Ružové jazero aj kamenný les: Austrálska príroda ukrýva vzácne poklady

2021-10-22 12:00:00 |   |    | 

Pri návšteve Austrálie budete mať pocit, že ste sa ocitli v úplne inom svete. Tunajšia príroda je výnimočne nádherná a pripraviť sa treba aj na trochu divočiny. Nebuďte prekvapení, keď počas vašich potuliek stretnete aj zaujímavé exotické zvieratá.



 

Púšť Pinnacles

V Nambunžskom národnom parku je jedno z najmagickejších miest v Austrálii. Nachádza sa tam aj oblasť Pinnacles, ktorú tvoria veľké vápencové stĺpy, rozmiestnené pár metrov od seba. Tvoria majestátny kamenný les, ktorý podľa odborníkov vznikol približne pred 25 000 rokmi. Skaly dosahujú rôznu výšku, najvyššie z nich merajú päť metrov. Z piesku ich postupne odkrýval vietor, až sa uprostred púšti odhalilo takéto úžasné miesto. Najmä pri tých menších stĺpoch sa stáva, že ich pri veľmi veternom počasí opäť pokryje piesok. To je však aj malou výhodou, pretože nech k nim prídete kedykoľvek, vždy budú vyzerať trochu inak. Nádherné sú počas dňa, ešte magickejšie pri západe slnka. Z minulosti sa nezachovalo veľa zmienok o Pinnacles, takže je opradené tajomstvami.

 

Kráľovský kaňon

Toto miesto prirovnávajú k americkému Veľkému kaňonu. Je vytvorené z podobného kameňa, takže steny majú nádherné sfarbenie, ktoré ešte viac vyniká pri kontakte so slnečnými lúčmi. Kráľovský kaňon pokladajú za jeden z prírodných zázrakov v Austrálii. Niektoré bralá dosahujú výšku až 100 metrov. V okolí sa nachádza niekoľko turistických chodníkov, ktoré sú mimoriadne obľúbené medzi turistami. Môžete sa prejsť spodnou časťou, kde budete obdivovať rozmanitú prírodu, alebo pôjdete popri jeho hornom okraji, aby ste uvideli rozmanitosť celého kraja. Toto jedinečné miesto vzniklo uprostred púšte vďaka erózii. Pomedzi útesy začali postupne rásť stromy a veľa krásnej zelene. Podľa odborníkov tam žije približne 600 druhov rôznych vzácnych rastlín a drevín a nachádza sa tam tiež jazierko so slanou vodou.

 

Veľká koralová bariéra

Tou najkrajšou časťou Austrálie je Veľká koralová bariéra. Tak unikátne a zachované prírodné lokality sa nachádzajú len na pár miestach vo svete. Je to zároveň jediný živý objekt, ktorý môžete vidieť z vesmíru. Rozlieha sa na obrovskom území a pozostáva zo stoviek malých ostrovčekov. Väčšina z nich je pokrytá zeleňou a stromami, takže vzácne živočíchy nájdete nielen pod hladinou, ale aj na týchto kúskoch pevniny. V podmorskom svete uvidíte tisíce druhov farebných rybiek a tiež ostatných tvorov. Potápanie sa v spoločnosti úžasných koralov je magickým zážitkom, ktorý túžia zažiť všetci milovníci tejto záľuby.

 

Národný park Litchfield

V Austrálii nájdete viacero národných parkov. Litchfield sa vyznačuje tým, že v ňom uvidíte hneď niekoľko úžasných vodopádov. Nachádzajú sa tam aj viaceré studničky a prírodné jazierka, v ktorých sa môžete okúpať. Najznámejší z nich je vodopád Wangi, ku ktorému vedie príjemná vychádzková trasa. Park môžete preskúmať aj z helikoptéry, pretože tam ponúkajú vyhliadkové lety ponad túto nádhernú oblasť. V Litchfielde sa nachádza aj kemping, kde sa môžete ubytovať a vychádzať odtiaľ na túry do okolia. Prejdite sa aj cez dažďový prales, v ktorom nájdete pôvodné kríky viniča.

 

Jazero Hillier

Osem hodín od Perthu sa nachádza ďalšia unikátna prírodná atrakcia, ktorou je jazero Hillier na okraji Stredného ostrova. To je známe vďaka sýtej ružovej farbe. I keď sa podobné vodné plochy nachádzajú na viacerých miestach v Austrálii, toto je predsa len výnimočné. Jeho krásny odtieň je najlepšie viditeľný pri prelete nad jazerom. No keď dáte vodu do pohára, tak bude naďalej ružová, čo nie je pri ostatných atrakciách tohto druhu bežné. Odborníci oficiálne stále nevedia, čo je hlavným dôvodom tohto sfarbenia. Pôvodne si mysleli, že ho spôsobujú riasy vo vode, ale toto tvrdenie nakoniec po rokoch vyvrátili.

 

Dvanásť apoštolov

Mnoho krajín má medzi hlavnými atrakciami nádherné časti pobrežia, ktoré prinášajú nezabudnuteľné spomienky. Napríklad v Anglicku sú to Biele doverské útesy a v Írsku Moherské útesy. Austrálčania majú takúto pýchu v podobe Dvanástich apoštolov. Popri nich vedie cesta, ktorá vám ponúka nádherné vyhliadky na celé okolie. Neďaleko útesov sa na pláži nachádzajú vysoké skaly, ktorých bolo v minulosti dvanásť. Práve preto ich nazvali podľa apoštolov. Dnes sa kvôli vplyvom prírody podarilo uchovať už len osem z nich. Sú vápencového pôvodu a na povrchu vytvárajú zaujímavé obrazce.

 

Diablove kamene

K ďalším unikátom patria obrovské kamene, ktoré sa nachádzajú v Tennant Creek. Všetky majú pravidelný vajcový tvar, preto sa o nich v minulosti hovorilo, že sú to skamenelé vajcia dinosaurov alebo mýtických tvorov. Niektoré sú iba voľne rozložené po celom parku, iné sú naukladané na seba do veľkých pyramíd. Tie najväčšie z nich merajú až šesť metrov. Podľa odhadov sú milióny rokov staré a pokladajú ich za geologický zázrak.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa