosti od počtu prestupov od 10 hodín vyššie.

Víza: Po vstupe do krajiny si musíte vybaviť víza, na ktoré potrebujete cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od dátumu vášho plánovaného odchodu.

Mena: Na ostrovoch sa platí fidžijským dolárom. Za sto tunajších dolárov zaplatíte približne 41 eur.

Podnebie: Keďže sa ostrovy rozprestierajú na veľkej ploche, počasie tam môže byť rôznorodé. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že sa tam strieda obdobie dažďov a obdobie sucha. Preto sa neodporúča cestovať v čase medzi novembrom a aprílom. I keď počasie vtedy nemusí byť zlé, existuje vyššie riziko monzúnových dažďov. Počas celého roka počítajte s vyššou vlhkosťou.

Bezpečnosť: Na ostrove je nízka kriminalita, musíte si však dávať pozor na drobné krádeže. Neodporúča sa navštevovať odľahlé oblasti, kde sa ešte stále môžete stretnúť s domorodými kmeňmi. Na vybrané ostrovy by ste preto mali ísť iba v sprievode domácich sprievodcov.

 

Autor: David

Foto: Thinkstock

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa