Španielska Cabo de Gata - tu zviedla Kleopatra Cézara

2012-01-13 11:05:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Juhošpanielsky kraj Andalúzia skrýva nekonečné množstvo nádherných miest: rozprávková Granada, tajomná Córdoba či vášnivá Sevilla. K tomu poddajné rytmy flamenca, sladkastá sangria, hrejivé slnko a človek sa cíti ako v raji. Kým však nenavštívi Cabo de Gata, o pozemskom raji nevie nič.



Prírodná rezervácia Cabo de Gata sa nachádza na juhovýchodnom pobreží Španielska, východne od mesta Alméria, do ktorého provincie spadá. Oblasť je sopečného pôvodu a pýši sa jedným z najsuchších podnebí v Európe. Aby ste prekročili brány prírodnej rezervácie, treba prejsť krajom fóliovníkov v okolí Almérie, niekoľkými ošarpanými dedinami, až potom to príde.

 

Spaghetti western, Lawrence z Arábie aj Kleopatra

Práve vyprahnuté miesta, piesočné duny a púštna krajina pritiahli do rezervácie Cabo de Gata už nejeden filmový štáb. Začiatkom 70. rokov minulého storočia sa okolie tunajších dediniek Carboneras a Tabernas premenilo na kulisy, v ktorých Lawrence z Arábie prepadá čaru púšte.

V roku 1963 si zasa Elisabeth Taylor ako filmová Kleopatra medzi dunami pri Tabernas podmaní všemocného Cézara. Prírodnú rezerváciu neobišiel pri poslednej krížovej výprave ani Indiana Jones a exotická krajina na juhu Španielska stále láka nielen tvorcov filmov, ale aj reklamných spotov či hudobných klipov.

 

Dobre ukryté tajomstvá

Cabo de Gata zatiaľ nepatrí medzi najnavštevovanejšie časti Andalúzie. To je dobre. Práve v nedotknuteľnosti tkvie totiž krása tamojšej krajiny. Stále sú tu zákutia, stratené dedinky a takmer panenské pláže, ktoré poznajú len miestni obyvatelia.

Park totiž okrem piesočnatých zón tvorí najmä skalnaté pobrežie na brehu Stredozemného mora a tam sú medzi skalami ukryté čarovné miesta, ku ktorým sa inak ako pešo nedostanete. Na tých najdostupnejších oddychujú rodiny so štebotavými deťmi a tie viac ukryté patria nudistom.

Najvychýrenejšie pláže nájdete pri dedinke San José: Playa de Genoveses a Playa de Monsul. O niečo kľudnejšie sú pláže blízko trochu hippie dedinky Las Negras a úplne najmenej plážistov stretnete na tzv. calas (malé piesočnaté a niekedy aj skalnaté zálivy) pozdĺž celého pobrežia.

 

Keď omrzí pláž

Hoci je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa vám pobyt na plážach rezervácie Cabo de Gata zunuje, pretože každý deň si môžete vybrať inú, predsa je naporúdzi niekoľko náhradných riešení. Kto rád chodí, môže absolvovať prechádzky medzi jednotlivými plážami a odhaliť tak niečo z miestnej flóry a fauny. Ak sa priblíži k soľným jazerám v západnej časti parku, zazrie možno i plameniaky.

Lákavé sú aj biele, po parku roztrúsené dedinky, ponúkajúce jedinečnú stredomorskú atmosféru presiaknutú úsmevmi večných detí kvetov. Tu sa môžete na sukromí alebo v pohodlnom hosteli ubytovať a vychutnať si tak romantický západ slnka na jednom z najkrajších miest španielskeho pobrežia. Treba sa však poponáhlať, turistický ruch už klope nedočkavo na dvere aj tu.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa