Tradičná jeseň vo švajčiarskom Luzerne

2011-10-16 10:00:00 |   |    | 

Vyše 200 zvierat v sprievode alpských pastierov a farmárov s vozmi v tradičných krojoch zostúpi z alpských pastvín aj túto jeseň. Malebné mesto Luzern znovu počas septembra a októbra ožíva tradíciami a folklórom v kombinácii s modernými populárnymi podujatiami a veľtrhom. Pohodový jesenný víkend v Luzerne skombinujte s výletom do mesta a jeho okolia.



Skorá jeseň je výborným obdobím pre návštevu mesta Luzen a jeho rozprávkového okolia s hlbokým jazerom Vierwaldstättersee obklopeným majestátnymi Alpami. Samotné mesto si najlepšie vychutnáte peši, v jeho uliciach.

Čaká tu na vás niekoľko pozoruhodných historických pamiatok, kvalitné múzeá, výborné jedlo, spev a hudba. Symbolom mesta je najstarší zakrytý drevený  Kaplnkový most s Vodnou vežou. Bol súčasťou mestského opevnenia. Most má 170 metrov, pôvodne postavený v 14. storočí, po rozsiahlom požiari bol zničený a v 60. tych rokoch reštaurovaný.

Obrazy, ktoré naň boli pridané v 17. storočí, sú výjavmi miestnej a švajčiarskej histórie. Mesto je rozdelené riekou Reuss, preto tu nájdete množstvo mostov spájajúcich staré mesto s novým. Jedným z významnejších je napríklad Most Spreuer.

Nazýva sa tak preto, lebo bol jediným miestom, kde sa pleva (spreu) oddeľovala od pšenice a mohla byť vyhodená do rieky.  Pochádza z 15. storočia a podobne ako Kaplnkový most, je súčasťou mestského opevnenia. Nájdete na ňom 67 obrazov Kaspara Meglingera, ktoré zobrazujú „Tanec smrti“.

Luzern ukrýva aj jeden z najznámejších svetových pamätníkov - Luzernský umierajúci lev. Lev bol vyrezaný z prírodnej skaly na pamiatku hrdinskej smrti švajčiarskych žoldnierov. Mark Twain ho popísal ako najsmutnejší a najdojemnejší kus skaly na svete. 

Staré mesto je hlavným dôvodom návštevy množstva turistov. Je malé, ale mimoriadne zachovalé. Stratiť sa tu môžete v bludisku uličiek, pasáží, námestí a domov. Dekorované sú nádhernými freskami. Navštíviť môžete Kostol svätého Matúša, Jezuitský kostolKostol svätého Leodegarda.

Milovníci umenia by mali zájsť do Kultúrneho a konferenčného centra Luzernu. Jeho budova je dielom parížskeho architekta Jeana Nouvela. Koncertná sála, ktorá sa tu nachádza, je jednou z najlepších na svete.

Do výšky nad mestom stúpa priľahlá hora Pilatus s nádherným výhľadom na Luzern. Na horu sa dostanete pešo (cesta trvá asi 4 hodiny) alebo najstrmšou lanovkou, z ktorej si užijete výhľad na okolité Alpy.

 

Zdroj/autor: luzern.com, rš, drom

Foto: Patricia Markby, flickr.com/photos/13088689@N00/

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa