Antverpy - Jeruzalem západu

2011-10-05 15:00:00 |   |    | 

Po Bruseli druhé najväčšie mesto Belgicka je známe pod dvoma prezývkami: Rubensovo mesto - žil tu totiž maliar Peter Paul Rubens; mesto však nazývajú aj Jeruzalemom západu - vďaka Židom, ktorí tu majú od 16. storočia svoju veľkú komunitu. No prischol mu tiež prívlastok Diamantové mesto....



A dôvodom takéhoto názvu je to, že už od 15. storočia sú Antverpy najvýznamnejším centrom obchodu s diamantmi v Európe. V Antverpách sú štyri diamantové burzy, nájdete tu v blízkosti hlavnej stanice uličky plné klenotníctiev a sídli tu High Diamond Centre, kde odborníci overujú kvalitu a hodnotu kameňov.

Nechýba ani známe a veľmi navštevované Múzeum diamantov či centrum Diamond Land - tu sa možno dozvedieť všetko o histórii a spracovaní kameňov.

Antverpy ležia na pravom brehu rieky Šelda a majú 472 tisíc obyvateľov. Vyznačujú sa rôznorodosťou - každá z ich častí má inú atmosféru. Antverpy majú druhý najväčší prístav v Európe, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil ostreľovanie nemeckými raketami.

Od deväťdesiatych rokov minulého storočia je mesto uznávaným centrom módy a dizajnu, a to najmä kvôli absolventom Kráľovskej akadémie výtvarných umení. Nazývajú ich tiež srdcom flámskeho výtvarného umenia. Nemenej lákavé sú svojimi nádhernými historickými pamiatkami.

Ozajstným architektonickým skvostom a dominantou mesta je gotická katedrála Panny Márie na nábreží Šeldy. Dostavali ju v roku 1523 a jej stavba trvala 269 rokov. Stavba uchvacuje svojou majestátnosťou - meria 117 metrov, má len jednu dokončenú vežu, ktorá sa týči do výšky 123 metrov. Ku katedrále prislúcha 7 lodí a 14 kaplniek. Hlavnú klenbu podopiera 125 nosných stĺpov.

Okolo katedrály pokračuje historické centrum - neďaleko je hlavné trhovisko Grote Markt so 67 metrovou renesančnou radnicou a cechovými domčekmi zo 16. a 17. storočia. Na neďalekom Groenplaats (Zelenom námestí) nájdete sochu Rubensa v nadživotnej veľkosti.

Ak návštevníkov omrzia historické pamiatky, diamanty aj móda, núka sa tu ďalšia známa atrakcia - jedna z najstarších ZOO na svete sídli priamo v centre pri vstupe na hlavnú stanicu. Možno si tu prezrieť až 4 tisíc zvierat.

 

Zdroj/autor: wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa