Cestovatelia milujú Nový Zéland kvôli prírode: Prekvapia vás však aj najkrajšie mestečká

2021-01-24 00:00:00 |   |    | 

Cestovatelia milujú Nový Zéland kvôli nádhernej prírode. V krajine nájdete skutočne jedinečné miesta, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. No popri nich môžete navštíviť aj viacero malých mestečiek, ktoré majú neopakovateľný šarm a prekvapia vás svojou pohostinnosťou, pestrými aktivitami či bohatou históriou.



 

Queenstown

Toto mesto si musia obľúbiť všetci, ktorí milujú aktívnu dovolenku. Queenstown sa rozprestiera pri jazere Wakatipu. Novozélanďania ho nazývajú hlavným centrom adrenalínovej zábavy ich krajiny. Môžete si tam totiž užiť širokú paletu aktivít od plávania, kajakovania, cez bežecké a cyklistické chodníky, až po paraglajding alebo bungee jumping. Okolo mesta sa rozprestierajú nádherné kopce, ktoré ponúkajú možnosti na turistiku. Po nádhernom dni plnom nezabudnuteľných zážitkov vám padne vhod návšteva hlavnej ulice, ktorá je podľa domácich gurmánskym rajom. Sídli tam niekoľko prestížnych podnikov, v ktorých si môžete pochutnať na jedlách novozélandskej gastronómie. Počas vašej dovolenky si doprajte aj výlet loďou po jazere, aby ste si naplno užili túto krásnu prírodnú lokalitu.

 

Mangawhai

Nachádza sa len niečo vyše hodiny cesty od Aucklandu, ale po príchode do Mangawhai budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli v úplne inom svete. Zrazu ste v úplne pokojnej lokalite, budete počuť iba šum vĺn a spokojne si môžete poleňošiť na slniečku. Toto mestečko vyhľadávajú najmä milovníci vodných športov. Ideálne podmienky tam majú surferi, preto je Mangawhai obľúbené medzi mladými ľuďmi. Skvele sa tam pláva, kajakuje a taktiež je to ideálna lokalita na pozorovanie vtákov. Samotné mestečko je známe vďaka skvelej gastronómii, ktorá využíva hlavne ryby a morské plody. Obzrieť si tam môžete tiež vzácnu oblasť s vysokými dunami, odkiaľ máte najlepší výhľad na pobrežie.

 

Russell

Ak hľadáte mesto s kúskom bohatej histórie, potom by ste sa mali vybrať do Russellu. Na tomto mieste sa po prvýkrát vylodili Európania, ktorí neskôr osídlili časť ostrova. Preto tam aj dnes nájdete viacero prvkov z ich kultúry. Navštívte tunajšie múzeá, ktoré sú plné zaujímavých dobových artefaktov, nájdených v celom regióne. V Russelli sa nachádza tiež najstarší zachovaný kostol na Novom Zélande. Ak sa nabažíte histórie, pustite sa do aktívneho spoznávania okolia mesta. Popri pobreží sú vynikajúce podmienky na plávanie a kajakovanie. Nájdete tam tiež niekoľko cyklistických chodníkov a rezervovať si môžete tiež plavbu, na ktorej budete pozorovať delfíny, alebo sa zúčastníte rybolovu.

 

Akaroa

Stačí sa prejsť hlavnou ulicou Akaroy, aby ste pochopili, prečo ju turisti tak milujú. Hory sú tam priamo na dosah a práve na tomto mieste pochopíte ich majestátnosť a energiu, ktorú odovzdávajú všetkým prítomným. Akaroa sa od ostatných malých miest odlišuje inou kultúrou a architektúrou. Práve tam sa totiž usídlili Francúzi a Angličania, ktorí tejto oblasti vtisli vlastnú pečať. Okrem histórie sa môžete tešiť aj na spoznávanie úžasnej prírody. Mesto je známe tým, že je tam najvyšší výskyt tučniakov v krajine a počas vodných safari si môžete pozrieť delfíny v ich prirodzenom prostredí. Prím hrajú opäť aj vodné športy.

 

Wanaka

Pri tomto meste vždy spozornejú fanúšikovia Pána prsteňov. Nachádza sa totiž v obklopení rozprávkovo nádhernej prírody a práve tá sa často objavovala v popisoch tejto knihy. Wanaka sa rozprestiera pri národnom parku Mount Aspiring a slúži ako jeho vstupná brána. Je ideálna ako základný tábor pre organizovanie túr v celom okolí. Pokiaľ máte radi nordic walking, priamo z centra sa dostanete na chodníky, ktoré vás prevedú krásnymi zákutiami. Taktiež si môžete vyskúšať kajakovanie a domáci tiež ponúkajú možnosti plavieb po okolí.

 

Oamaru

Viktoriánska architektúra a umelecká atmosféra. To sú hlavné tromfy mesta Oamaru. Keď do neho vkročíte, hneď pocítite z každého kúska dominanciu umeleckého spôsobu života. Stačí si zájsť do ktorejkoľvek kaviarne alebo podniku v tunajšom veľmi obľúbenom steam punkovom štýle, aby ste tam našli milovníkov umenia, ktorí pri rozhovoroch s vami ochotne strávia celé hodiny. Aj táto oblasť je známa častým výskytom tučniakov a navyše sa tam nachádzajú veľmi vzácne druhy, ktoré žijú len na ojedinelých miestach na svete.

 

Picton

Pripravte sa na to, že ste práve vstúpili do raja. Mestečko Picton ponúka všetko, čo od dovolenky vyžadujú milovníci aktívneho pohybu, ktorí si radi užívajú život. I keď ide o prímorskú oblasť, v okolí sa nachádza niekoľko vrchov, ku ktorým vedie niekoľko chodníkov. Niektoré z nich sú kombinované a môžete zájsť aj do blízkeho údolia. Domáci vám odporúčajú trošku si privstať a vyjsť tam v skorých ranných hodinách, aby ste si užili dychberúci východ slnka. Od Pictonu sa navyše začína najznámejšia vinárska oblasť na Novom Zélande. Podniky v tomto mestečku sú preto vždy dobre zásobené produktmi z miestnych viníc, ktoré si môžete vychutnať pri dobrom jedle.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa