Karibik inak: Svätý Krištof a Nevis prekvapia ponukou zaujímavých atrakcií

2019-09-20 00:00:01 |   |    | 

Karibik nám dnes odhalí ďalšiu zo svojich menej poznaných krás. Súostrovie Svätý Krištof a Nevis je súčasťou Commonwealthu, čo výrazne ovplyvnilo jeho dejiny. Práve tam si Briti urobili jednu zo svojich základní, z ktorej potom kolonizovali aj ostatné okolité ostrovy. Domáca kultúra sa prepojila s tou anglickou a pre turistov tak pripravila zaujímavú zmes exotiky s niečím, čo už dôverne poznajú.



 

Vyhliadková tour po ostrovoch

Keby ste si mali vybrať len jediný výlet, ktorý absolvujete na Svätom Krištofovi a Nevise, istotne si zvoľte vyhliadkovú tour po krajine. Počas troch hodín prejdete takmer 30 kilometrov po miestnych železniciach a 20 kilometrov vyhliadkovými autobusmi. Trasa vedie cez mestá, dedinky, prales, popri oceáne a zaujímavých historických pamiatkach. Uvidíte počas nej všetko podstatné zo Svätého Krištofa a Nevisu a najlepšie spoznáte túto úžasnú krajinu. Vlak prechádza po trati, ktorá sa v minulosti využívala na prepravu cukrovej repy do prístavov. V súčasnosti tadiaľ prechádza parný rušeň s historickými vozňami, ktoré majú dve poschodia. Spodné je uzavreté a klimatizované, vrchné je otvorené a ponúka najkrajšiu vyhliadku na krajinu.

 

Krvavá rieka

V 17. storočí prežili viaceré karibské krajiny mimoriadne tragickú udalosť. Domáci obyvatelia chceli povstať proti kolonizátorom a postavili sa voči Francúzom a Angličanom. No ich protest bol potlačený a keďže Európania chceli nastoliť poriadok a tvrdú vládu, rozhodli sa všetkých povstalcov popraviť. Na tomto súostroví sa pri dedinke Challengers nachádza miesto, ktoré domáci nazývajú krvavý bod. Práve tam popravili niekoľko z celkového počtu 2000 rebelov a ich telá tam nechali demonštratívne ležať na jednej kope, aby tak vyvolali strach medzi zvyšnými obyvateľmi. Podľa popisov tejto udalosti tam bolo údajne toľko krvi, že sa z nej vytvorila krvavá rieka, ktorá je mementom najťažšej skúšky tohto súostrovia.

 

Budovy bývalých plantáží

Približne v rovnakom období vznikla na Svätom Krištofe tradícia pestovania cukrovej repy. V 17. storočí tam postavili množstvo budov, ktoré patrili plantážnikom a využívali sa na spracovanie a skladovanie tejto potraviny. Odtiaľ ju vyvážali do sveta a vďaka tomu si výrazne polepšili štátny rozpočet. Plantážnickú tradíciu sa podarilo uchovať až dodnes. Momentálne však už funguje vo výrazne obmedzenej miere, pretože ťažké práce na poliach vystriedalo podnikanie v turizme, ktoré im pohodlnejšie prináša väčšie zárobky. Mnoho budov preto zostalo opustených a zo zaujímavých ruín so známkami anglickej dobovej architektúry sa stali obľúbené cestovateľské atrakcie.

 

Basseterre

Hlavným mestom ostrovov je Basseterre. Pozornosť turistov púta zaujímavým spojením anglickej a francúzskej architektúry. Väčšinu štýlových budov postavili otroci a kedysi slúžili na ubytovanie bohatej šľachty, ktorá sa presťahovala do cudzej zeme a vytvorila si tam nový domov. Veľmi obľúbené je hlavné námestie, z ktorého sa potom pohodlne dostanete ku všetkým zaujímavostiam v meste. Tam sa pravidelne dvakrát do týždňa koná veľký potravinový trh, na ktorom domáci predávajú zeleninu, ovocie a čerstvé úlovky. Nájdite výhodné ubytovanie v Basseterre.

 

Pevnosť Brimstone

Svätý Krištof a Nevis boli jednou z prvých anglických kolónií v Karibiku. Kvôli tomu mali pre nich strategickú pozíciu a museli ich poctivo chrániť. Keďže odtiaľ podnikali plavby na ďalšie ostrovy a podmaňovali si čoraz väčšie územie, potrebovali si vytvoriť spoľahlivý obranný systém, ktorý by odvrátil nepriateľské útoky. Kvôli tomu na kopci Brimstone postavili rovnomennú pevnosť, z ktorej strážili celé pobrežie a v prípade núdze rýchlo zaútočili na prichádzajúce lode. V súčasnosti sa tam nachádza krásna vyhliadka, na ktorej sú symbolicky rozložené obranné delá.

 

Pláž Pinney

Za dobrým oddychom zájdite na západ ostrova Nevis. Tam sa nachádza pláž Pinney, ktorá je stelesnením predstavy karibského raja. Dlhé piesočné pobrežie s vysokými palmami a priezračne čistým morom zlákalo aj zástupcov viacerých hotelových rezortov. Tie tam postavili v súlade s prírodou a snažili sa uchovať čo najvernejší pôvodný kolorit. Napriek množstvu dovolenkárov nie je Pinney preľudnená a máte tam dostatok zákutí aj pre vlastné súkromie. V jej okolí sa nachádza niekoľko barov a reštaurácií, ktoré ponúkajú typické domáce špeciality.

 

Praktické informácie:

Cesta: Z Európy nemáte priame lety na toto súostrovie a treba rátať aj s dvomi prestupmi. Na výber máte preto niekoľko možností. Dovolenkári najčastejšie cestujú z Londýna, takže potom vás čaká prestup na Antigue. Jednou z alternatív je prestup v New Yorku alebo v Toronte, ale aj v tomto prípade nie je jednoduché nájsť z Ameriky priame lety bez prestupu niekde v Karibiku.

Víza: Slovensko má so Svätým Krištofom a Nevisom uzavretý bezvízový styk. Pokiaľ tam cestujete na turistické účely, môžete do krajiny vstúpiť na tri mesiace. Po prílete musíte deklarovať spiatočnú letenku a zaplatiť vstupnú daň.

Mena: V krajine sa platí východokaribským dolárom. Za 100 dolárov zaplatíte približne 34 eur.

Klíma: Celoročne tam vládne tropické počasie. Najvhodnejší čas na dovolenku je počas európskej zimy. V období od mája do októbra majú viac dažďov, od konca augusta je aj vyššie riziko hurikánov.

Bezpečnosť: Krajina má nízku kriminalitu, hrozia len menšie pouličné krádeže. Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje na riziká spojené s miestnym drogovými gangmi, ktoré majú záujem zneužiť turistov na pašovanie narkotík.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa