Príbeh jednej holandskej dedinky

2011-09-04 15:00:00 |   |    | 

O všetko sa postarala voda a vietor. Najdôležitejšie artikle nádhernej dedinky Zaanse Schans, vzdialenej od Amsterdamu len 20 kilometrov. Príbeh dediny sa odvíja od priľahlej rieky Zaan. Jej obyvateľom hovoria Zaankanters. Práve tu, zbohatnúc z obchodu a rybárčenia si miestni postavili prvé veterné mlyny v období okolo roku 1600.



Pôvodne sa mlyny využívali na vysušovanie zeme, neskôr tu vyrástla kompletná priemyselná oblasť. V tisícoch mlynoch sa spracovával jačmeň, ryža, papier, drevo, olej, horčica, konope, tabak a mnoho iných produktov. Okolo roku 1850 boli mlyny nahradené parnými strojmi.

Ako pamiatka na technológie a prosperitu zašlých čias tu ostalo 13 mlynov. Stále funkčných. Vlastnia ich skutoční mlynári, ktorí zachovávajú tradičné spracovanie produktov, závislé od sily vetra. Aj keď je vietor priaznivý, lopaty mlyna sa bez mlynára točiť nebudú. Ten ich musí roztočiť a uviesť tak celý vrchol mlyna vážiaci 15 ton do pohybu.

Presne tak, ako v 17. storočí aj dnes je obdobie oddychu a zábavy rezervované len pre dni bezvetria. Všetky mlyny sú prístupné návštevníkom dedinky. Nazrieť môžete aj do najväčšieho z nich. Pravdepodobne ako posledný na svete vyrába farbivá. Priateľsky vás privítajú aj mladí mlynári, ktorí hneď v susedstve spracovávajú vo svojom mlyne drevo. Budete prekvapení, akú namáhavú prácu dokáže poháňať vietor.

Hneď pri vchode do dediny môžete v drevenom domčeku naživo sledovať výrobu drevákov a ak sa vám zapáčia, kúpiť si ich môžete priamo na mieste. Druhov je nespočetné množstvo. Po ceste, ktorú lemujú doslova rozprávkové domčeky s jazierkami a záhradkami, sa dostanete do múzea hodínpekárenského múzea.

Zastavte sa aj v typickom holandskom starožitníctve, ktoré budete míňať po ceste. Ak ste milovníkmi syrov, určite nevynechajte návštevu domčeka, v ktorom sa vyrábajú a predávajú tie najlepšie holandské syrové pochúťky. Všetky budete môcť ochutnať a nebojte sa skúsiť aj miestne špeciálne druhy horčice. Dodajú syrom fantastickú chuť.

Skutočný príbeh dedinky pochopíte najlepšie v Zaans Museum. Akonáhle doň vstúpite, okúsite atmosféru prosperujúcej minulosti. Jej zdrojom bol priemysel. Región, v ktorom sa nachádza Zaanse Schans, bol v 17. storočí jedným z najdôležitejších priemyselných oblastí v západnej Európe a túto pozíciu si udržal až do 20. storočia.

Múzeum vlastní kolekciu hodnotného dedičstva, ktoré rozpráva príbehy o typických obyvateľoch dediny niekoľkých storočí. Nájdete tu historické filmy, obrazy, autentické fotografie, nábytok,  modely lodí, veterných mlynov a ďalšie unikáty.

pavilóne Verkade sa ocitnete uprostred továrne na čokoládu z 20. storočia. Autentické stroje tu stále pracujú a história je prenesená do dneška. Skutočnú čokoládu tu však neochutnáte, aj keď vôňa v miestnosti vás môže ľahko zmiasť. V strojoch sa točí len napodobenina čokolády. Skutočné sú však staré fotografie, pracovné skrinky, uniformy aj náradie. Vidieť tu môžete aj takmer 100 ročnú evolúciu produktov značky Verkade.

Areál opúšťajte z opačnej strany a urobte si zopár posledných záberov dedinky Zaanse Schans z priľahlého mosta.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa