Nová Kaledónia je tichomorským klenotom: Toto ponúka jeho hlavné mesto Nouméa

2023-03-30 12:00:00 |   |    | 

Krajiny v Tichom oceáne nemajú cestovatelia ešte zatiaľ natoľko prebádané. Pritom ponúkajú také krásne lokality, na ktoré budete spomínať ešte aj dlho po návrate domov. Jedným z klenotov je Nová Kaledónia, ktorej hlavné mesto Nouméa má pre vás prichystaných hneď niekoľko zaujímavých prekvapení.



 

 

Lagúnové akvárium

V takýchto exotických prímorských krajinách býva už tradične najväčším lákadlom podmorský svet. Ľudia chcú vidieť pestré rybičky a vodné živočíchy, ktoré sa tam nachádzajú v prirodzenom prostredí. Okrem potápania patria medzi top atrakcie veľké akváriá, v ktorých si naplno užijú túto pestrú nádheru. Jedno z nich sa nachádza aj v meste Nouméa a patrí k najnavštevovanejším turistickým zaujímavostiam v krajine. Umiestnené je v lagúne, ktorá je posiata viacerými koralmi.

Okrem rýb tam uvidíte napríklad aj obrovské krevety. Oproti ostatným atrakciám tohto druhu sú v Novej Kaledónii výnimoční tým, že umožnili návštevníkom prísť aj na nočné návštevy. Vďaka tomu si môžete pozrieť, ako sa tieto živočíchy správajú po zotmení. Akvárium zároveň slúži aj ako sanatórium pre choré morské korytnačky, ktoré po vyliečení púšťajú späť do ich prirodzeného prostredia. Počas určených častí dňa sa príďte pozrieť na kŕmenie jednotlivých živočíchov.

 

Nouméanska katedrála

Opäť si do vašich dovolenkových plánov zahrňte aj prechádzku historickým centrom. Tam nájdete nádhernú katedrálu, ktorá je zasvätená sv. Jozefovi. Pochádza z 19. storočia a postavili ju na zaujímavom mieste na vrchole kopca, aby odtiaľ mali dobrý výhľad na celé okolie. Na kostole je nevšedné, že ho nepostavili murári, ale väzni. Dokonca aj samotný architektonický návrh nakreslil jeden z nich.

Z vonku má jednoduchšie zdobenie, ktorému dominuje rozetové okno a dve vysoké veže, ktoré sa nachádzajú v prednej časti. Tomu sekunduje socha Johanky z Arku, ktorú postavili na tunajšom nádvorí. Keď vojdete dnu, ako prvé si všimnete vitráže, na ktorých sú zobrazené fragmenty zo Svätého písma. Nádherné sú aj nádoby na svätenú vodu, vyrobené z veľkých mušlí, ktoré vylovili z mora.

 

Múzeum Novej Kaledónie

Pri návšteve takýchto krajín nás pochopiteľne zaujíma tiež domáca kultúra. Často sú to zvyky a uchované artefakty, ktoré sú úplne vzdialené európskym dejinám. So záujmom preto nasávame všetky informácie, ktoré nám ponúkajú. V múzeu v Novej Kaledónii sa dozviete viac o ich úplne pôvodnej kultúre, ale aj o histórii počas francúzskej kolonizácie.

Na výstave uvidíte napríklad starobylé kajaky, ktoré používali domáci obyvatelia na lov, vyrezávané drevené sochy, ktorými zdobili interiér, ale niekedy aj záhrady a taktiež umenie, ktoré bolo inšpirované tunajšou prírodou. Druhé zaujímavé múzeum sa zase venuje histórii námorníctva a uvidíte v ňom aj kresby alebo časti starých lodí, ktorými sa kedysi plavili novokaledonskí predkovia.

 

Prístav a trh

Ak si chcete pochutnať na dobrom jedle, potom sa tradične vyberte do prístavu. Ten patrí k dôležitým historickým miestam krajiny. V súčasnosti sa tam nachádzajú aj reštaurácie, v ktorých dostanete tie najčerstvejšie úlovky. Dôležitou súčasťou mesta vždy bol trh, na ktorom už dnes okrem rôznych potravín kúpite aj suveníry.

 

Túra na Ouen Toro

Príroda na ostrove patrí medzi najväčšie tromfy Novej Kaledónie. Preto sa mnohí turisti po potulkách hlavným mestom vyberú aj na túru do jeho blízkeho okolia. Obľúbeným cieľom je kopec Ouen Toro. Odtiaľ máte totiž najlepší výhľad na ostrov a jeho zákutia.

Uvidíte tiež nádhernú lagúnu, ktorá takto vyzerá ešte krajšie. Na vrchol vedie niekoľko turistických chodníkov a každý si ich môže vybrať presne podľa svojej kondície. Turisti tam často chodievajú pozorovať západ slnka, alebo prídu na piknik. Ostrov celkovo ponúka niekoľko kilometrov trás, takže môžete spoznať zopár takýchto krásnych miest.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa