Sighişoara skrýva Drakulov rodný dom

2011-10-09 15:00:00 |   |    | 

Rumunsko sa pýši jedným z najkrajších a najzachovalejších stredovekých miest v Európe. Narodil sa tu strašidelnými legendami opradený vládca provincie Valašska Vlad Drakula (Dracula). Práve on inšpiroval írskeho spisovateľa Brama Stokera pri písaní svojho slávneho románu. Mesto Sighişoara však ponúka viac než len strašidelné legendy.



Objavené bolo už v 12. storočí saskými remeselníkmi a obchodníkmi z Transylvánie.

Po niekoľko storočí hralo malé opevnené stredoveké mesto dôležitú strategickú a obchodnú úlohu centrálnej Európy. Do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO bolo zapísané v roku 1999.

Dôvodom je historická časť mesta s deviatimi vežami, dláždenými ulicami, meštianskymi domami a zdobenými kostolmi. Jednou z mnohých atrakcií lákajúcich turistov je rodný dom, v ktorom údajne žil Vlad Drakula so svojím otcom.

Dnes je jeho prízemie využívané ako reštaurácia, jedna z tých drahších v meste a na prvom poschodí sa nachádza Múzeum zbraní.

Na kopci sa rozprestiera dôkladne opevnené  historické centrum s citadelou, ktoré v minulosti chránilo obyvateľov pred tureckými nájazdmi.

Tu nájdete Kostol na kopci s vyše 500 ročnými freskami, Benátsky dom z 13. storočia a Kostol dominikánskeho kláštora.

Nachádza sa v ňom renesančný vyrezávaný oltár, baroková kazateľnica, orientálne koberce a orgán zo 17. storočia. V srdci opevnenia nájdete malé námestie. V minulosti sa tu konali verejné popravy čarodejníc a bolo tiež miestom pouličných remeselných trhov.

Najnápadnejšou pamiatkou v meste je Hodinová veža, ktorá pochádza zo 14. storočia. Štyri malé rohové veže na jej vrchole symbolizujú súdnu autonómiu mestskej rady, ktorá sa tu v minulosti schádzala a mala právo rozhodnúť, okrem iného, aj o treste smrti.

V 17. storočí bola veža obohatená o orloj s alegorickými postavami. Tie predstavujú rôzne hriechy a neresti. Z Hodinovej veže sa vám naskytne perfektný výhľad na staré mesto so všetkými jeho vežami, kostolmi, stredovekými uličkami a domami.

Stredovekú atmosféru dotvárajú aj domáci. Mnohí z nich sa dodnes živia remeselníctvom a obchodníctvom tak, ako to fungovalo v minulosti. Svoje výrobky predávajú na trhoch v uliciach mesta.

V meste nájdete Historické múzeum, Múzeum zbraní aj Mučiareň.

 

 

Zdroj/autor: romaniatourism.com, rš, drom

Foto: Jordan McAlister, flickr.com/photos/99491151@N00/

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa