Do Turecka na poslednú chvíľu? Nevynechajte Pamukkale

2011-09-29 15:00:00 |   |    | 

TURECKO - Turecko je ideálne na jesenné dovolenky - práve teraz tu tropické horúčavy na mnohých miestach poľavujú na - pre ľudí zo strednej Európy - znesiteľné teploty. V meste Denizli na juhozápade krajiny je v týchto dňoch jasno, 28 až 30 stupňov. Prečo spomíname práve toto mesto? Práve pri ňom totiž nájdete prírodný skvost, snehovobiele vápencové jazerá Pamukkale. Ak teda máte čas sa tu zastaviť, neváhajte.



Pohľad na biele jazierka s priezračnou minerálnou vodou, na ktorej sa odráža slnko, berie dych. Názov Pamukkale pochádza z tureckých slov Pamuk - bavlna a Kale - hrad. Známa a často navštevovaná atrakcia vznikla v tektonickom zlome, vytekajú tu minerálne pramene s teplotou vody až 36 stupňov, bohaté na uhličitan vápenatý.

Voda steká po skalách a vytvára travertín, z neho pozostávajú jazierka, kaskády a terasy. "Bavlníkový hrad" má šírku 2 700 metrov a výšku 160 metrov.

Niekedy okolo roku 250 pred naším letopočtom tu vzniklo kúpeľné mesto Hierapolis, ktorého pozostatky sa nachádzajú priamo nad kaskádami.

Dole pod prírodnou pamiatkou je rovnomenné mestečko Pamukkale, ktorého obyvatelia žijú najmä z cestovného ruchu. Pamukkale aj Hierapolis sa nachádzajú na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Kedysi sa dalo kúpať vo všetkých jazerách, od roku 1997 už žiaľ nie. Rozvinutý turizmus tomuto miestu škodil, preto ochranári zakázali kúpanie v jazerách. Možno sa tu však brodiť naboso, hneď po vstupe cez jeden z vchodov si musíte vyzuť topánky.

Na kúpanie sa tu vytvorili umelé jazierka, taktiež sa môžete okúpať v bazéne medzi antickými stĺpmi, ktorý sa nachádza priamo nad travertínovou skalou v kúpeľnom komplexe.

 

Zdroj/autor: wikipedia, turecko.orbion.cz, ek, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa